Numărul infecţiilor respiratorii este în creştere, iar românii au obiceiul de a se trata cu antibiotice, deşi nu sunt necesare. 40% dintre adulții din țara noastră au luat antibiotice pentru o infecţie respiratorie, arată datele unui studiu.
Iar în 90% din cazuri nu sunt eficiente, spun specialiștii care trag un nou semnal de alarmă să nu decidem singuri să luăm antibiotice.
”Sunt foarte mulți pacienți români care iau antibiotice de la vecini sau de la prieteni, fără a se informa dacă acel antibiotic ar fi potrivit. Acesta e un obicei păgubos. În ceea ce priveşte tratamentul infecţiilor respiratorii, acestea sunt virale, nu vor răspunde la tratament antibiotic, motiv pentru care tratamentul este cu antiinflamatorii, antitermice, antipiretice, vitamine”, a declarat pentru TVR Codruț Sarafoleanu, secretar general al Societăţii Române de Rinologie.
Pentru că datele arată un consum mult prea ridicat de antibiotice, autorităţile şi societăţile medicale vor să stabilească protocoale terapeutice pentru tratamentul infecţiilor respiratorii, dar şi un program care să controleze mai bine cum sunt eliberate antibioticele.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, afirmă că, anul trecut, peste 4,2 milioane de români asiguraţi au avut reţetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic, iar la acest număr se adaugă persoanele care au primit tratament cu antibiotic în spitale sau cu reţetă simplă.
”Suplimentar, mai există şi cele prescrise şi administrate în spitale, dar şi antibioticele pe reţetă simplă. Asta înseamnă că, dacă mergi la stomatolog, ai o intervenţie, ţi se prescrie un antibiotic pentru 5/7 zile. Atenţie, acestea nu sunt cuprinse în statisticile de la CNAS. Să mai ţinem cont şi de faptul că nu toate antibioticele existente în România sunt decontate. Prin urmare, consumul de antibiotice este, de fapt, mult mai mare”, a scris Baciu pe Facebook.
El s-a referit, în acest context, la problema rezistenţei la antimicrobiene.
”Problema rezistenţei la antimicrobiene este una de amploare atât la nivel global, cât şi local, în România. Ne aflăm pe un loc nedorit, trei, la nivel european, în ceea ce priveşte rezistenţa antimicrobiană. Antibioticele salvează vieţi, este un adevăr incontestabil, dar dacă nu sunt administrate corect, ne pot face mai mult rău. Iar sfatul meu este unul simplu: nu luaţi antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!”, a conchis Baciu, medic de profesie.