Rafila spune că vârful valului 5 va fi atins pe 10 februarie

Rafila spune că vârful valului 5 va fi atins pe 10 februarie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că vârful valului 5 al pandemiei va fi atins în România pe data de 10 februarie.

”N-am depășit vârful acestui val. (...) Ne așteptăm ca vârful acestui val să fie în jurul datei de 10 februarie, în circa 20 de zile”, a declarat Alexandrul Rafila, joi, într-un dialog cu Ioana Ene Dogioiu, în direct, la Europa FM.

Ministrul spune că anul acesta ar trebui să se încheie și pandemia, iar alte variante de Covid-19 care ar putea să apară, chiar dacă pot avea o patogenitate mai mare, nu vor mai avea și transmisibilitatea atinsă de Omicron, deci nu vor mai fi atât de multe cazuri, urmând să aibă o manifestare endemică, precum gripa.

Rafila a mai precizat că numărul bazal de reproducere a virusului (indicele R), care arată cât de contagios e acesta, a scăzut în ultimele 8 zile, de la 1,87 la 1,25, dar și durata de incubație este mai scurtă, de numai 3 zile, de aici și numărul mare de cazuri într-un timp atât de scurt, pentru că infectivitatea este mai mare.

Abia când va ajunge mai mic de 1 acest indicator, ar urma să scadă și numărul cazurilor.

O altă problemă ar fi că persoanele care se infectează la noi sunt în vârstă, nevaccinate, deci proporția de cazuri care necesită spitalizare este mai mare.

V.D.