Guvernul nu a mai dat azi OUG pentru finanțarea centrelor de vaccinare. Mai încearcă o dată vineri, fix când începe a doua etapă a vaccinării

Guvernul nu a mai dat azi OUG pentru finanțarea centrelor de vaccinare. Mai încearcă o dată vineri, fix când începe a doua etapă a vaccinării

Vineri, 15 ianuarie, începe a doua etapă a campaniei de vaccinare în România. În acest sens, trebuie deschise sute de centre de vaccinare în toată țara.

Inițial, s-a stabilit ca banii pentru aceste centre locale de vaccinare să fie asigurați de primării, dar după zile întregi de atacuri și discuții între oficialii locali și guvernamentali, lucrurile s-au mai așezat și s-a decis că finanțarea va fi asigurată de Guvern.

ADVERTISING

Cu acest scop s-a și reunit Executivul astăzi în ședință, pentru a adopta o ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare. Doar că, la finalul ședinței de guvern, premierul Cîțu a anunțat că această ordonanță nu a fost momentan adoptată.

Membrii Guvernului urmează să aibă, vineri, o nouă ședință pentru această OUG.

Până atunci, finanțarea centrelor de vaccinare rămâne în aer. Ce știm sigur: vineri începe etapa a doua de vaccinare, când ar trebui să fie operaționale aceste centre de vaccinare, și tot vineri Guvernul are ședință pentru această ordonanță de urgență.

Vezi cine se vaccinează împotriva COVID-19 în etapa a doua: De la miniştri la preoţi. Care sunt restricţiile pentru jurnalişti

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce explicații are Cîțu

După ședința Executivului de azi, premierul Florin Cîțu a ieșit la declarații și a luat și câteva întrebări de la jurnaliștii prezenți la Palatul Victoria.

Întrebat ce se întâmplă cu această ordonanță și de ce nu a fost dată astăzi, iată ce a răspuns prim-ministrul:

E o OUG care este în procedură de avizare. Sper să fie gata până vineri. Trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcție așa cum am mers până acum, prin Ministerul Sănătății, cu decontare de la bugetul de stat. Dar aici vreau să fiu foarte atent la criterii, pentru că au fost situații în trecut când nota de plată a fost supraevaluată și atunci vreau să mă asigur că avem criterii clare prin care se definesc aceste cheltuieli care pot fi decontate prin MS de la bugetul de stat. Ne uităm și la soluția de a deconta aceste cheltuieli din fonduri europene. Putem găsi și acolo spațiu, dar în acest moment folosim ce am folosit și în 2020.

Florin Cîțu
ADVERTISING

Întrebat dacă nu este prea târziu ca aprobarea acestei OUG să aibă loc fix vineri, în ziua în care demarează următoarea etapă a imunizării populației, premierul a răspuns scurt: Nu.

Nu este târziu. În al doilea rând, săptămâna viitoare o să am o discuție cu Asociaţia Municipiilor din România și vom vorbi de bugetul pentru 2021. Nu este aceasta cea mai mare cheltuială pentru bugetul din 2021. Sunt alte cheltuieli și atunci vom vorbi, când avem bugetul.

Florin Cîțu

Așteaptă criterii de la MS

Ce alți bani vor fi decontați? a cerut să știe un alt jurnalist, referindu-se și la dotarea acestor unități medicale.

Premierul a spus că așteaptă de la MS criteriile clare, mai exact ”de ce este nevoie atunci când pregătim un centru de vaccinare, care sunt cheltuielile standard”.

”Voi merge pe costuri standard și cheltuieli standard. Pe asta mergem, nimic în plus”, a punctat el.

În acest moment, nu avem bugetul aprobat, deci se merge pe bugetul de anul trecut. Resurse sunt, nu asta e problema. Trebuie doar să punem la punct mecanismul prin care se face această plată (...) Vreau să am o discuție cu MS. Ei știu cel mai bine de ce au nevoie atunci când aranjezi un centru de vaccinare. Acum, discuția mi se pare că ia o altă anvergură. Vaccinarea se face peste tot în lume foarte simplu, nu trebuie să fie ceva sofisticat. Nu avem nevoie de ceva sofisticat. Eu sper să fie făcute cât mai repede aceste centre de vaccinare. Vom mai lua încă 8 milioane de doze de vaccin. În septembrie, obiectivul meu este de a avea 10 milioane de persoane vaccinate.

Florin Cîțu

În fine, prim-ministrul a adăugat că imunizarea merge foarte bine la noi în țară și ”va merge și mai bine” de acum încolo.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇