Consumul de antibiotice poate duce la declinul cognitiv. După cât timp apar efectele

Consumul de antibiotice poate duce la declinul cognitiv. După cât timp apar efectele

O cercetare realizată pe un eșantion de peste 15.000 de asistente de vârstă mijlocie a arătat că un consum cronic de medicamente are ca efect declinul cognitiv ulterior.

Femeile, monitorizate pe durata mai multor ani, aveau vârsta medie de 54 de ani.

De-a lungul mai multor ani, acestea au fost supuse și unor teste cognitive, care au măsurat viteza de gândire, atenția, învățarea și memoria.

Fiecare asistentă a fost plasată în una din patru categorii, în funcție de perioada de timp în care a luat antibiotice, de la 0 zile până la peste două luni de utilizare, relatează Medical News Today.

ADVERTISING

Cercetătorii au descoperit că asistentele care au luat antibiotice timp de cel puțin două luni au avut scoruri mai mici la testele cognitive (făcute 7 ani mai târziu) comparativ cu cele care au luat antibiotice pentru o perioadă mai scurtă de timp sau deloc.

Conform unui raport publicat de revista de specialitate PLOS ONE, declinul a fost echivalent cu 3 până la 4 ani de îmbătrânire, în cazul celor care au luat antibiotice două luni sau mai mult.

Cercetările anterioare au sugerat că există o legătură între sănătatea microbiomului intestinal și sănătatea mintală, comunicarea dintre intestin și sistemul nervos central fiind etichetată drept axa intestin-creier.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Unele studii au arătat o legătură aparentă între problemele intestinale și bolile mentale, cum ar fi depresia, schizofrenia, anxietatea, Alzheimerul și afecțiunile din spectrul autismului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇