Pfizer obţine prima aprobare de la FDA pentru vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani: "Am decis să dăm undă verde, dar cu inima îndoită"

Pfizer obţine prima aprobare de la FDA pentru vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani: "Am decis să dăm undă verde, dar cu inima îndoită"

O comisie-cheie de experți din cadrul FDA a votat recomandarea vaccinului Pfizer antiCovid pentru copiii între 5 și 11 ani, însă în doze reduse.

Votul din Comisia pentru Vaccinuri și Produse Biologice Similare a fost aproape unanim, cu 17 experți pentru și o singură abținere, potrivit CNBC.

Doza recomandată este o treime din cea administrată celor de la 12 ani în sus. Rapelul s-ar face cu aceeași doză, la 3 săptămâni distanță.

Acesta este doar un pas în aprobarea vaccinului pentru copii, fiind cunoscut faptul că FDA urmează de obicei sfatul acestei comisii, dar au existat și excepții. În orice caz, CDC este autoritatea din State care dă undă verde vaccinurilor.

ADVERTISING

Săptămâna viitoare, comisia omoloagă din cadrul CDC este așteptată să-și anunțe propriile recomandări. Dacă vor fi aceleași cu cele din cadrul FDA și directorul CDC dr. Rochelle Walensky va da aprobarea finală, vaccinarea între 5 și 11 ani poate începe imediat în SUA, unde sunt peste 28 de milioane de copii care se încadrează la această grupă de vârstă.

”Covid a devenit a 8-a cauză de deces pentru copiii între 5 și 11 ani”

Până acum, 8.300 de copii din această categorie de vârstă au ajuns la spital cu COVID în SUA și aproape 100 au murit de la începutul pandemiei.

Peste 2.000 de școli au trebuit să se închidă din august până în octombrie, din cauza izbucnirii de focare, peste un milion de copii fiind afectați de asta.

ADVERTISING

”Covid a devenit a 8-a cauză de deces pentru copiii între 5 și 11 ani în ultimul an. Vaccinul poate preveni decesul, spitalizarea la ATI și sechelele pe termen lung după boală”, a declarat dr. Amanda Cohn, un expert de top în vaccinologie din cadrul CDC, potrivit NY Times.

Datele Pfizer din studiile clinice au arătat că vaccinul are o eficacitate de 90,7% în prevenirea formelor mai grave de Covid la copiii între 5 și 11 ani.

Au existat însă experți în cadrul dezbaterilor comisiei FDA care s-au arătat îngrijorați, considerând că datele despre siguranța administrării vaccinului la copii sunt insuficiente. Cele mai multe opinii au făcut referire la riscul de miocardită, o afecțiune rară, ce cauzează inflamarea mușchiului inimii.

ADVERTISING

Miocardita și pericardita (inflamarea țesutului din jurul inimii) au fost listate ca efecte adverse extrem de rare în cazul vaccinurilor antiCovid de la Pfizer și Moderna, în special în cazul tinerilor.

În studiile clinice ale Pfizer au fost implicați 4.500 de copii și niciunul nu a suferit efecte secundare grave, cum ar fi miocardita sau pericardita.

Totodată, în cadrul dezbaterilor, s-a pus problema dacă e necesar să fie vaccinați toți copiii sau doar cei din grupele de risc, care suferă de obezitate sau alte afecțiuni.

”Mi se pare că vaccinăm copiii ca să protejăm adulții și, de fapt, lucrurile ar trebui să fie invers. Cred că copiii din grupele de risc trebuie vaccinați. Dar să vaccinăm toți copiii mi se pare puțin prea mult”, a susținut dr. James E.K. Hildreth, președinte și director executiv al Colegiului Medical Meharry.

Totodată, el a atras atenția că studiul clinic pediatric al Pfizer a inclus puțini subiecți ce aparțin minorităților, care sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme grave de Covid. Rata spitalizării copiilor din această categorie de vârstă care sunt negri, hispanici sau amerindieni e de trei ori mai mare decât în cazul celorlalți.

”Am decis să dăm undă verde, dar cu inima îndoită”

În cele din urmă, după dezbateri îndelungate, experții au stabilit că beneficiile vaccinării copiilor sunt mai mari decât riscurile.

”Am decis să dăm undă verde, dar cu inima îndoită”, a spus dr. Eric Rubin, expert în boli infecțioase la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan.

Dr. Paul Offit, de asemenea membru în comisie, a declarat că e îngrozitor să iei decizii de sănătate publică ce afectează milioane de copii pe baza unor studii care au implicat doar câteva mii.

”Dar când putem spune că știm destule? Și ce știm clar e că sunt mulți copii între 5 și 11 ani care pot ajunge în spital cu forme grave și chiar să moară din cauza Covid”, a adăugat dr. Offit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇