Certificatele de vaccinare mai vechi de 9 luni nu mai sunt bune, de la 1 februarie, fără doza booster

Certificatele de vaccinare mai vechi de 9 luni nu mai sunt bune, de la 1 februarie, fără doza booster
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că de la 1 februarie se va aplica și în România directiva UE care prevede o valabilitate a certificatelor digitale de numai 9 luni de la încheierea vaccinării, care poate fi prelungită cu administrarea dozei booster.

Certificatele celor care au peste 9 luni de la vaccinarea completă vor expira din acel moment și nu vor mai putea fi folosite, de exemplu, la intrarea în mall sau în alte locuri unde sunt cerute pentru acces.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare, dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune și în România mecanismul european, pe care trebuie sa-l respectăm, o directivă a UE, în care valabilitatea acelui celebru certificat (de vaccinare - n.red.) este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat Alexandrul Rafila, joi, într-un dialog cu Ioana Ene Dogioiu, în direct la Europa FM.

ADVERTISING

Aceasta înseamnă că pentru toți cei vaccinați acum un an, de exemplu, la începutul campaniei de vaccinare, certificatele digitale nu vor mai fi valabile de la 1 februarie, dacă nu-și fac doza booster.

„Valabilitatea lor va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la incheierea vaccinării”, a confirmat ministrul Rafila, care spune că Guvernul va adopta un act normativ în acest sens până la 1 februarie.

Sfatul lui Rafila: „Pentru cei la care au trecut 9 luni este recomandat să înceapă de acum să-și facă doza trei (sau a doua, pentru cei cu Johnson&Johnson - n.red.)”.

ADVERTISING

V.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇