Nu dormi destul noaptea? Risc de boli cronice, depresie şi lipsa apetitului sexual

Nu dormi destul noaptea? Risc de boli cronice, depresie şi lipsa apetitului sexual

Un studiu realizat recent în Marea Britanie a ajuns la concluzia că adulții de peste 50 de ani, care dorm cinci ore sau mai puțin pe noapte, prezintă risc de boli cronice. Mai mult, riscul e mare ca în cazul lor să se instaleze nu una, ci mai multe boli cronice simultan.

Cercetarea, realizată pe mai mult de 8.000 de subiecți cu vârsta de cel puțin 50 de ani, fără boli cronice, monitorizați timp de 25 de ani, a arătat că acest risc este și mai mare pe măsură ce trec anii, în condițiile privării de somn, arată CNN.

ADVERTISING

Concret, dacă la 50 de ani, a dormi cinci ore pe noapte sau mai puțin era echivalent cu un risc cu 30% mai mare de a suferi de mai multe boli cronice, la 60 de ani acest risc ajungea la 32%, iar la 70 de ani la 40%.

Iar când vine vorba despre multiple boli cronice, persoanele care au raportat că au dormit cinci ore sau mai puțin pe noapte la vârsta de 50 de ani au avut un risc cu 40% mai mare să fie diagnosticate cu două sau mai multe boli cronice concomitent, comparativ cu persoanele care au dormit până la șapte ore pe noapte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

S-a descoperit că riscul cel mai mare, în condițiile odihnei insuficiente, era de diabet, cancer, boli de inimă, pulmonare, de rinichi sau ficat, depresie, demență, Parkinson sau artrită.

În condițiile unui somn insuficient, organismul nici nu poate produce hormonii de care are nevoie, iar asta influențează negativ apetitul, inclusiv pe cel sexual, metabolismul, tensiunea, temperatura și nu numai. Toate acestea duc, în timp, la probleme cronice.

Studiile au arătat deja că lipsa somnului crește inflamația din organism, apărarea naturală a corpului împotriva infecțiilor. Inflamațiile temporare protejează organismul, dar dacă acestea se cronicizează, se poate ajunge la o multitudine de boli, avertizează oamenii de știință.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇