Omicron aduce recorduri absolute în Europa, cu sute de mii de cazuri noi pe zi. OMS spune că nu e cazul încă de vaccin nou

Omicron aduce recorduri absolute în Europa, cu sute de mii de cazuri noi pe zi. OMS spune că nu e cazul încă de vaccin nou
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Țări greu încercate mai ales în primul an pandemic sunt din nou în topul celor mai afectate de tulpina Omicron. Este însă de precizat că vorbim de țări care și testează masiv, cu milioanele, astfel că este foarte probabil ca situația să fie generalizată, doar că alte țări, inclusiv România, nu testează îndeajuns.

Italia a anunțat marți un număr record de 170.844 de cazuri noi de COVID, față de 68.052 din ziua precedentă, a anunțat Ministerul Sănătății. Numărul zilnic al deceselor asociate coronavirusului a crescut de la 140 la 259.

Italia a înregistrat 138.045 de decese de la apariția epidemiei, în februarie 2020, și a raportat 6,57 milioane de cazuri până în prezent.

Pacienții spitalizați cu COVID - fără cei aflați la terapie intensivă - ajungeau marți la 12.912, față de 12.333 cu o zi înainte. Au existat 153 de noi internări în unitățile de terapie intensivă, față de 103 luni. Astfel, numărul total al pacienților de la terapie intensivă a crescut la 1.392 de la 1.351 anterior.

Aproximativ 1,23 milioane de teste COVID-19 s-au făcut în ultima zi, față de 445.321 anterior, a precizat Ministerul Sănătății, citat de Reuters.

ADVERTISING

Franța se apropie de 300.000 de cazuri noi pe zi, Marea Britanie a trecut de 200.000

Autorităţile britanice au confirmat un număr record de cazuri de Covid-19, 218.724 în Marea Britanie, în ultimele 24 de ore.

Datele din Marea Britanie arată că 148.725 de cazuri au fost raportate marţi numai pentru Anglia, în creştere faţă de 137.541, cu o zi înainte, dar sub vârful de 162.572 raportat în ziua de Anul Nou. Aceste cifre nu includ cazurile care sunt reinfecţii.

Aproape 300.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Franţa în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii din această ţară, Olivier Veran, într-un context marcat de creşterea rapidă a numărului de infectări din cauza variantei Omicron a noului coronavirus, informează AFP.

"Astăzi, Sante Publique France riscă să anunţe aproape 300.000 de contaminări în 24 de ore", un nivel care reprezintă probabil un nou record, a declarat Olivier Veran în faţa deputaţilor francezi.

Precedentul record datează de la sfârşitul lunii decembrie, când puţin peste 230.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate într-o singură zi.

ADVERTISING

Aceste statistici demonstrează amploarea valului actual al pandemiei de COVID-19. Valul epidemiologic durează din toamnă şi a fost relansat la sfârşitul anului 2021 odată cu apariţia variantei Omicron, considerabil mai contagioasă decât predecesoarele sale, deşi severitatea ei pare să fie limitată.

Efectele asupra spitalelor franceze se fac deja resimţite, întrucât peste 2.000 de internări au fost realizate într-o singură zi, potrivit statisticilor publicate luni de Sante Publique France.

Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 se explică parţial printr-un număr fără precedent de teste (PCR sau antigenice): 8 milioane de teste au fost realizate săptămâna trecută în Franţa, a precizat ministrul Olivier Veran.

Cu toate acestea, recrudescenţa pandemică este cât se poate de reală, aşa cum o demonstrează şi "rata de pozitivare", calculată ca un raport între cazurile confirmate şi totalul persoanelor testate. Această rată depăşeşte deja 15% în prezent şi se apropie de recordurile din toamna anului 2020.

Deşi numărul infectărilor provoacă "ameţeală", conform unei declaraţii făcute de Olivier Veran, ministrul francez al Sănătăţii a insistat asupra protecţiei oferite de vaccinare, care rămâne în mare măsură eficientă împotriva formelor grave de COVID-19, deşi prezintă o eficienţă mai redusă contra riscului de infectare cu Omicron.

ADVERTISING

Vaccinurile "nu împiedică infectarea, dar, în schimb, împiedică dezvoltarea virusului odată ce acesta v-a infectat (…) şi, deci, împiedică formele grave ale bolii", a insistat Olivier Veran.

"Pentru un bolnav vaccinat cu doză de rapel şi internat la reanimare, există 20 de bolnavi nevaccinaţi în secţiile noastre de reanimare", a continuat ministrul francez, apărând certificatul sanitar adoptat de Guvernul de la Paris, căruia ar trebui să îi urmeze un certificat vaccinal.

Guvernul francez intenţiona să adopte luni seară în Adunarea Naţională acest nou tip de certificat, dar în urma unei răsturnări spectaculoase de situaţie votul a fost amânat de mai multe grupări de politicieni din opoziţie, care au reuşit să obţină suspendarea dezbaterilor.

Record și în Grecia

Și Grecia a înregistrat marţi un nou record de contagieri cu COVID-19: în total 50.126 de cazuri, cu 13.880 mai multe decât în ziua precedentă şi cu 9.566 mai multe decât ultimul record, înregistrat la sfârşitul anului, şi odată cu răspândirea în ţară a noii variante Omicron, relatează EFE.

Potrivit datelor publicate marţi de Organismul Naţional de Sănătate Publică (Eody), numărul morţilor s-a menţinut totuşi stabil cu 61 de decese, în condiţiile în care de la începutul epidemiei s-au înregistrat în total 21.053 de decese şi 1.344.923 de contagieri, la o populaţie de 10,7 milioane de locuitori.

Contagierile au cunoscut o recrudescenţă începând de luni săptămâna trecută. În ultimele zile, s-a contagiat cu noul coronavirus aproape o sută de membri ai echipei medicale de la spitalul Evangelismos din Atena, cel mai mare din Grecia, fapt ce a determinat suspendarea vizitelor la pacienţi timp de două săptămâni.

În faţa acestei creşteri a cazurilor, guvernul a anunţat noi măsuri săptămâna trecută, precum închiderea la ora 24:00 a barurilor, restaurantelor şi a cluburilor, şi interdicţia de a difuza muzică sau de a servi clienţii care stau în picioare.

Din 2 ianuarie a intrat în vigoare limitarea capacităţii stadioanelor şi desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă pentru 50% dintre angajaţi.

Programul de vaccinare avansează lent în Grecia: aproape 65% din populaţie este vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă.

Un ritm mai crescut de vaccinare se înregistrează cu doza a treia, care a fost administrată până în prezent la o treime din populaţia ţării.

OMS spune că nu e cazul de un vaccin nou

Experţi din întreaga lume revizuiesc în prezent actuala compoziţie a vaccinurilor anti-COVID-19, deşi consideră că este încă prematur să se determine dacă este necesar să fie dezvoltat un ser specific împotriva variantei Omicron, a declarat marţi un expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de EFE.

"Avem experienţa vaccinului împotriva gripei şi am instituit un grup de lucru în coordonare cu sectorul farmaceutic pentru a determina dacă este necesar un vaccin specific împotriva noii variante, dar este încă prea curând", a declarat la o conferinţă de presă epidemiologul OMS, Abdi Mahamud.

Expertul a precizat că înalta transmisibilitate a Omicron va face ca aceasta să devină varianta dominantă în multe locuri ale lumii, fapt ce reprezintă un pericol pentru acele ţări care au încă grupuri extinse de populaţie nevaccinată.

Înainte de a ne gândi la doze de supra-rapel (unele ţări au în vedere aplicarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19), "este necesar să garantăm accesul la vaccin al acelor ţări suprapopulate cu venituri medii/mici", a spus el.

Mutaţiile virusului "se produc la persoane nevaccinate, prin urmare abordarea acestui subiect devine o necesitate categorică pentru a frâna această boală", a subliniat expertul OMS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇