A fost identificat un nou subtip de depresie care afectează memoria și autocontrolul

A fost identificat un nou subtip de depresie care afectează memoria și autocontrolul

Oameni de știință americani au identificat un nou subtip de depresie, care ar putea afecta până la un sfert din totalul pacienților cu tulburare depresivă majoră (TDM).

Descoperirea ajută la explicarea motivelor pentru care cele mai populare tratamente medicamentoase pentru depresie nu sunt întotdeauna eficiente.

Noul subtip se diferențiază de restul prin faptul că este marcat de deficite cognitive în ceea ce privește atenția, memoria și autocontrolul. Aceste simptome cel mai adesea nu sunt ameliorate de antidepresivele care vizează serotonina, cum ar fi escitalopram sau sertralină, tratamentele prescrise în prezent, conform Neuroscience.

ADVERTISING

Cercetătorii se referă la noul subtip identificat ca fiind „subtipul cognitiv”.

În cadrul unui studiu clinic la care au participat peste 700 de adulți, cercetătorii de la Stanford (SUA) și de la Universitatea din Sydney (Australia) au descoperit că 27% dintre pacienții cu TDM au avut performanțe mai slabe la sarcinile cognitive.

De asemenea, aceștia au avut un răspuns mai slab la tratamentele medicamentoase standard.

Având în vedere procentul mare al celor afectați de acest tip de depresie, oamenii de știință susțin că este nevoie urgentă de tratamente mai bine direcționate pentru această afecțiune despre care, iată, încă se știu foarte puține.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit autorilor studiului, acesta este primul „biotip cognitiv al depresiei care poate fi acționat clinic” care a fost descoperit.

Constatările sugerează că o pierdere a puterii cerebrale nu este întotdeauna o consecință a depresiei. Ea ar putea fi, de asemenea, un factor determinant al acesteia.

În cadrul studiului, pacienții au fost chestionați și evaluați clinic cu privire la starea lor de depresie. De asemenea, au fost supuși unor teste de memorie verbală, memorie de lucru, viteză de decizie și atenție susținută.

ADVERTISING

Acestora li s-a administrat un inhibitor selectiv al recaptării de serotonină (antidepresive ISRS), cum ar fi escitalopram, sertralină sau venlafaxină-XR, iar testele au fost apoi repetate.

Sertralina s-a dovedit a fi cel mai puțin util medicament din lot în cazul biotipului cognitiv, celelalte două dovedindu-se considerabil mai eficiente.

În prezent, depresia este clasificată în mai multe subtipuri și, deși cercetătorii continuă să descopere din ce în ce mai multe, tratamentele sunt în mare parte uniforme și deseori ineficiente.

Până acum, se pare că doar un singur antidepresiv autorizat în SUA, numit vortioxetină, a fost asociat cu o cogniție îmbunătățită și cercetătorii nu știu cu exactitate cum sau de ce funcționează, se arată într-un raport publicat de jurnalul JAMA Network Open.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇