Tulburările psihice, inclusiv anxietatea sau depresia, te îmbătrânesc la propriu

Tulburările psihice, inclusiv anxietatea sau depresia, te îmbătrânesc la propriu

Bolile mintale nu au doar efecte psihologice, ci și fizice, arată o cercetare recentă. Oamenii de știință au descoperit recent că tulburările psihice fac corpul să îmbătrânească mai repede.

Studiul, realizat recent de oameni de știință de la King’s College din Londra și prezentat la Congresul European de Psihiatrie 2023 de la Paris, arată că persoanele care au un istoric de tulburări mintale, inclusiv depresie și anxietate, au markeri din sânge care trădează faptul că organismul lor este mai bătrân decât ar trebui să fie, scrie Neuroscience.

ADVERTISING

Acesta ar putea fi și motivul pentru care persoanele cu tulburări psihice au o viață mai scurtă în comparație cu cele sănătoase.

În cadrul studiului s-a observat, de exemplu, că persoanele cu tulburare bipolară aveau în sânge markeri care indicau că erau cu aproximativ 2 ani mai bătrâni decât vârsta lor din buletin, a explicat Julian Mutz, unul dintre autorii studiului, de la universitatea menționată.

Rezultatele pot fi explicate prin faptul că problemele de sănătate mintală pot duce la complicații, care se manifestă inclusiv fizic. Pacienții cu probleme de sănătate mintală suferă de un risc crescut de anumite probleme de sănătate, probleme de somn și probleme cu apetitul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇