Bacterii extrem de rezistente, potențial capabile să se sustragă antibioticelor obișnuite, au fost descoperite în solul deloc ospitalier al Antarcticii, arată un nou studiu.
Deși amenințarea nu este iminentă, cercetătorii avertizează că acestea au potențialul de a reprezenta un risc pentru sănătatea umană globală în anii următori, mai ales în condițiile în care Antarctica continuă să fie amenințată de criza climatică și de deteriorarea mediului.
Oamenii de știință de la Universitatea din Chile au colectat mostre de sol din Peninsula Antarctică între 2017 și 2019, constatând o diversitate neașteptată de microorganisme, se arată într-un raport publicat de jurnalul Science of the Total Environment.
Microorganismele aveau inclusiv gene care pot oferi rezistență la mai multe antibiotice și la alte substanțe antimicrobiene, cum ar fi cuprul și clorul.
Genele au fost găsite într-o varietate de bacterii, inclusiv Polaromonas, Pseudomonas, Streptomyces, Variovorax și Burkholderia, arată IFL Science.
De exemplu, se arată în studiu, cercetătorii au descoperit bacterii din grupul Polaromonas, capabile să pompeze enzime cu potențialul de a inactiva antibioticele de tip beta-lactama, care sunt cruciale pentru tratamentul diferitelor infecții.
Cercetătorii sunt de părere că genele pe care le-au descoperit, care dau rezistență la antibiotice, au fost cel mai probabil rezultatul adaptării bacteriilor la condițiile extreme din Antarctica.
Neliniștitor este faptul că această rezistență la antibiotice poate fi transmisă cu ușurință altor bacterii prin transfer orizontal de gene.
”Ideea că aceste gene ar putea ajunge în cele din urmă la bacteriile care provoacă infecții la oameni sau la alte animale, oferindu-le capacități mai mari de rezistență, nu pare nerezonabilă”, a declarat dr. Andrés Marcoleta, autorul studiului, de la Facultatea de Științe a Universității din Chile.