Guvernul face şedinţă la 20:30 pentru măsurile de relaxare, care ar trebui să intre în vigoare la miezul nopţii

Guvernul face şedinţă la 20:30 pentru măsurile de relaxare, care ar trebui să intre în vigoare la miezul nopţii

Guvernul se reuneşte vineri seara, de la ora 20:30, pentru a decide cu privire la noi măsuri de relaxare care ar urma să fie introduse de sâmbătă, 15 mai.

Este vorba, în principal, despre renunţarea la mască în spaţiile deschise şi la restricţiile de circulaţie pe timp de noapte, măsuri anunţate joi seara de preşedintele Klaus Iohannis.

Dacă se va aproba ridicarea restricţiei de noapte chiar începând cu ora 00:00, atunci ne vom afla în situaţia în care suntem obligaţi să stăm în case în intervalul 22:00-00:00, dar după miezul nopţii putem circula.
 
"Astăzi, după ce mă întorc de la Suceava, o să avem o şedinţă de guvern prin care trebuie adoptate câteva măsuri care să intre în vigoare de mâine, cele anunţate. Este vorba de a elimina restricţiile pe timp de noapte, restricţiile pentru magazine, portul măştii în spaţiile deschise şi aşa mai departe.

ADVERTISING

Pe rând le vom lua pe toate şi le vom explica în hotărâre de guvern, dar, deocamdată, astăzi decidem pentru 15, pentru ziua de mâine.

După aceea, urmează cealaltă bornă importantă, de 1 iunie, şi care se va întâmpla dacă avem, ca şi până acum, o rată de vaccinare foarte bună, mai bună decât ne aşteptăm. Pentru că noi am luat această decizie de a lua unele măsuri mai repede de 1 iunie, pentru că am avut succes şi în ceea ce priveşte şi rata de vaccinare şi rata de pozitivare (...), pentru a arăta românilor că merită să te vaccinezi", a declarat Florin Cîţu, vineri, aflat într-o vizită de lucru în judeţul Suceava.

ADVERTISING

Detalii aici Cîțu spune că a relaxat restricțiile Covid ”pentru a arăta românilor că merită să te vaccinezi”, dar amenință cu ”frâna de mână”, dacă scade rata imunizării (Video)

Înaintea şedinţei Guvernului urmează să aibă loc şi o adunare a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pe acelaşi subiect.

Premierul Florin Cîţu a anunţat încă de joi că vineri va avea loc şedinţa de guvern în care va fi adoptată hotărârea pe tema măsurilor de relaxare.

"Starea de alertă rămâne. Vom avea o şedinţă de guvern mâine în care vom modifica în funcţie de deciziile pe care le-am luat astăzi împreună.

ADVERTISING

Foarte important, apar aceste relaxări, dar toţi românii trebuie să înţeleagă că suntem încă în pandemie. Avem vaccin, trebuie să ne vaccinăm. În spaţiul închis rămâne masca, în staţii de autobuz, în zone aglomerate (...), pieţe în aer liber. Este un pas important mai devreme decât estimasem şi lucrurile merg bine, dar să nu credem că a trecut. Trebuie să mergem să ne vaccinăm".

Mai multe detalii despre etapele în care se vor relaxa restricțiile în România până în luna august.

Țintele de vaccinare anunțate de Klaus Iohannis au fost: 1 iunie - 5 milioane de persoane vaccinate, 1 iulie - 6 milioane, 1 august - 7 milioane.

Rămâne de văzut cât de realiste sunt aceste ţinte: Vom avea 5 milioane de vaccinaţi la 1 iunie? Calculele arată că ţinţa asumată de Iohannis și Cîţu este mult prea optimistă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇