Boc, nou mesaj pentru Voiculescu: Ministerul Sănătăţii trebuie să ştie că nu poate trata administraţiile locale ca o Cenuşăreasă

Boc, nou mesaj pentru Voiculescu: Ministerul Sănătăţii trebuie să ştie că nu poate trata administraţiile locale ca o Cenuşăreasă

Nu există un conflict în coaliţia de guvernare, însă e nevoie de respect instituţional, susține preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc.

Primarul din Cluj-Napoca e nemulţumit de o OUG care prevede că administraţiile locale trebuie să înfiinţeze şi să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19, însă fără ca documentul să prevadă şi sursa de bani.

Ministrul Sănătăţii a declarat la Digi 24 că primăriile pot cere bani pentru centrele de vaccinare de la Ministerul Dezvoltării. Vlad Voiculescu a mai afirmat că primarul municipiului Cluj-Napoca l-ar fi putut suna pe premierul Florin Cîţu, cu care este coleg de partid.

Contre între ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și Asociaţia Municipiilor din România, condusă de Emil Boc

Întrebat dacă explicaţiile oferite de ministrul Sănătăţii îl satisfac, Emil Boc a răspuns: ”Categoric, nu! Aici e vorba de reguli şi proceduri. Democraţia în esenţă este un ansamblu de reguli şi proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătăţii şi indiferent de cine este preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

Vaccinarea antiCovid, pe înțelesul tuturor: Cu ce te ajută, de ce trebuie să ne vaccinăm ACUM și care e singura contraindicație – Interviu

Adică această abordare că trebuie problemele ridicate şi rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanţi doar ai unor instituţii şi eu şi domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative şi prin proceduri.

Or revolta primarilor şi nemulţumirea majoră a fost aceea şi este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitaţii, se pot întreprinde acţiuni administrative concrete, nu poveştile sau discuţiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătăţii spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaţionalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administraţiei publice locale.

Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administraţiilor locale, administraţii cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătăţii, sarcini, fără să se aloce resurse financiare.

Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziţionarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare şi a altor lucruri, care iarăşi se ridică la nişte cheltuieli destul de ridicate”.

Care e diferenţa între vaccinurile Pfizer și Moderna. Cu care ar fi mai bine să ne vaccinăm?

Boc spune că nu este în conflict cu Voiculescu

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România precizează că nu are un conflict personal cu Vlad Voiculescu.

”Discuţia mea nu vizează persoana particulară a domnului Voiculescu, e raportul instituţional cu Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii trebuie să ştie că nu poate trata administraţiile locale ca o Cenuşăreasă, adică noi suntem la încasat şi domniile lor la dispus. Într-o ţară democratică europeană, nici un minister nu-şi permite să aloce responsabilităţi administraţiei publice locale, fără să discute în prealabil cu aceştia şi fără să aloce resursa financiară în vederea implementării acelei sarcini pe care o stabileşte”, afirmă Boc.

Emil Boc declară că nu este vorba de un conflict în coaliţia de guvernare, ci de o chestiune de respect între instituţiile statului: ”E o chestie de respect instituţional. Cine priveşte această dispută în termeni de război în coaliţie, de conflict personal, exclus, aici nu este vorba nici de un război, nici de un conflict, e vorba de respect instituţional. Fiecare să-şi facă datoria conform legii”.

Ministrul Sănătăţii spune că banii sunt la Ministerul Dezvoltării

Ministrul Sănătăţii a afirmat că banii pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID-19 există la Ministerul Dezvoltării. Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România atrage atenţia că acest lucru nu este specificat în textul OUG.

”Unde scrie asta? Poveştile-s poveşti, noi nu suntem povestitori, cei din administraţia publică locală, noi suntem oameni de execuţie, oameni pragmatici. Unde scrie acest lucru în textul Ordonanţei, că există bani? Există bani probabil şi în bănci, dar vreau să ştim exact unde există banii, care-i mecanismul prin care se alocă, care-i valoarea în care ne putem încadra în cheltuieli. Nu scrie nimic în această ordonanţă de urgenţă”, susţine Emil Boc.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇