Efecte secundare periculoase ale unor antibiotice: Alertă în Franța după mai multe complicații medicale

Efecte secundare periculoase ale unor antibiotice: Alertă în Franța după mai multe complicații medicale

Mai mulți pacienți francezi au suferit efecte secundare serioase după ce li s-au prescris antibiotice din clasa fluorochinolonelor. Ministerul Sănătății a transmis o alertă către toate farmaciile și spitalele.

Fluorochinolonele sunt utilizate în cazul infecțiilor bacteriene puternice și se vând sub diverse denumiri comerciale, precum Oflocet, Ciflox sau Tavanic. Acestea pot provoca efecte ireversibile sau chiar fatale precum tendinita, probleme cardiace sau anevrisme, relatează RFI.

Unul dintre pacienții afectați de aceste antibiotice, Philippe Coville, a spus într-un interviu pentru rețeaua de radio France Info că acum suferă de neuropatie severă - o serie de tulburări ale sistemului nervos periferic care se manifestă prin slăbiciune musculară, amorțeli și dureri la nivelul membrelor - după ce i s-au prescris fluorochinolone în 2021 pentru o afecțiune care în mod normal nu se tratează cu acest tip de medicamente.

ADVERTISING

Există îngrijorarea că medicii continuă să prescrie fluorochinolone pentru infecții comune precum cistita, infecții ale urechii sau sinuzita.

Coville a înființat o organizație care își propune să informeze oamenii despre potențialele efecte secundare. Aproximativ 200 de victime s-au reunit în această asociație.

În ultimii patru ani, fluorochinolonele au fost incluse pe șase milioane de rețete nejustificate în Franța, susține Philippe Coville.

Un studiu realizat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) confirmă că peste două treimi din prescripțiile de fluorochinolone din Hexagon vizează afecțiuni care nu sunt incluse în recomandările farmaceutice.

ADVERTISING

Coville a depus o plângere împotriva medicilor și a altor posibili suspecți, cerând deschiderea unei anchete, și a strâns mai multe mărturii din Franța și din alte țări. Asociația pacienților a deschis și un proces la Paris.

Ministerul Sănătății a explicat pentru France Info că a publicat recent un dosar pe această temă pe site-ul Agenției Națională a Medicamentului (ANSM) și a cerut ca mesajele de avertizare să apară în software-ul de asistență pentru prescripție medicală.

Un mesaj de alertă a fost trimis, pe 7 martie, tuturor farmaciilor și spitalelor din Franța.

ADVERTISING

Ministerul a anunțat că vor fi dispuse și alte măsuri, inclusiv "trimiterea unui comunicat tuturor profesioniștilor medicale care pot prescrie aceste antibiotice".

"Recomandarea autorității de sănătate publică (HAS) este ajustată astfel încât fluorochinolonele să nu mai fie prescrise pentru cistita simplă la bărbați, așa cum este deja cazul cistitei simple la femei", se arată în document.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇