Cercetătorul Octavian Jurma spune că vârful valului 5 al pandemiei va fi atins în România în 2-3 săptămâni, într-un scenariu optimist, însă până atunci vom fi nevoiți să ne obișnuim cu numărul tot mai mare de infectări, spitalizări și decese, care parcă nu mai interesează pe nimeni, dacă ne raportăm la lipsa oricăror reacții sau măsuri de protecție din partea autorităților.
Jurma estimează că sâmbătă va fi depășit pragul de 20.000 de cazuri noi de COVID-19 depistate în 24 de ore, iar săptămâna viitoare putem ajunge și la 30.000 de cazuri, însă cel mai îngrijorător este faptul că avem tot mai multe îmbolnăviri, deși se fac tot mai puține teste.
„Azi, 20 ianuarie 2022, au fost înregistrate 19.105 cazuri noi. Am depășit recordul absolut de cazuri noi pe zi atins în valul 4-Delta pe data de 19 octombrie 2021 cu 18.863 cazuri noi. Mă așteptam să depășim săptămâna aceasta recordul valului 4-Delta și să trecem și pragul de 20.000 de cazuri noi cel târziu sâmbătă, pentru că în această săptămână urma să fie vizibil impactul deschiderii școlilor, care a amplificat impactul petrecerilor de Revelion. Este însă șocant faptul că rata de pozitivare a depășit în mijlocul săptămânii rata de pozitivare de luni! Această creștere imensă în timpul săptămânii are așadar loc pe fondul scăderii numărului de teste”, scrie Jurma pe Facebook.
„Numărul de teste de azi este de altfel mai mic decăt numărul maxim de 81,054 teste din valul 4-Delta, care a fost inregistrat tot in 19 octombrie in ziua cu numărul maxim de cazuri. În fine, față de joia trecută, avem 15.000 de teste în plus, dar aproape 10.000 de cazuri în plus!”, explică el.
Jurma: Nu credeam că se poate mai rău ca în valul 4-Delta, dar iată că se poate
Cercetătorul mai spune că autoritățile nu au de gând să facă nimic, iar semnalul ar veni chiar de la președintele Klaus Iohannis.
„Asa cum mă temeam, faptul că Presedintele a reactionat in valul 4-Delta doar la 18.000 de cazuri a anuntat noua normalitate: E cazul să ne obișnuim cu numîrul infernal de cazuri, internari și decese înainte de o îngrijorare a autorităților. Motiv pentru care autoritătile nici nu sunt ingrijorate și ne anunță liniștiți că nu sunt destule cazuri în spitale ca să treacă școlile din urban în online, deși în judete ca Timiș jumătate din focare sunt în școli”, spune cercetătorul.
El consideră că „absența discursului miraculos al Presedintelui mai înseamnă că numărul de cazuri va continua să crească până îi va stârni iarăși îngrijorarea”, iar acest lucru se va întâmpla probabil „tot în vârful valului”.
Octavian Jurma estimează că, după recordul de azi, ne putem aștepta ca la începutul săptămânii viitoare „să pornim de la 15.000 de cazuri noi încă de luni, iar marți e posibil să depășim 30.000 de cazuri pe zi”.
Mai mult, până duminica viitoare ar urma să ajunge la un record de 10.000 de internări zilnice, iar din acel punct ne putem baza doar pe noroc să nu crească la fel și internările la ATI și morțile, pentru că pe autorități nu ne putem baza.
„Cu infectările și internările copiilor nu am avut noroc și deschiderea fizică a școlilor îi trimite mai repede în spitale decât în valul Delta. Pariul cu pandemia în scoli a fost pierdut de guvern a doua oară, dar îl decontăm tot noi și familiie noastre”, punctează Jurma.
De ce noroc? Pentru că la 30.000 de cazuri pe zi riscăm să avem și câte 500 de decese, chiar dacă mortalitate e cu 50% mai mică în cazul variantei Omicron.
„Cei care nu vor să se bazeze pe noroc și mila virusului sunt deja în scenariu roșu de familie până revenim sub 1 la mie”, mai spune cercetătorul, care avertizează că „orice interacțiune fizică fără mască FFP2 este un risc major de infectare”.
V.D.