Cîţu caută un compromis pentru certificatul verde: Să vizeze doar angajaţii din Sănătate, MAI şi Apărare

Cîţu caută un compromis pentru certificatul verde: Să vizeze doar angajaţii din Sănătate, MAI şi Apărare

Liderul PNL Florin Cîţu va propune în coaliţie variante de compromis pentru ca proiectul referitor la certificatul verde să fie adoptat în Parlament.

Printre ele se numără instituirea obligativităţii acestuia pentru angajaţii din Sănătate, MAI şi Apărare, dar nu şi pentru mediul privat, susţin surse liberale citate de News.ro.

Totodată, Cîţu va susţine însă ca certificatul verde să fie necesar pentru a intra în alte unităţi, in afara magazinelor esenţiale.

„Florin (Cîțu - n.red.) va propune la viitoarea ședință a coaliției ca proiectul pentru certificatul verde depus de el, mai mulți miniștri PNL și UDMR, să fie adoptat de majoritatea parlamentară PNL PSD UDMR”, precizează pentru Mediafax surse din interiorul PNL.

ADVERTISING

În replică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că Florin Cîțu a depus un proiect privind certificatul verde care face referire exclusiv la personalul medical și care nu are niciun fel de impact asupra sănătății publice.

„Florin Cîțu a depus la Parlament un proiect de lege care face referire exclusiv la personalul medical și care nu are niciun fel de impact asupra sănătății publice. Probabil trebuie să-și revadă declarația”, spune Alexandru Rafila.

El apreciază că adoptarea certificatului Stop Covid nu este suficientă, trebuie să existe și operaționalizarea lui.

ADVERTISING

„Dacă se aprobă acum și intră în vigoare peste trei săptămâni, probabil că atunci vom fi în vârful valului și adoptarea documentului nu e suficientă. Dacă nu e posibilă operaționalizarea lui în perioada imediat următoare, o dată cu trecerea timpului efectul va scădea”, conchide ministrul Sănătății.

Ciolacu nu crede că doar certificatul poate stopa pandemia

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu crede că certificatul verde este singurul instrument care poate stopa pandemia, precizând că nu consideră că trebuie pusă presiune pe români să se vaccineze. El a mai declarat că nu este adeptul vaccinării obligatorii.

ADVERTISING

“Nu cred în certificatul verde ca un singur instrument. Nu cred că neapărat trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu. Legea care este Parlament, legea propusă de PNL, prevedea un singur articol, obligativitatea vaccinării medicilor ceea ce noi nu am fost de acord. Sunt multe alte măsuri pe care le putem lua şi preveni de a nu ajunge din nou în situaţia din valul 4”, a transmis Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni seară, că ar fi trebuit să existe un instrument care să îşi poată face efectul atunci când se înregistrează o creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.

”Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic Covid, sigur că şi eficacitatea lui devine tot mai puţin relevantă”, a declarat Rafila. Ministrul aşteaptă în valul 5 o dublare a numărului de cazuri faţă de valul Delta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇