Boc a obținut de la Finanțe asigurări că Guvernul va plăti vaccinarea: Costurile ajung până la 5 milioane de euro la un municipiu mai mare

Boc a obținut de la Finanțe asigurări că Guvernul va plăti vaccinarea: Costurile ajung până la 5 milioane de euro la un municipiu mai mare

Liberalul Emil Boc, primar al Clujului și președinte al Asociației Municipiilor din România, a anunțat marți, după o discuție cu ministrul Finanțelor Alexandru Nazare, că, în final, costurile pentru vaccinare la nivel local vor fi suportate de Guvern, așa cum prevede legea.

Amintim că Boc l-a atacat dur pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu după ce acesta a emis o ordonanță de urgență care prevedea ca pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare, precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, banii să fie asigurați de administrațiile publice locale.

Astfel, pentru a se asigura că situația nu va rămâne așa, Emil Boc și cu mai mulți primari de municipii s-au dus astăzi la Ministerul Finanțelor.

La ieșirea de la discuții, edilul a anunțat că a rămas stabilit ca fondurile să fie acordate de Guvern, așa cum e, de altfel, și legal.

”Nu e în competența Ministerului Finanțelor această temă, vaccinarea, nu Ministerul Finanțelor se ocupă de recrutarea medicilor, de asigurarea de către primării a echipamentelor necesare.

Dar ministrul a spus foarte clar că legea va fi respectată și legea spune că toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare și plata personalului se suportă de la bugetul central”, a spus Emil Boc.

El a făcut o nouă referire la ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

”Nu înțelegem cum de a fost posibil ca ministrul Sănătății să ignore această lege a statului român. Personal îl respect pe dl ministru și are toată considerația mea, dar ministrul ar trebui să răspundă la întrebarea de ce a redactat și semnat o OUG care nu respectă o lege adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Cheltuielile vor fi suportate de la bugetul central, din acest punct de vedere se crează o depresurizare cu privire la acest demers”, a asigurat Emil Boc.

El a spus că altfel administrațiile ar fi ajuns să ia bani de la alte servicii pentru populație, dacă ar fi trebuit să suporte cheltuielile.

”Cheltuielile legate de partea de funcționare a centrelor de vaccinare sunt în jur de 3 milioane de euro la un municipiu mai mic, până la 5 milioane de euro la un municipiu mai mare”, a explicat Boc.

În final el a făcut un apel către puterea executivă să nu mai ignore legile în vigoare și să nu mai aloce responsabilități suplimentare administrațiilor locale fără să acorde înainte finanțare.

”Cerem ca pe viitor orice ministru din Guvernul României să țină cont de legile în vigoare ale statului român. Cerem Guvernului și tuturor miniștrilor ca niciodată, niciun fel de alocare de atribuții suplimentare pentru administrația publică locală să nu se facă fără alocarea bugetară”, a conchis Emil Boc.