Motivele pentru care poți întrerupe carantina Covid, de la evenimente private la vaccin

Motivele pentru care poți întrerupe carantina Covid, de la evenimente private la vaccin

Autoritățile au decis luni noi condiții de carantinare a celor suspecți de Covid-19, dar și situațiile excepționale în care aceste persoane pot întrerupe carantina.

Astfel, dacă ai intrat în contact cu o persoană confirmată cu Covid-19, indiferent dacă ești sau nu vaccinat împotriva Covid-19, ai obligația de a sta în carantină timp de 5 zile.

O poți întrerupe, însă, ”pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces sau deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare”.

ADVERTISING

Fiecare astfel de cerere de întrerupere va fi analizată ”la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției iar cazurile considerate ca justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică”.

În decizia de suspendare vor trebui să fie menționate obligatoriu intervalul de timp pentru care aceasta se aplică și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2.

Dacă în cazul nașterilor, căsătoriei și decesului lucrurile sunt destul de clare, în ce privește tratamentul, noua hotărâre CNSU vine cu câteva exemple: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării, fără a se limita la acestea.

ADVERTISING

Totodată, pot întrerupe carantina cei care au nevoie urgentă să-și preschimbe documente de identitate sau să părăsească țara.

Cei care au fost în contact cu un caz confirmat nu trebuie să mai intre în carantină dacă au trecut și ei prin boală în ultimele 90 de zile.

Amintim că doar cei care nu sunt confirmați cu virusul primesc decizii de carantinare, cei bolnavi sunt plasați în izolare.

Vezi aici măsurile noi de carantinare și intrare în țară.

Citește și: Arafat spune că în România certificatul verde este încă valabil cu două doze, dar în curând legea se va schimba

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇