Este posibil ca pe viitor antibioticele să nu mai fie eliberate nici pe bază rețetă simplă în farmacii. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se gândește foarte serios la o reglementare în acest sens.
„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă.
Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate, să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, potrivit Digi24 care citează Agerpres.
Prescrierea eronată în cazul infecției cu SARS-CoV-2 și automedicația influențată de fake news au determinat creșterea consumului de antibiotice în 2020.
România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană la acest capitol, dar și pe primele locuri atunci când vine vorba de rezistența la antimicrobiene.
Fenomenul consumului de antibiotice ‘cu pumnul’, chiar și la o banală infecție respiratorie sau o afecțiune dentară, este răspândit în Romania pe de-o parte din cauza prescrierii eronate din partea medicilor prescriptori, iar de cealaltă parte, într-un procent semnificativ, din cauza automedicației realizate pe considerente nefundamentate științific, mituri și fake-news.