Viktor Orban își explică într-o scrisoare motivele vizitei la Moscova

Viktor Orban își explică într-o scrisoare motivele vizitei la Moscova

Premierul ungar Viktor Orban şi-a justificat vizita neanunţată în Rusia prin impactul economic pe care războiul din Ucraina îl are asupra Uniunii Europene.

”Efectele economice negative ale războiului apasă greu asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor noştri şi asupra competitivităţii UE”, a explicat Orban într-o scrisoare obţinută de DPA.

Epistola a fost trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi liderilor celorlalte state UE de către şeful Executivului de la Budapesta.

Liderul ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, imediat după prima sa vizită în Ucraina de la începerea invaziei ruse asupra ţării vecine.

ADVERTISING

''Putin crede că timpul este de partea Rusiei în acest conflict'', a menţionat Viktor Orban, care a adăugat că şeful statului rus a fost surprins de refuzul Kievului de a accepta recentele oferte de încetare a focului şi de începere a negocierilor de pace.

ADVERTISING

Potrivit lui Orban, Vladimir Putin se aşteaptă la o înfrângere a Ucrainei în termen de câteva luni.

În aceeaşi scrisoare, Orban le transmite omologilor din celelalte state UE că, pe baza discuţiilor avute cu Putin, ''există acum o şansă mai mare'' pentru o încetare a focului.

El a cerut UE să preia iniţiativa în vederea unei încetări a focului în Ucraina, în contextul în care Washingtonul se concentrează tot mai mult pe viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA.

''Leadership-ul politic furnizat de Statele Unite este limitat, ca urmare a campaniei electorale în desfăşurare'', a subliniat Viktor Orban.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇