Arafat spune că în România certificatul verde este încă valabil cu două doze, dar în curând legea se va schimba

Arafat spune că în România certificatul verde este încă valabil cu două doze, dar în curând legea se va schimba

Certificatul verde digital mai poate fi folosit în România (la film, la mall, la restaurant), chiar dacă au trecut mai mult de 9 luni de la schema de vaccinare (pentru cine nu are booster).

Însă în curând şi ţara noastră va reglementa acest aspect, în aşa fel încât legislaţia naţională să fie în concordanţă cu cea de la nivel european.

Amintim că de la 1 februarie UE impune o valabilitate de 9 luni a certificatului verde, de la a doua doză de vaccin.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, luni, că în România încă se poate folosi nelimitat certificatul cu două doze, însă cei care nu au boosterul nu vor putea călători în afara ţării.

ADVERTISING

Raed Arafat a fost întrebat dacă românii vor putea folosi, de mâine, certificatul digital la cinematograf sau la restaurant, dacă nu au făcut doza booster.

„La acest moment, da. Certificatul verde în România va trebui să fie adaptat regulilor (europene - n.red.), lucru care urmează să se facă. În momentul în care se face, se va aplica regula europeană generală care este de două doze, cu 9 luni de la ultima doză sau, dacă au trecut 9 luni, atunci va trebui să fie făcută și doza booster”, a precizat secretarul de stat în MAI.

ADVERTISING

Raed Arafat nu a dat însă un termen precis pentru când va ieși actul normativ, care sa reglementeze noile reguli.

„Acest lucru urmează să fie reglementat în România în curând. Deci în acest moment la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat şi acest aspect, să intre în concordanţă cu regulile europene. (…) Normal că trebuie să ne aliniem şi regulilor europene, aşa că la un moment cei care au peste nouă luni de la a doua doză şi nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test.

ADVERTISING

(...)În momentul în care se intră pe regula europeană generală, pentru generarea certificatului, cea de-a treia doză va fi necesară. De fapt, certificatul se va genera chiar de la a doua doză. El își pierde valabilitatea dacă trec 9 luni și nu ai făcut a treia doză”, a explicat șeful DSU.

Pe de altă parte, Raed Arafat a anunțat luni noi reguli pentru intrarea în România, dar și scăderea și uniformizarea perioadelor de carantinare pentru contacții Covid.

Medicul a menţionat că aşa-numitul PLF - formularul de localizare pe care persoanele care intră în ţară trebuie să îl completeze – rămâne valabil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇