Un antibiotic comun, care există de zeci de ani pe piață, poate preveni tuberculoza

Un antibiotic comun, care există de zeci de ani pe piață, poate preveni tuberculoza

Tuberculoza, a doua cea mai mortală boală infecțioasă, ar putea fi prevenită cu un antibiotic ieftin, comun, aflat de zeci de ani pe piață, au anunțat oamenii de știință.

În fiecare an, aproximativ 450.000 de persoane contractează tuberculoza rezistentă (MDR-TB), împotriva căreia medicamentele de primă linie nu mai acționează.

Însă un antibiotic ieftin și disponibil pe scară largă poate reduce la jumătate riscul ca persoanele expuse la tuberculoza rezistentă la medicamente să contracteze această tulpină deosebit de mortală a bolii, au anunțat cercetătorii sud-africani.

ADVERTISING

S-a constatat că levofloxacina, un antibiotic uzual, reduce cu 56% riscul de apariție a tuberculozei MDR la copii, după cum arată studiul efectuat în Africa de Sud și prezentat în cadrul unei conferințe mondiale recente de la Paris.

Antibioticul ar putea oferi o protecție importantă copiilor care trăiesc în case cu un părinte care suferă de această boală, a declarat Anneke Hesseling, autorul studiului, cercetător la Universitatea Stellenbosch.

În plus, antibioticul a fost testat în paralel și în Vietnam, unde s-a dovedit că a prevenit tulpina rezistentă la medicamente la 45% dintre adulți.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cele două echipe de cercetare și-au unit forțele, iar studiile lor, cumulate, au arătat că levofloxacina a redus considerabil riscul de TB-MDR pentru toate vârstele.

Levofloxacina este disponibilă de zeci de ani și a fost utilizată pe scară largă pentru a trata – dar nu pentru a preveni – tuberculoza.

Tratamentul preventiv presupunea administrarea unei pastile o dată pe zi timp de șase luni.

De la acest studiu, a fost dezvoltată o versiune de levofloxacină cu un gust mai bun, mai ușor de dizolvat și mai „prietenoasă pentru copii”, a declarat Hesseling.

ADVERTISING

Cercetarea a fost anunțată în contextul în care se așteaptă ca OMS să-și actualizeze recomandările pentru tuberculoză în următoarele luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇