Un sfert din totalul de angajaţi sunt eligibili pentru etapa a doua de vaccinare. Cei mai mulți sunt în administrația centrală

Un sfert din totalul de angajaţi sunt eligibili pentru etapa a doua de vaccinare. Cei mai mulți sunt în administrația centrală

Un sfert din totalul de angajaţi sunt eligibili pentru etapa a doua de vaccinare. Administraţia centrală, învăţământul şi industria alimentară au cea mai mare pondere ca număr de angajaţi dintre domeniile „cheie”.

Aproape 1,5 milioane de an­ga­jaţi români din do­me­niile considerate „esenţiale“ pot să primească vaccinul îm­po­triva COVID din totalul de 5,6 milioane de angajaţi activi la nivel naţional, arată datele ZF pe baza cifrelor pu­blice de la Statistică şi Ministerul de Finanţe.

Etapa a doua de vaccinare, care cuprinde şi această categorie de angajaţi, începe vineri, 15 ianuarie, iar angajatorii vor încărca listele cu persoanele din companie care vor să se imunizeze.

Guvernul nu a mai dat miercuri OUG pentru finanțarea centrelor de vaccinare. Mai încearcă o dată vineri, fix când începe a doua etapă a vaccinării

Ziarul Financiar a calculat despre câţi angajaţi este vorba în etapa a doua, în condiţiile în care numărul este important în stabilirea tranşelor de vaccin care urmează să fie aduse în ţară.

ADVERTISING

În conferinţa de presă în care a anunţat data etapei a doua, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că nu sunt mai mult de 1 milion de persoane din activităţile esenţiale care să se încadreze în criteriile din această fază.

Valeriu Gheorghiţă: Ne dorim o accelerare a etapelor de vaccinare. După 15 ianuarie vom începe vaccinarea persoanelor din etapa a doua

„Am identificat categoriile de boli cronice. Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de 3,8 milioane. Dacă asociem şi persoanele cu boli cronice, probabil că depăşim circa 5 milioane de persoane. Dacă ne uităm la tipul activităţilor esenţiale, cred că nu depăşim 1 milion de persoane eligibile“, a spus marţi Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a precizat că se aşteaptă ca jumătate dintre persoanele eligibile să îşi dorească să facă vaccinul, adică circa 3 milioane de oameni.

ADVERTISING

Din datele analizate, numărul acestor angajaţi este mai mare cu 500.000 de persoane. Un număr mai mare de persoane implică totodată mai multe doze de vaccin.

Unde sunt cei mai mulți angajați

Domeniul cu cele mai multe persoane angajate dintre cele stabilite prin strategia de vaccinare este cel al administraţiei centrale, de la parlamentari, miniştri, preşedinţie, guvern şi instituţii subordonate. Aproape 600.000 de persoane lucrează în acest domeniu, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Al doilea sector ca pondere în numărul de angajaţi este învăţământul, unde lucrează peste 350.000 de oameni, iar ulterior vine industria alimentară, cu circa 160.000 de oameni.

Ca domenii de activitate mai sunt incluse şi persoanele din apărare, din transportul şi distribuţia de curent electric, gaze, apă, transporturi, comunicaţii şi curieri.

Primarul din Caransebeş s-a vaccinat împotriva COVID-19, deși nu se incadrează în această etapă

Antreprenorii şi şefii companiilor din România au avut ca termen 8 ianuarie pentru a trimite către autorităţile locale din judeţul de unde îşi desfăşoară activitatea numărul persoanelor angajate care îşi doresc să facă vaccinul în etapa a doua.

ADVERTISING

„În judeţul Hunedoara s-au organizat foarte bine. Săptămâna trecută, până vineri, a trebuit ca firmele din linia întâi să comunice la Prefectură numărul de persoane care doresc să se vaccineze. Ştim care sunt centrele. Urmează să primim ora la care putem să ne programăm.

50% dintre angajaţi au răspuns că vor să se vaccineze“, a spus pentru ZF Corina Oprişiu, director executiv al Avis 3000, un complex avicol integrat cu peste 500 de angajaţi.

Vaccinarea anti-COVID: Iată ce pacienți cu boli cronice sunt incluși în etapa a doua

Şi în cazul producătorului de lactate Simultan din Timiş mai bine de jumătate dintre angajaţi vor să se vaccineze.

„Am întrebat personalul şi am identificat numărul de persoane care vor să se vaccineze. Circa 60% dintre angajaţi au spus că vor vaccinul. Eu nu îi pot obliga, deşi aş dori să stăm fără grija de infectare, dar decizia este a lor“, a spus antreprenorul Florin Herbai, acţionarul companiei Simultan.

Şi persoanele care nu au acte se pot vaccina antiCOVID, asigură medicul Gheorghiță

În ceea ce priveşte învăţământul, lista cu nu­mărul de persoane, de la profesori, la per­so­nal auxiliar, a fost transmisă către inspectorat.

„S-a cerut o centralizare de către inspectoratul şco­lar de la toate unităţile de învăţământ pri­vind numărul de angajaţi, pe categorii, de la ca­dre didactice, categoria didactică auxiliară. S-au transmis listele. Vom vedea concret când va fi disponibilă platforma pentru înregistrare cum vom proceda. Cei care lucrează în do­me­niul învăţământului trebuie să înţeleagă că dacă nu vom face acest pas, nu vom putea redes­chide învăţământul“, a spus Adina Stoenescu, reprezentanta Asociaţiei Şcolilor Particulare.

Peste jumătate dintre profesorii din școli și licee nu vor să se vaccineze antiCovid. Deschiderea şcolilor depinde de asta, spune ministrul Educației

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇