Modificările în microbiomul intestinal au fost legate de o serie de afecțiuni, inclusiv diabetul zaharat de tip 2 sau obezitate și bolile inflamatorii intestinale. Acum, o echipă de cercetători de la Institutul Broad MIT, Harvard, dar și Spitalul General din Massachusetts a descoperit că bacteriile din intestin pot afecta și bolile cardiovasculare.
Într-un studiu publicat recent în revista Cell, oamenii de știință au identificat anumite specii de bacterii care consumă colesterol în intestin și care pot contribui la reducerea acestuia și implicit a riscului de boli de inimă.
Cercetătorii de la Broad MIT au analizat metaboliții și genomurile microbiene de la peste 1.400 de participanți la Studiul Inimii Framingham, un proiect pe zeci de ani axat pe factorii de risc în ceea ce privește bolile cardiovasculare.
Echipa a descoperit că bacteriile numite Oscillibacter preiau și metabolizează colesterolul din mediul înconjurător și că persoanele care poartă niveluri mai ridicate ale microbului în intestin aveau niveluri mai scăzute de colesterol.
Cercetătorii au descoperit că speciile din genul Oscillibacter erau surprinzător de abundente în intestin, reprezentând în medie una din 100 de bacterii.
În cercetările de laborator s-a arătat că aceste bacterii au transformat colesterolul în produse intermediare, care pot fi apoi descompuse de alte bacterii și excretate din organism.
O altă bacterie a părut să aibă un rol similar: Eubacterium coprostanoligenes, care contribuie, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol.
Această specie este purtătoare a unei gene despre care cercetătorii au arătat anterior că este implicată în metabolismul colesterolului.