Antibioticele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru tratarea bolilor și infecțiilor dobândite în copilărie și-au pierdut eficiența cu peste 50%, arată un studiu recent.
Iar acest lucru se întâmplă în mai multe zone ale lumii, avertizează autorii studiului, specialiști de la Universitatea din Sydney, Australia.
Totul vine pe fondul rezistenței tot mai crescute a agenților patogeni la antibioticele cunoscute, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă omenirea în ultimele decenii, scrie The Earth.
Din studiul publicat de cercetătorii australieni în revista The Lancet Regional Health—Southeast Asia reiese că cei mai tineri pacienți nu mai răspund așa cum era normal (sau cum răspundeau generațiile anterioare) la tratamentul pentru boli precum pneumonia, meningita, infecțiile sanguine sau ale tractului urinar.
Cele mai afectate țări de pe glob sunt cele din sud-estul Asiei, precum și statele din zona Pacificului, arată cele mai recente date.
Numai când vine vorba despre infecțiile sanguine la nou-născuți sunt raportate circa trei milioane de cazuri, la nivel global, soldate cu 570.000 de decese, arată statisticile. Iar totul se întâmplă pe fondul lipsei de eficiență a vaccinurilor cunoscute.
Autorii studiului subliniază că pericolul paște toate țările lumii. Ei insistă pentru urgentarea cercetării în domeniu și pentru crearea unor vaccinuri eficiente pentru a se evita un număr și mai mare de victime. De altfel, mai atrag ei atenția, chiar și ultimul raport al OMS cu privire la tratamentele recomandate copiilor a fost lansat în urmă cu un deceniu.