Ziua 867 Ucraina lovește în Rusia. Mandat pentru văduva lui Navalnîi. Apărarea cu mine

<span style="color:#990000;">Ziua 867</span> Ucraina lovește în Rusia. Mandat pentru văduva lui Navalnîi. Apărarea cu mine

În ziua 867 de război, capitala ucraineană se află în doliu după atacurile devastatoare ale Rusiei. Bilanțul actualizat include cel puțin 37 de morți și peste 170 de răniți.

Atacul din 8 iulie a fost cel mai grav din ultimele luni. Aproape 100 de clădiri au fost avariate, inclusiv maternităţi şi spitale pentru copii, un centru de afaceri, un colegiu, mai multe case şi grădiniţe.

Cu toate că șocul nu a trecut, ucrainenii au început deja să reconstruiască spitalul de copii din Kiev.

Armata Ucrainei a răspuns la lovitura dată de Moscova printr-un atac susținut în noaptea de luni spre marți, în regiunea rusă Belgorod, de la frontiera cu Ucraina, dar şi în alte regiuni din vestul Rusiei, mai ales în Kursk, Voronej, Volgograd, Rostov şi Astrahan. În Belgorod, patru persoane au fost ucise și 20 au fost rănite.

De asemenea, o substație electrică din regiunea Rostov și o substație de la un depozit petrolier din regiunea Volgograd au luat foc noaptea trecută, după un atac cu drone.

Pe de altă parte, autorităţile ruse susţin însă că spitalul a fost atins de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene. ONU a anunțat că analiza secvenţelor video şi evaluarea efectuată la locul incidentului arată că este foarte probabil ca spitalul de copii să fi suferit mai degrabă o lovitură directă decât pagube din cauza unui sistem de armament interceptat și acuză Rusia pentru atac.

Iar premierul indian Narendra Modi, aflat la Moscova, i-a spus lui Vladimir Putin că moartea copiilor nevinovaţi este dureroasă şi terifiantă, o mustrare implicită.

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele opozantei în exil Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, decedat în februarie în închisoare, acuzată de "participare la un grup extremist".

ADVERTISING

La summit-ul NATO de la Washington, Germania, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Polonia şi Suedia au semnat un acord pentru achiziţionarea în comun de mine marine şi menţinerea lor în regiunea Mării Baltice, ca mijloc de descurajare a Rusiei.

Între timp, China şi Belarus au început exerciţii militare comune, la doar câţiva kilometri de graniţa cu Polonia.

Doliu după atacul devastator

  • Bilanțul negru creşte - Peste 170 de persoane au fost rănite, iar 37 ucise ca urmare a atacului rusesc din 8 iulie din întreaga ţară, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. Marţi dimineaţa, cinci corpuri au fost scoase dintre dărâmăturile unui imobil rezidenţial, în cartierul Sîreţ, potrivit primarului Vitali Kliciko, iar bilanţul persoanelor ucise în această clădire a crescut astfel la 12. Şapte persoane - cinci îngrijitori şi doi pacienţi - au fost ucise într-un bombardament la Clinica privată Adonis, în estul Kievului. La spitalul de copii Ohmatdît, doi adulţi - o femeie medic şi un vizitator - au fost ucişi, iar alte 32 de persoane au fost rănite, au anunţat autorităţile, la finalul operaţiilor de salvare. Dintre cei aproximativ 630 de pacienţi care erau îngrijiţi în spital, 94 au fost transferaţi la alte spitale din capitală, 465 au fost nevoiţi să se întoarcă acasă, iar 68 au rămas în clădiri care nu au fost atinse de atac. Atacul aerian din 8 iulie a vizat Kiev, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk, Pokrovsk şi Kramatorsk și a fost cel mai grav din ultimele luni. Aproape 100 de clădiri au fost avariate, inclusiv maternităţi şi spitale pentru copii, un centru de afaceri, un colegiu, mai multe case şi grădiniţe. Forţele ucrainene au doborât 30 din cele 38 de rachete lansate.
  • Doliu la Kiev - Capitala ucraineană se află marţi în doliu. Atacul de la spitalui de copii Ohmatdît a provocat un şoc atât în ţară, cât şi în rândul aliaţilor Ucrainei. ”În această zi de doliu pentru victimele nevinovate din capitala noastră şi din alte oraşe din Ucraina, mă înclin împreună cu tot poporul ucrainean”, a anunţat comandantul Forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski. El a denunţat o ”crimă de război” rusă care a ”şocat lumea prin cruzime” şi pe care ”noi, soldaţii ucraineni, nu o vom ierta niciodată”.
  • Se reconstruiește spitalul de copii - Ucrainenii au început să reconstruiască spitalul de copii din Kiev la doar o zi după atacul aerian. În prima fază vor fi reabilitate secțiile mai puțin afectate de explozie. Ulterior, se va interveni și la aripile spitalului parțial distruse în urma atacului. La început, sunt înlocuite ferestrele și circuitele medicale distruse. Spitalul de copii are 720 de paturi și este cea mai mare unitate pediatrică din Ucraina. O aripă cu două etaje în care primesc tratament copiii bolnavi de cancer a fost distrusă. Aceasta va fi reconstruită în viitor. Unitatea tratează peste 20.000 de persoane anual și efectuează 10.000 de operații pe an.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Riposta Ucrainei la Belgorod - Patru persoane au fost ucise de lovituri ucrainene în regiunea rusă Belgorod, de la frontiera cu Ucraina, în ultimele 24 de ore, a declarat marţi guvernatorul regiunii. "Aceste 24 de ore au fost foarte dificile pentru regiunea Belgorod. Patru persoane au murit, 20 au fost rănite, 17 sunt încă în instituţii medicale, două fiind în stare gravă", a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe Telegram. Primarul oraşului Belgorod, Valentin Demidov, a anunţat anterior că forţele ucrainene au lansat atacuri nocturne în toată regiunea.
  • Atacuri în vestul Rusiei - Responsabili ruşi au anunţat că au avut loc atacuri şi în alte regiuni din vestul Rusiei, mai ales în Kursk, Voronej, Volgograd, Rostov şi Astrahan. În noaptea de luni spre marţi, forţele ruse au distrus 38 de drone ucrainene, a indicat Ministerul Apărării. "Sistemele de apărare aeriană în serviciu au distrus şi interceptat trei drone în regiunea Belgorod, şapte în regiunea Kursk, două în regiunea Voronej, 21 în regiunea Rostov şi cinci în regiunea Astrahan", a transmis ministerul pe canalul Telegram.
  • Incendii provocate de drone - Un atac cu drone a vizat noaptea trecută o substație electrică din regiunea Rostov și o substație de la un depozit petrolier din regiunea Volgograd, au anunțat autoritățile ruse. Vasilii Golubev, guvernatorul regiunii Rostov, a declarat că două transformatoare de la substația din sud-estul regiunii au luat foc, iar incendiul a fost stins dimineață. El a mai spus că resturi ale dronelor doborâte de apărarea aeriană au căzut în orașul Rostov-pe-Don. Epavele dronelor distruse au provocat incendii la un depozit de petrol din orașul Kalach-pe-Don și la o substație din orașul Frolovo din regiunea Volgograd, potrivit guvernatorului Andri Boharov.
  • Cale ferată sabotată de partizani - Grupul ucrainean de partizani Atesh a anunțat dimineață sabotarea unei căi ferate care face legătura între orașul Rostov-pe-Don din Rusia și Mariupol, orașul ocupat de trupele ruse. Un agent Atesh a incendiat o cabină de relee în apropierea orașului rus Șahtî, au spus partizanii, publicând imagini ale sabotajului fără a specifica data, relatează Kyiv Independent. Rusia a început să construiască noi linii ferate pentru a lega Rusia de Crimeea și alte teritorii ocupate din sud-estul Ucrainei. Moscova urmărește astfel să reducă dependența armatei ruse de podul Kerci și de trecerea cu feribotul, variante vulnerabile la atacurile ucrainene. Atesh susține că activează în regiunile ocupate din Ucraina și pe teritoriul Rusiei, iar în weekend a anunțat că a sabotat o cale ferată de lângă Ekaterinburg, provocând oprirea trenurilor încărcate cu muniție din Coreea de Nord. De asemenea, Atesh a susținut că în iunie a reușit să se infiltreze într-o bază aeriană din regiunea rusă Voronej.
  • Bogații Rușiei fac bani - Oligarhii ruşi au primit miliarde de dolari sub formă de dividende, pe măsură ce companiile lor au reluat sau au majorat sumele alocate pentru plata dividendelor, odată cu reducerea incertitudinilor economice cu privire la războiul Rusiei în Ucraina, scrie Bloomberg. Cel puţin o duzină de oameni de afaceri ruşi au câştigat peste 11,3 miliarde de dolari în 2023 şi în primul trimestru al acestui an. Mulţi dintre aceşti oameni de afaceri au legături cu Vladimir Putin şi includ sunt inclusiv persoane sancţionate de Occident.
  • Condamnate la închisoare pentru o piesă de teatru - Două renumite artiste din Rusia au fost condamnate la şase ani de închisoare pentru o piesă de teatru. Regizorul Evgenia Berkovich (39 de ani) şi dramaturgul Svetlana Petriichuk (44 de ani), cunoscute în lumea teatrală rusă şi aflate în închisoare din mai 2023, au fost acuzate de "apologie a terorismului" pentru o piesă pusă în scenă în 2020. Piesa, "Finist, şoimul clar", spune povestea unor rusoaice care sunt recrutate pe internet de islamiştii din Siria şi pornesc să li se alăture şi să se căsătorească cu ei. Cele două femei şi-au susţinut întotdeauna nevinovăţia. Înainte de arestarea sa, Evghenia Berkovich se pronunţase public împotriva ofensivei din Ucraina. Mulţi au legat arestarea sa de această poziţie. Spectacolul "Finist, le clair faucon" a fost lansat cu succes de critică şi de public. În 2022, a fost distins cu două "Măşti de aur", cel mai prestigios premiu din teatrul rus.
  • Mandat pentru văduva lui Navalnîi - Rusia a emis un mandat de arestare pe numele opozantei în exil Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, decedat în februarie în închisoare. Văduva lui Navalnîi este acuzată de "participare la un grup extremist". "Iulia Borisovna (Navalnaia) s-a sustras anchetei preliminare şi deci a fost înscrisă pe lista persoanelor căutate", a indicat serviciul de presă al tribunalelor din Moscova.

Summit-ul NATO

  • Începe summit-ul NATO de la Washington - Liderii statelor membre NATO se reunesc marţi la Washington pentru trei zile, cu intenţia de a aprofunda sprijinul pentru Ucraina. Summit-ul NATO va marca a 75-a aniversare a unei alianţe din epoca Războiului Rece care şi-a găsit un nou scop: opoziţia faţă de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina. Detalii AICI.
  • Apărarea de ruşi cu mine marine - Miniştrii Apărării din Germania, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Polonia şi Suedia au semnat marţi, la Washington, un acord ce prevede achiziţionarea în comun de mine marine şi menţinerea lor în regiunea Mării Baltice, ca mijloc de descurajare a Rusiei. Minele marine sunt ''o cale foarte eficientă de a descuraja un agresor pe mare şi ele sunt o capabilitate extrem de importantă în faţa agresiunii ruse'', a declarat ministrul Apărării german, Boris Pistorius.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Scrisoarea lui Orban - Premierul ungar Viktor Orban şi-a justificat, într-o scrisoare către liderii UE, vizita neanunţată în Rusia prin impactul economic pe care războiul din Ucraina îl are asupra Uniunii Europene. Detalii AICI
  • China și Belarus, exerciții militare lângă Polonia - China şi Belarus au început exerciţii militare comune, la doar câţiva kilometri de graniţa cu Polonia, ţară membră a NATO, şi în ajunul summit-ului Alianţei. "Evenimentele care au loc în lume sunt alarmante, situaţia este instabilă şi, prin urmare, vom practica noi forme şi metode de îndeplinire a sarcinilor tactice", a anunțat pe Telegram generalul-maior Vadim Denisenko, şeful Comandamentului operaţiunilor speciale din Belarus. Manevrele, denumite "Falcon Assault", vor dura până pe 19 iulie şi au loc pe un teren de antrenament din apropierea oraşului Brest, în sud-vestul Belarusului. Ministerul belarus al Apărării a postat şi o serie de fotografii pe Telegram, în care se văd trupe chineze debarcând în weekend dintr-un avion şi descărcând echipamente, dar și trupe care mărşăluiesc pe un teren de antrenament. Nu este clar numărul militarilor care participă la exerciţii.
  • Limitele SUA - SUA nu vor permite Ucrainei să lovească mai adânc în interiorul teritoriului rus, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, potrivit Kyiv Independent. „Nu a existat nicio schimbare în politica noastră. Aţi văzut că preşedintele, în urmă cu câteva săptămâni, a dat îndrumări Ucrainei că poate folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi ţinte chiar dincolo de graniţă", a declarat Kirby.
  • ONU arată Rusia cu degetul - Autorităţile ruse susţin că spitalul de copii din Kiev a fost atins de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene. Însă ONU consideră că este "foarte probabil" ca spitalul să fi fost vizat de un tir direct rusesc cu rachetă. "Analiza secvenţelor video şi evaluarea efectuată la locul incidentului arată că este foarte probabil ca spitalul de copii să fi suferit mai degrabă o lovitură directă decât pagube din cauza unui sistem de armament interceptat. Factorii care sugerează că ar fi vorba despre o lovitură directă au la bază secvenţe video, care arată specificaţiile tehnice ale tipului de armă folosită", o rachetă de croazieră de tip KH101, a declarat Danielle Bell, reprezentanta ONU, într-o conferinţă de presă la Geneva. În aceste înregistrări "se vede arma lovind în mod direct spitalul, în loc să fie interceptată în zbor", a subliniat ea. "Experţii noştri militari care au vizitat locul ieri au observat pagube la instalaţie care corespund unui impact direct", a precizat ea.
  • Premierul indian Modi, mustrare pentru Putin - Premierul indian Narendra Modi, aflat la Moscova, i-a spus marţi liderului rus Vladimir Putin că moartea copiilor nevinovaţi este dureroasă şi terifiantă. Observaţia punctuală a liderului indian e o mustrare implicită la adresa lui Putin, care, cu câteva momente mai devreme, îl întâmpinase la Kremlin pe oaspetele său cu o declaraţie plină de căldură despre importanţa legăturilor strategice dintre cele două ţări. "Fie că este vorba de război, conflict sau atac terorist, orice persoană care crede în umanitate este îndurerată atunci când există pierderi de vieţi", a declarat premierul indian. "Dar atunci când copii nevinovaţi sunt ucişi, inima sângerează şi această durere este foarte terifiantă", i-a spus Modi gazdei sale de la Kremlin. India nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina şi a profitat de ocazie pentru a cumpăra cantităţi record de petrol rusesc la preţ redus.
  • Moment stânjenitor pentru premierul indian - Momentul atacului la spital a fost stânjenitor pentru Modi, care şi-a început luni vizita de două zile în Rusia. În timp ce Modi împărtăşea pe X o fotografie în care îl îmbrăţişa pe Putin, care l-a primit mai întâi într-o întâlnire informală la reşedinţa sa de la Novo-Ogariovo, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este o "dezamăgire uriaşă şi o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace să vadă liderul celei mai mari democraţii din lume îmbrăţişându-l pe cel mai sângeros criminal din lume la Moscova într-o astfel de zi".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇