Reguli noi pentru certificatul digital antiCovid UE, începând de la 1 februarie

Reguli noi pentru certificatul digital antiCovid UE, începând de la 1 februarie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Începând de marți, 1 februarie 2022, intră în vigoare directiva UE care prevede o valabilitate a certificatelor digitale de numai 9 luni de la încheierea vaccinării, care poate fi prelungită cu administrarea dozei booster.

”Pe 21 decembrie, Comisia Europeană a adoptat norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE.

Perioada se calculează de la administrarea seriei primare de vaccinare formată în general din 2 doze (sau, în cazul vaccinului Johnson și Johnson, dintr-o singură doză). O perioadă clară și uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate. (...) Noile norme se vor aplica de la 1 februarie 2022”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

ADVERTISING

Certificatul nu restrânge dreptul de circulație în UE

Comisia Europeană precizează însă că acest certificat digital privind COVID ”ar trebui să faciliteze libera circulație în interiorul UE, dar nu este o condiție obligatorie pentru libera circulație, care este un drept fundamental în UE”.

”În absența unui certificat, puteți fi supus însă unor restricții precum testarea sau carantina. Statele membre pot introduce restricții de călătorie. Pentru ultimele actualizări, vă rugăm să consultați site-ul Re-open EU.

Pentru a garanta că nu există nicio discriminare împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate, certificatul digital al UE privind Covid acoperă, de asemenea, certificatele de testare și certificatele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Astfel, toată lumea poate beneficia de certificatul digital al UE privind COVID”, se mai arată într-un comunicat al UE.

ADVERTISING

Află mai multe informații accesând site-ul Ministerului de Externe AICI.

Cum e în România

La noi, totul e ... nuanţat.

Mai întâi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că se va aplica și în România directiva UE. Astfel, certificatele celor care au peste 9 luni de la vaccinarea completă vor expira din acel moment și nu vor mai putea fi folosite, de exemplu, la intrarea în mall sau în alte locuri unde sunt cerute pentru acces.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare, dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune și în România mecanismul european, pe care trebuie sa-l respectăm, o directivă a UE, în care valabilitatea acelui celebru certificat (de vaccinare - n.red.) este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat Alexandrul Rafila în urmă cu 10 zile.

ADVERTISING

Asta ar fi însemnat că pentru toți cei vaccinați acum un an, de exemplu, la începutul campaniei de vaccinare, certificatele digitale nu ar mai fi valabile de la 1 februarie, dacă nu-și fac doza booster.

„Valabilitatea lor va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării”, a confirmat ministrul Rafila, precizând atunci că pentru asta Guvernul va adopta un act normativ până la 1 februarie.

Sfatul lui Rafila: „Pentru cei la care au trecut 9 luni este recomandat să înceapă de acum să-și facă doza trei (sau a doua, pentru cei cu Johnson&Johnson - n.red.)”.

Peste câteva zile de la acea declarație, Consiliul UE a adoptat o ”recomandare revizuită privind măsurile care afectează libera circulație, pe baza situației individuale a persoanelor și nu a regiunii de origine”, iar ministrul Sănătății s-a sucit şi el.

„Noi o să o luăm invers, să vă spun când vom renunţa la cel internaţional, când va exista o astfel de decizie la nivelul UE. Deocamdată avem o recomandare foarte clară a Comisiei Europene. Nu e o recomandare. Este o decizie, ca să ne înţelegem, pe care trebuie să o aplicăm. Şi la circulaţia în spaţiul Uniunii, deci cetăţenii din UE care trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze, în cazul în care au încheiat schema de vaccinare cu mai mult de 270 de zile anterior.

Vestea bună, dacă vreţi, este că toţi aceşti cetăţeni ai UE care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiţi la nivelul Uniunii, aşa este recomandarea, atât de carantină, cât şi de testare. Noi o să îl punem în aplicare cât de repede putem, dar data limită este luna februarie şi, pe măsură ce Uniunea va lua decizia apropo de utilizarea acestui certificat, ne vom adapta şi noi acestor decizii ale UE.

Deocamdată, de la începutul lunii februarie, trebuie să ne adaptăm şi să utilizăm pentru circulaţia internaţională, nu în interior, un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze, după caz, pentru că există şi vaccinare completă cu un singur vaccin, dacă ne referim la vaccinul Johnson şi atunci o să trebuiască şi noi să ne aliniem în aşa fel încât să existe o abordare unică la nivelul Uniunii, dar asta nu înseamnă că vom folosi aceleaşi criterii şi în interiorul ţării (...) Noi suntem obligaţi de legislaţia UE să îl adoptăm pe cel pentru circulaţia persoanelor în interiorul Uniunii sau pentru cetăţenii Uniunii. În ceea ce priveşte utilizarea în interior, trebuie să luăm în considerare priorităţile de sănătate publică, dar şi celelalte priorităţi care ţin de funcţionarea economiei”, a declarat săptămâna trecută ministrul Rafila într-o conferință de presă.

Mii de vieți au fost salvate în marile țări din Europa prin introducerea certificatului COVID , arată studii făcute în Franța, Italia și Germania.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇