Rafila spune că nu e adevărat că tot mai mulți copii se îmbolnăvesc de Covid. Explică de ce la finalul săptămânii vom avea mai multe cazuri

Rafila spune că nu e adevărat că tot mai mulți copii se îmbolnăvesc de Covid. Explică de ce la finalul săptămânii vom avea mai multe cazuri

România a început să testeze din ce în ce mai mult, astfel că la finalul săptămânii vom înregistra peste 100.000 de teste zilnice de Covid, a declarat, miercuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Din acest motiv, spune el, va crește și numărul persoanelor depistate pozitiv.

”Nu așteptăm pasivi ca oamenii să se imbolnăvească, am adoptat strategia de facilitare a testării aproape de domiciliu, prin medicii de familie și trimiterea pentru asistență spitalicească doar pentru cei care au nevoie.

Peste 3.200 de medici de familie au semnat contractele cu Casele de Asigurare de Sănătate și au început să testeze. Ieri am avut 90 de mii de teste, această creștere va continua, vom ajunge la peste 100 de mii de teste la finalul acestei săptămâni. Va crește și numărul de persoane infectate, din două motive.

ADVERTISING

În primul rând discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă, cifrele sunt mai mari decât în valurile anterioare. În al doilea rând, vorbim de creșterea capacității de testare”, a explicat ministrul Sănătății, la începutul ședinței de guvern.

Vestea bună, afirmă ministrul, este că deși numărul cazurilor de Covid este în creștere, nu mai avem așa multe persoane internate sau decedate, ca în valul anterior.

Doar 2%-3% din cazurile zilnice ajung la internare. Din punct de vedere al mortalității, rata este mai mică de 8-10 ori decât în luna octombrie, când înregistram la fel de multe cazuri. Este necesară testarea, pentru că un caz diagnosticat din timp este izolat, nu mai transmite boala și beneficiază din timp de tratament adecvat astfel încât se evită spitalizarea”, a precizat Alexandru Rafila.

ADVERTISING

Totodată, el a ținut să infirme afirmațiile apărute în spațiul public potrivit cărora numărul copiilor internați, atât pe secțile Covid, cât și la ATI, este în creștere.

”Am văzut diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați, nu sunt adevărate. Ieri erau 11 copii la ATI, cu 10 mai putin decât în ziua precedentă. Numărul total al copiilor internați a fost de 348”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Chiar dacă, punctual, cele două cifre comparate de ministru sunt corecte, la fel de clar este și trendul ascendent al infectărilor în rândul minorilor. Marți au fost raportate oficial 3.377 de cazuri noi de Covid la pacienți cu vârste sub 19 ani, un record de la debutul pandemiei în România. Recordul precedent fusese stabilit în octombrie anul trecut, pe vârful valului Delta – 2.388 de cazuri înregistrate în 24 de ore la minori.

ADVERTISING

Observăm că raportul între numărul cazurilor noi de Covid la minori și numărul minorilor internați în spitale este de peste 10%. Conform datelor statistice, și procentul minorilor internați în spital din totalul internărilor într-o zi este tot un record – 7,4%.

Cel mai mare număr de minori internați cu Covid în România a fost înregistrat tot în octombrie, în plin val Delta (515).

Marți s-a înregistrat un salt uriaş al cazurilor Covid: Numărul s-a dublat față de luni, iar decesele au fost de 4 ori mai multe.

Bilanțul se menține și miercuri ridicat. Avem 16.610 cazuri de cazuri noi de Covid și 58 de decese.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇