Raport MS: Creștere "ușoară" a cazurilor Covid, valul 6 vine abia la toamnă, de doza 4 de vaccin nu e cazul. "Purtați masca!"

Raport MS: Creștere "ușoară" a cazurilor  Covid, valul 6 vine abia la toamnă, de doza 4 de vaccin nu e cazul. "Purtați masca!"

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a prezentat, marți, principalele date statistice privind evoluția Covid-19 în ultima săptămână și previziunile pentru perioada imediat următoare. De asemenea, Pistol a vorbit și despre situația refugiaților ucraineni care au rămas în România, din punct de vedere sanitar.

În ceea ce privește numărul cazurilor noi de Covid, care aproape s-a dublat față de ieri, Adriana Pistol a confirmat faptul că există o ”creștere ușoară” și față de săptămâna anterioară, spre deosebire de alte state din Europa, unde creșterea este ”importantă”, motiv pentru care au mai fost reintroduse anumite restricții.

pistol1
pistol2
Foto: captură video Privesc.eu

În context, Adriana Pistol a recomandat încă o dată măsurile care pot preveni infectarea – ”igiena personală, evitarea aglomerațiilor, portul măștii medicale mai ales în mijloacele de transport în comun, la metrou, suprateran, cu atât mai mult în spațiile închise unde există aglomerări umane”.

ADVERTISING

Răspunzând la câteva întrebări puse de jurnaliștii prezenți la conferința de presă, secretarul de stat a subliniat că deocamdată nu se pune problema reintroducerii unor măsuri obligatorii, iar despre valul 6 al pandemiei am mai putea discuta abia la toamnă.

Masca reprezintă un mijloc de protecție important. Măsura nu trebuie să fie obligatorie neapărat, trebuie să facem acest lucru – ne protejăm pe noi și pe ceilalți. Este un gest civic important, asupra căruia atragem atenția (…)

E prematur să vorbim despre apariția unui val 6, acest lucru îl vom putea previziona probabil în toamnă”, a declarat Adriana Pistol, precizând, în context, și că ”nu vedem încă o altă tulpină să fie în circulație”, în afară de Omicron.

ADVERTISING

În ceea ce privește posibilitatea ca doritorii să poată face și doza 4 de vaccin antiCovid, așa cum se permite deja în unele state, mai ales că la noi există doze rămase nefolosite din cauză că oamenii nu sunt entuziaști să se vaccineze, Adriana Pistol a confirmat că doza 4 e ”recomandată în alte state”, dar la noi nu a fost luat în calcul acest lucru.

Dacă exista persoane doritoare, vom lua în calcul”, a spus secretarul de stat.

Situația refugiaților din Ucraina

În cadrul conferinței de presă, secretarul de stat a prezentat o serie de date despre situația refugiaților din Ucraina, din punct de vedere sanitar – internări, solicitări de ambulanță, boli depistate/număr de cazuri, paturi asigurate în spitalele din toată țara (peste 6.800).

pistol3
pistol4
pistol5
Foto: captură video Privesc.eu

Adriana Pistol a vorbit mai mult despre cazurile de difterie și rujeolă, cele din urmă confirmate în Bacău și Satu Mare.

ADVERTISING

În context, aceasta a invitat ”toată populația să își vaccineze copiii antirujeolic”, dacă sunt la vârsta corespunzătoare, inclusiv ”părinții care vin din Ucraina” cu copii nevaccinați încă.

”Noi oferim tuturor această posibilitate gratuit”, a subliniat aceasta.

Pe de altă parte, a menționat secretarul de stat, au fost identificate ”38 de cazuri cu sindrom diareic acut, au fost chiar 2 focare – 1 diagnosticat cu rotavirus” în taberele de refugiați.

În plus, secretarul de stat din MS a declarat că România este în legătură cu statele învecinate, inclusiv cu Polonia, și că noi ”suntem pregătiți să preluăm pacienți pentru a fi tratați în România, dacă va fi necesar”.

Întrebată dacă există vreun risc pentru sănătatea nostră din cauza norului toxic semnalat recent pe teritoriul Ucrainei, în urma bombardamentelor, Adriana Pistol a răspuns: ”Atâta vrem cât nu avem informații deosebite nici de la Ministerul Mediului, nici de la Departamentul de Mediu din INSP (ei sigur ne-ar fi alertat), oamenii pot să stea liniștiți”.

Conferința de presă poate fi urmărită integral aici:

Conferință de presă susținută de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, despre asistența medicală acordată cetățenilor ucraineni refugiați în România

Conferință de presă susținută de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, despre asistența medicală acordată cetățenilor ucraineni refugiați în România

Publicată de Privesc.Eu pe Marţi, 22 martie 2022

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇