60.000 de bucureșteni riscă să rămână fără apă caldă și căldură: Stop joc! Că o fi luni, că o fi marți, nu știu...

60.000 de bucureșteni riscă să rămână fără apă caldă și căldură: Stop joc! Că o fi luni, că o fi marți, nu știu...

Vest Energo – un furnizor privat de agent termic care asigură apă caldă și căldură pentru mai multe zone din vestul Capitalei – susține că de luni riscă să lase mii de oameni în frig și fără apă caldă.

Motivul: Primăria Capitalei nu i-ar fi virat suficienți bani pentru agentul termic livrat, așa că n-a avut cu ce să achite gazul.

Vest Energo a notificat în cursul zilei de vineri, 22 ianuarie, Primăria Capitalei că e în pericol să nu mai poată asigura agent termic pentru populație.

Motivul invocat de societate este că Primăria Capitalei nu i-ar fi achitat o datorie de 45 de milioane de lei.

În consecință – transmite Veste Energo – nici nu și-a putut achita gazul de care are nevoie pentru a produce agent termic. Conducerea Vest Energo susține că are două posibilități: ori primește bani de la PMB și își plătește furnizorul, ori rămâne fără gaz (și, în consecință, nu mai are cu ce produce agent termic pentru populație).

ADVERTISING

Întrebarea este: cum de ELCEN (care are 4 centrale electrice de termoficare de mari dimensiuni) și-a primit banii și a putut plăti gazul către Romgaz, iar Vest Energo n-a primit sumele necesare?

Sistemul de plăți e creat în așa fel încât Primăria n-ar trebui să poată alege cui dă banii. Sumele virate de PMB ajung într-un cont escrow. Iar din acel cont escrow un procent din sumă se duce către fiecare societate din termoficare: Termoeneretica SA, ELCEN etc. Iar Vest Energo primește, de asemenea, bani prin intermediul acelui cont.

Contactat de SpotMedia.ro, directorul Vest Energo, Constantin Bucur, a dat mai multe detalii.

”Da, și noi facem parte din contul escrow. Problema este alta. ELCEN – pentru că e în insolvență – n-a dat banii pe taxe și impozite. Și a dat banii pe gaz. Eu, Vest Energo, nu sunt în insolvență. Așa că banii mei s-au dus în primul rând pe taxe și impozite. Și de gaz nu mi-au mai rămas”, a precizat Constantin Bucur pentru SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Vă reamintim că în ultimele luni ELCEN a reușit să scape de o parte dintre datorii după ce Guvernul a aplicat un mecanism de swap, a cărui funcționare a fost explicată pe larg de premierul Florin Cîțu, pe atunci ministru de Finanțe.

Vest Energo n-a beneficiat de acel mecanism.

Am de luat 45 de milioane de lei de la PMB (parte din sumă reprezintă datorie de recuperat de la RADET, intrată în faliment - n.red.) din care 32 de milioane trebuie dați pe gaz. Furnizorul de gaz m-a notificat că îmi sistează furnizarea, dacă nu plătesc. Stop joc! Că o fi luni, că o fi marți, nu știu... Am mai tras eu de timp pentru azi și mâine (vineri şi sâmbătă - n.red.).

Eu alimentez acolo 200 de blocuri în care stau vreo 60.000 de oameni”, a precizat Constantin Bucur pentru SpotMedia.ro.

Cu toții ar rămâne fără apă caldă și căldură, dacă Vest Energo oprește furnizarea. Este vorba despre oameni care locuiesc în unele zone din Miliari și din zona Preciziei.

ADVERTISING

În plus, Vest Energo transmite că - potrivit informațiilor primite de la Termoenegretica - și capacitatea CET Vest de a injecta apă de adaos în sistem ar fi afectată, dacă Vest Energo nu mai dă agent termic.

În acest caz, n-ar fi exclus ca în acest fel și alți locuitori din zonă să aibă de suferit.

Din informațiile SpotMedia.ro, Vest Energo ar putea, totuși, introduce apă de adaos în sistem (care e rece), chiar dacă nu mai are gaz și nu mai poate livra agent termic.

De ce apar aceste probleme, în condițiile în care în zonă există CET Vest, care e centrală modernizată și poate furniza la randamentul bun agent termic în cantitate mare?

Ei bine, potrivit informațiilor SpotMedia.ro, în acea zonă rețeaua Termoenergetica e puternic degradată, așa că ar fi greu sau chiar imposibil ca acele 200 de blocuri să fie alimentate din altă sursă de agent termic, în afară de Vest Energo.

Contactat de SpotMedia.ro, directorul Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a precizat că, într-adevăr, respectiva zonă ar fi foarte greu de alimentat dintr-o sursă alternativă.

”Pe rețeaua pe care dau eu nu reușește să furnizeze nimeni. Am notificat și Primăria Capitalei azi. Am notificat și am cerut Termoenergetica SA să preia agentul termic (adică apa fierbinte – n.red.) dat de mine mi-au spus că nu pot da în locul meu, pe aceleași conducte”, a precizat Constantin Bucur.

Patronul Vest Energo susține, însă, că nu le-ar opri căldura și apa caldă oamenilor de bună voie. Dar dacă rămâne fără gaz, nu mai are posibilitatea tehnică de a furniza.

Rămâne să aflăm cum se va soluționa situația și dacă, într-adevăr, 60.000 de oameni riscă să rămână în frig.

Vă reamintim că deja bună parte dintre bucureșteni au stat în frig și au avut apă caldă pe sponci în această iarnă.

Motivul: Primăria Capitalei a ales să nu testeze limitele sistemului și să le dea celor mai mulți mai puțină căldură și apă caldă. Scopul a fost acela de a evita avariile și de a nu lăsa de tot în frig zeci de mii de bucureșteni.

Citește și:

Și iarna viitoare vom îngheța în case? De ce merge termoficarea din București tot mai prost, deși se înlocuiesc țevi

E haos în administrația Capitalei: Companiile municipale sunt executate silit, angajații nu au taxele plătite, datoriile sunt uriașe. Nu se știe cine va asigura anul acesta servicii vitale pentru București

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale: O societate înființată să-i distreze pe bucureșteni se ocupă de măturat

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (II): În buzunarele cui au ajuns banii cheltuiți de societatea de Publicitate și Afișaj, care s-a ocupat de reclame pentru Firea

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (III): Compania Turistică SA - pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (IV): Firea și-a făcut o societate de pază cu care nici instituțiile primăriei nu vor să lucreze. Are o armată de salariați și a pierdut milioane de


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇