Sfidarea lui Viktor Orban: S-a dus să vorbească despre problemele Europei, i-a mulțumit lui Putin că a fost „sincer și onest”. Reacții de la SUA și NATO (Foto&Video)

Sfidarea lui Viktor Orban: S-a dus să vorbească despre problemele Europei, i-a mulțumit lui Putin că a fost „sincer și onest”. Reacții de la SUA și NATO (Foto&Video)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a mers la Moscova și s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. În ciuda reacțiilor virulente ale unor oficiali ai UE, care au spus ferm că, deși Ungaria deține președinția UE, Orban nu vorbește în numele UE, Orban și Putin au ignorat avertismentele.

Au vorbit despre pacea din Ucraina, care „nu se poate face dintr-un fotoliu de la Bruxelles”, Orban a spus că vrea să-i știe opinia liderului rus despre problemele Europei, iar Putin l-a întâmpinat pe Orban în calitatea sa de președinte al Consiliului UE. La final, Viktor Orban i-a mulțumit lui Putin pentru că a fost sincer și onest.

NATO fusese informată în prealabil despre vizita lui Orban la Moscova.

Viktor-Orban-Vladimir-Putin-conferinta-Moscova
Foto: Facebook Viktor Orban

Ungaria a preluat luni pentru şase luni preşedinţia rotativă a blocului comunitar. În cinci zile, Orban l-a vizitat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, a format alianţa "Patrioţi pentru Europa" cu alţi naţionalişti de dreapta din Europa, iar acum se află la Moscova într-o "misiune de pace", cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington, relatează Reuters.

ADVERTISING

Înainte de plecarea la Moscova, Orban a recunoscut că nu are mandat să negocieze în numele UE, dar a spus că pacea nu poate fi făcută „dintr-un fotoliu confortabil de la Bruxelles".

Ce și-au spus public Orban și Putin

conferinta-Viktor-Orban-Vladimir-Putin-Moscova
Foto: Facebook Viktor Orban

La momentul când s-au întâlnit, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a spus premierului ungar Viktor Orban că îl primeşte nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, informează EFE.

„Stimate prim-ministru, dragi colegi, bine aţi venit la Moscova. Înţeleg că de data aceasta aţi ajuns nu doar ca vechi partener al nostru, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene", a declarat Putin la începutul întâlnirii de la Kremlin, transmisă în direct de televiziunea de stat rusă.

"Sper să avem ocazia să facem un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale în această situaţie dificilă. Şi, bineînţeles, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la Ucraina", i-a transmis Putin lui Orban.

La rândul său, premierul Ungariei a apreciat că ţara sa este una dintre puţinele care se află în prezent în situaţia de a media între Rusia şi Ucraina.

ADVERTISING

Orban i-a mulţumit lui Putin pentru că a acceptat să-l primească "în condiţii atât de grele".

"Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. Şi aş dori să ştiu poziţia dumneavoastră cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa", i-a transmis Orban lui Putin.

Putin a insistat pe pacea din Ucraina

La finalul discuțiilor, Putin a insistat în timpul întâlnirii asupra propunerii sale pentru a rezolva „criza" în Ucraina care prevede retragerea completă a forţelor ucrainene din patru regiuni pe care Moscova le revendică în estul şi sudul Ucrainei, relatează EFE şi AFP.

„Este vorba despre retragerea completă a tuturor forţelor ucrainene din 'republicile populare' Doneţk şi Lugansk, precum şi din regiunile Zaporojie şi Herson", a afirmat liderul rus într-o declaraţie de presă la finalul discuţiilor sale cu Orban, evocând mijloacele de "rezolvare a crizei" din Ucraina şi o discuţie "francă şi utilă"cu premierul ungar.

Putin a mai spus că Rusia nu caută o „simplă încetare a focului" sau o pauză în conflict, ci doreşte soluţionarea „completă şi definitivă" a acestuia.

ADVERTISING

De asemenea, Vladimir Putin a declarat că Viktor Orban a prezentat poziţia Occidentului cu privire la conflictul din Ucraina, „inclusiv din punctul de vedere al intereselor Kievului".

„Îi mulţumim prim-ministrului ungar pentru vizita sa la Moscova. O vedem ca pe o încercare de a restabili dialogul şi de a-i da un impuls suplimentar", a spus el.

Orban susține că Putin a fost sincer și onest

La rândul său, Viktor Orban a declarat că mai sunt "mulţi paşi de făcut" pentru "încheierea războiului" în Ucraina şi "stabilirea păcii".

„Am constatat că poziţiile sunt extrem de îndepărtate", a adăugat el în faţa jurnaliştilor la conferinţa de presă comună cu Putin. "Dar pentru restabilirea dialogului, primul pas important a fost făcut astăzi şi voi continua această muncă", a spus el.

Şeful guvernului de la Budapesta a declarat că vizita sa surpriză de vineri la Moscova a avut ca scop aflarea opiniilor lui Putin cu privire la trei puncte de mare importanţă pentru punerea pe drumul cel bun a procesului de pace.

„Să ştiu ce crede despre iniţiativele de pace existente în prezent, ce crede despre încetarea focului şi negocierile de pace, în ce ordine ar trebui să aibă loc, iar al treilea lucru care m-a interesat a fost viziunea sa asupra Europei de după război", a subliniat Orban, citat de EFE.

„Îi mulţumesc preşedintelui pentru conversaţia sa sinceră şi onestă", a spus el.

Reacții dure de la lideri ai UE

Anunțul vizitei lui Orban la Moscova și al întâlnirii cu Vladimir Putin a generat reacții dure de la lideri ai UE, diplomați, șefi ai unor state UE.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat că Orban la Moscova "nu reprezintă UE sub nicio formă".

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a denunţat vineri vizita premierului ungar la Moscova, criticând tentaţia "concilierii", care "nu îl va opri" pe preşedintele rus. Tentaţia "concilierii nu îl va opri pe Putin. Numai unitatea şi determinarea vor deschide calea către o pace completă, justă şi durabilă în Ucraina", a reacţionat ea pe X.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis că susţinerea UE faţă de Ucraina nu va slăbi în pofida călătoriei controversate a lui Viktor Orban la Moscova. Orban nu reprezintă UE în această vizită, a declarat Scholz presei, subliniind că "mesajul clar al Uniunii este că Ucraina poate conta pe solidaritatea noastră". Vladimir Putin "nu trebuie să se aştepte ca această solidaritate şi susţinere să se diminueze, fie din cauza problemelor bugetare în anumite ţări, fie a faptului că voinţa politică nu este poate peste tot la fel", a adăugat el, potrivit AFP.

Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a descris informaţiile apărute ieri despre vizita la Moscova ca fiind tulburătoare. "Vizita sa ar arăta dispreţ faţă de îndatoririle preşedinţiei UE şi subminează interesele Uniunii Europene", a declarat el într-un tweet, joi.

Diplomat UE: "Cu o astfel de întâlnire, preşedinţia ungară se încheie înainte de a fi început cu adevărat", a declarat un diplomat UE citat de Reuters sub acoperirea anonimatului.

"Ungaria nu pare să îşi fi înţeles rolul. Scepticismul statelor membre ale UE (în legătură cu preşedinţia Ungariei la Consiliul UE) a fost, din păcate, justificat - este vorba doar despre promovarea intereselor Budapestei", a continuat diplomatul.

Pavel Havlicek, cercetător la Asociaţia pentru Afaceri Internaţionale, a declarat că vizita lui Orban este un abuz care vine peste un vid de putere la Bruxelles şi este o subminare periculoasă a poziţiei europene comune.

SUA, preocupate de alegerea lui Orban

Și SUA au reCasa Albă este "preocupată de alegerea făcută de premierul (ungar) Viktor Orban de a face această călătorie la Moscova", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre, relatează AFP.

Această deplasare a liderului ungar în Rusia "nu va promova cauza păcii şi este contraproductivă pentru sprijinirea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei", a adăugat ea.

NATO fusese notificată despre vizita lui Orban

Premierul ungar Viktor Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria ţară, a declarat vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a precizat că premierul ungar a informat Alianţa în avans despre vizita sa în capitala Rusiei.

"Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria sa ţară", a spus Stoltenberg în conferinţa de presă premergătoare summitului NATO de la Washington de săptămâna viitoare.

El a precizat că premierul ungar a informat NATO în avans despre vizita la Moscova şi că este sigur că vor avea loc discuţii pe această temă şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.

"Este important ca toţi aliaţii, inclusiv Ungaria, să fie de acord că Rusia este agresoarea şi este responsabilă pentru război", a subliniat secretarul general al NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇