Norvegia opreşte vaccinarea copiilor de 12-15 ani cu a doua doză de vaccin împotriva Covid-19

Norvegia opreşte vaccinarea copiilor de 12-15 ani cu a doua doză de vaccin împotriva Covid-19

Norvegia opreşte vaccinarea copiiilor de 12-15 ani cu a doua doză de vaccin împotriva Covid-19 până la apariţia mai multor informaţii privind siguranţa acestora, parţial din cauza unui efect secundar rar care implică inflamaţia inimii, au anunţat vineri autorităţile din sectorul sănătăţii, transmite Reuters.

Statul nordic a recomandat până acum utilizarea doar a vaccinului pentru coronavirus al Pfizer /BioNTech.

Ministerul Sănătăţii a spus că nu este o urgenţă, dat fiind că copiii au un risc scăzut de a se îmbolnăvi grav de Covid-19 şi că o singură doză de vaccin oferă o rată de protecţie de 85% împotriva bolii timp de până la 16 săptămâni.

”O a doua doză de vaccin este, de asemenea, legată de un risc mai mare de pericardită şi miocardită, în special în rândul bărbaţilor şi băieţilor tineri”, a afirmat Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) într-un comunicat. Pericardita este inflamaţia mucoasei exterioare a inimii, în timp ce miocardita este inflamaţia muşchiului inimii.

FHI va evalua din nou situaţia la începutul anului 2022, după ce va aduna mai multe informaţii din studiile care se desfăşoară în prezent în ţările nordice.

Măsura Norvegiei este asemănătoare cu cea a Marii Britanii, care a decis în septembrie că această grupă de vârstă va primi o singură doză de vaccin pentru moment.

Separat, Norvegia a spus că va dona peste 620.000 de doze de vaccinuri Moderna  pe care nu le foloseşte.

Dozele nu vor fi administrate prin mecanismul COVAX, ci prin intermediul Uniunii Europene, către ţări terţe.

Norvegia, care nu este membră a UE, face parte din piaţa unică europeană şi a primit vaccinurile împotriva Covid-19 prin intermediul UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇