Somnul este cel mai eficient mod de a ne reîncărca „bateria”, dar există și câteva alimente despre care experții spun că ne oferă mai multă energie.
Aproximativ 20% din populația Statelor Unite doarme doar cinci ore sau mai puțin în fiecare noapte, potrivit unui sondaj Gallup recent, iar experții sunt de acord că somnul trebuie pus în topul priorităților, dacă vrem să ne trezim a doua zi plini de energie.
Anumite alimente însă pot mări nivelul de energie, spun nutriționiștii consultați de CNBC.
Există 4 tipuri de alimente care furnizează energie.
Carbohidrații complecși
Carbohidrații simpli, inclusiv pâinea albă, se descopun repede în zahăr și duc instantaneu la salturi ale glicemiei, explică nutriționista Nancy Rahnama. „Și orice crește rapid se prăbușește. Aceste oscilații din timpul zilei conduc la oboseală, nervozitate, schimbări ale stării de spirit, dureri de cap, foame și pofte", a explicat ea.
Carbohidrații complecși, spre deosebire de cei simpli, „sunt digerați mai ușor și asigură o eliberare mai lentă a glucozei în sistemul sanguin", potrivit Asociației Americane a Inimii.
Carbohidrații complecși consumați la micul dejun ne pot ajuta să ne simțim plini de energie de-a lungul întregii zile, spune nutriționista Maya Feller.
Ce trebuie să consumăm pentru a obține beneficiile carbohidraților complecși:
- pâine din făină de grâu
- cartofi dulci
- ovăz
- semințe de dovleac
- mere
- năut
Alimente bogate în fibre
Oricine poate introduce mai multe fibre în dietă însă, potrivit unui studiu recent, cei mai mulți americani nu consumă suficient de multe.
S-a demonstrat că un consum ridicat de alimente bogate în fibre la mijlocul zilei poate fi un truc eficient pentru a câștiga mai multă energie, arată Dr. Nancy Rahnama
Iată câteva alimente bogate în fibre pe care nutriționiștii le recomandă:
- fructe de pădure
- quinoa
- prune uscate
- verdețuri, în special spanac
Grăsimi sănătoase pentru inimă
Alte alimente despre care specialiștii spun că reprezintă o sursă de energie sunt cele care conțin grăsimi sănătoase pentru sistemul cardiovascular.
Produsele bogate în acizi Omega-3 susțin sănătatea creierului, iar grăsimile din pește precum somonul și sardinele contribuie la atenuarea depresiei, arată nutriționista Patricia Bannan.
Depresia poate reduce nivelurile de energie și afectează productivitatea. Totodată, potrivit expertei, „grăsimile nesaturate pot ajuta la menținerea sub control a inflamațiilor și la reducerea tensiunii sanguine, care este importantă pentru sănătatea creierului".
Grăsimile sănătoase pentru inimă se găsesc în:
- avocado
- tofu
- măsline
- sardine
- ciocolata neagră
- somon
Apa
Deși pare atât de simplu să bem apă, de multe ori uităm cât e de importantă pentru creșterea energiei. Deshidratarea afectează starea de spirit și te face să te simți lipsit de vlagă, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.
„O cantitate suficientă de apă de-a lungul zilei ne ajută să ne păstrăm nivelul de energie prin menținerea mușchilor energizați", subliniazĂ nutriționista Lauren Manaker.
Câtă apă trebuie să bem în fiecare zi rămâne un subiect disputat în lumea științifică, întrucât cantitatea necesară depinde de diferiți factori, precum activitatea fizică. Dar un pahar de apă băut atunci când ne simțim obosiți ne poate oferi un plus de energie, spun specialiștii.
T.D.