Din 15 mai, mai exact din acest weekend, masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise, cu câteva excepții, a anunțat președintele Klaus Iohannis, joi, într-o conferință de presă. Respectiv, masca trebuie în continuare purtată în târguri, piețe, sau în stațiile mijloacelor de transport în comun.
O altă veste bună anunțată de șeful statului este că nu vor mai exista restricții de circulație pe timp de noapte, iar magazinele revin la programul normal. Măsura se aplică tot din 15 mai.
Și tot din acest weekend competițiile sportive vor fi posibile cu 25% din spectatori.
A doua etapă de relaxare va avea loc la 1 iunie, când se vor putea organiza nunți, botezuri, mese festive în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane. De la 1 iulie numărul va crește.
Foarte important de precizat este că președintele Klaus Iohannis a anunțat că în cazul în care organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, atunci se renunță la restricționarea numărului de participanți.
Aceeași măsură se aplică și la sălile de sport. Numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul poate să crească.
În ceea ce privește țintele de vaccinare, Klaus Iohannis a spus că acestea au fost stabilite astfel: la 1 iunie 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile susținute de președintele Klaus Iohannis
- Am discutat despre campania de vaccinare, despre pandemie și despre măsuri de relaxare.
- Dați-mi voie să rememorez foarte pe scurt prin ce am trecut cu această pandemie. A durat peste un an de zile, a fost prea multă suferință în România, îmi pare rău pentru toți cei care au suferit.
- Trebuie să ne amintim de medici, au fost eroii noștri și le datorăm mulțumiri.
- Pandemia s-a redus un pic, putem să respirăm un pic mai ușurați, suntem în pregătărie pentru România post pandemică. Pandemia nu se încheie, dar dacă ne vaccinăm se va reduce.
- Am învățat mult, am suferit mult, avem șansa să facem România mai bună, să implementăm reformele. Să facem sistemul sanitar mai bun, să facem școlile mai sigure.
- România post pandemică să fie România în care salariile cresc și viața românilor să fie mai bună.
- Am avut o evoluție încurajatoare, numărul de bolnavi a scăzut, la fel numărul celor de la terapie intensivă și a celor care au murit.
- Campania de vaccinare a prins viteză, avem zilnic peste 100.000 de persoane care se vaccinează. E nevoie de mai mult, de mult mai mult, treuie să ne vaccinăm dacă vrem să ieșim cu succes din pandemie.
- Am stabilit niște ținte de vaccinare. Ne propunem la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane și la 1 august 7 milioane.
- Ne pregătim de relaxare. Însă trebuie să fie o relaxare precaută, nu vrem să ne relaxăm în iunie și să revenim în august cu restricții.
- Vom avea o relaxare pas cu pas.
- Relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și de gradul de vaccinare.
- Măsurile vor fi enunțate în detaliu de CNSU.
- Avem date cheie, prima etapă de ralaxare va avea loc în 15 mai, apoi 1 iunie, 1 iulie, 1 august.
- Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții: piețe, târguri, stații de transport.
- A doua măsură este eliminarea restricțiilor pe timp de noapte şi se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor economici. Magazinele vor reveni la programul normal.
- Activitățile sportive vor fi posibile cu 25% din spectatori, tot din acest weekend.
- Avem nunți, botezuri, mese festive, unde pot participa în exterior de la 1 iunie maximum 70 de persoane, în interior maximum 50 de persoane. De la 1 iulie numarul crește, de la 1 august numărul crește.
- Dacă organizatorul garantează că toate persoane sunt vaccinate se renunță la restricții.
- La sălile de sport accesul este restricționat, dar dacă managerul dă asigurări că toate persoanele sunt vaccinate, numărul poate să crească.
- Aceste măsuri sunt gândite să ne protejeze și încurajează vaccinarea.
- În final, o remarcă legată de școli. Păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi o şedinţă cu prim-ministrul Florin Cîţu şi cu membri ai Guvernului cu responsabilităţi în domeniul sănătăţii.
La şedinţă au participat Prim-ministrul României, Florin Cîţu, Viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şi Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, a anunțat Administraţia Prezidenţială.
De mai multe zile, situaţia epidemiologică s-a ameliorat, toate judeţele şi Capitala având o rată de îmbolnăvirilor de COVID sub 1,5, ceea ce impune relaxarea restricţiilor destinate combaterii pandemiei.