Un nou și puternic antibiotic natural, descoperit de oamenii de știință. Planta care conține toxina miraculoasă

Un nou și puternic antibiotic natural, descoperit de oamenii de știință. Planta care conține toxina miraculoasă

O toxină vegetală care trăiește pe lângă noi de ceva vreme ar putea fi un foarte bun candidat la o nouă generație de antibiotice și unul dintre cei mai puternici descoperiți în ultima vreme, arată un nou studiu.

Antibioticul, numit albicidină, este produs de agentul patogen bacterian ce provoacă „arderea” frunzelor trestiei de zahăr – Xanthomonas albilineans. După mai multe cercetări, concluzia la care au ajuns cercetătorii este că albicidina ar fi folosită de agentul patogen pentru a ataca planta – trestia de zahăr, în acest caz.

ADVERTISING

Se știe de ceva timp că albicidina este foarte eficientă în uciderea bacteriilor, inclusiv E. coli și S. aureus. Aceste superbacterii, renumite pentru rezistența lor crescândă la antibioticele existente, au determinat o nevoie vitală de noi medicamente eficiente, scrie Science Daily.

În ciuda potențialului său antibiotic și a toxicității scăzute pentru om în experimentele preclinice, dezvoltarea farmaceutică a albicidinei a fost întârziată. Asta pentru că oamenii de știință nu au identificat foarte bine mecanismul prin care acționează.

ADVERTISING

Grupurile de cercetare reunite din Germania, Anglia și Polonia lucrează acum pentru a obține, prin progresele din microscopia crio-electronică, o primă "formă" a albicidinei legate de girasă.

Cum acționează toxina antibiotic

"Se pare că, prin natura interacțiunii, albicidina vizează o parte cu adevărat esențială a enzimei și este greu pentru bacterii să dezvolte rezistență la aceasta. Acum, că avem o înțelegere structurală, putem căuta în continuare și să facem mai multe modificări la albicidină pentru a-i îmbunătăți eficacitatea și proprietățile farmacologice", a declarat profesorul Dmitry Ghilarov de la Centrul John Innes, din Norwich, Marea Britanie.

ADVERTISING

În testele cu diverse formule ale antibioticului nou sintetizat chimic, rezultatele au fost eficiente împotriva unora dintre cele mai periculoase infecții bacteriene dobândite în spital, inclusiv Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa și Salmonella typhimurium.

"Molecula există de zeci de ani. Credem că albicidina este unul dintre cei mai interesanți candidați la antibiotice noi din ultimii ani. Are o eficacitate extrem de ridicată în concentrații mici și este foarte eficientă împotriva bacteriilor patogene, chiar și a celor rezistente la antibioticele utilizate pe scară largă, cum ar fi fluorochinolonele", a mai spus Ghilarov.

Următorul pas îl reprezintă găsirea finanțării pentru a se ajunge la studiile clinice pe oameni. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unei noi clase de antibiotice imperios necesare în fața unei amenințări globale a infecțiilor cu rezistență la antimicrobiene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇