Ziua 866 Atac masiv cu rachete, soldat cu cel puțin 29 de morți. Rușii au bombardat cel mai mare spital de copii din Ucraina, dar și o maternitate (Foto&Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 866</span> Atac masiv cu rachete, soldat cu cel puțin 29 de morți. Rușii au bombardat cel mai mare spital de copii din Ucraina, dar și o maternitate (Foto&Video)

Ziua 866 de război aduce un atac masiv cu rachete în mai multe regiuni din Ucraina.

Spitalul Ohmatdît din Kiev, cel mai mare centru medical pentru copii din Ucraina, a fost lovit dimineață. Iar după amiază resturi de rachetă au căzut pe o maternitate.

Orașele Kiev, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk, Pokrovsk și Kramatorsk au fost vizate de rachetele rusești.

În total, cel puțin 29 de oameni au murit.

Forțele aeriene ucrainene au doborât 30 din 38 de rachete lansate de Rusia. Atacul a inclus rachete hipersonice Kinjal, care zboară la o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului, iar Moscova susţine că este o răzbunare pentru "încercările regimului de la Kiev de a deteriora instalațiile energetice și economice rusești".

Pe de altă parte, armata ucraineană a anunțat că a distrus încă un avion rusesc de atac Su-25, pe axa Pokrovsk din regiunea Donețk. De la începutul războiului, Rusia a pierdut 360 de avioane și 326 de elicoptere.

Iar de cealaltă parte a frontierei Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) spune că a dejucat o tentativă a Ucrainei de a organiza deturnarea unui bombardier strategic rusesc Tu-22M3. Potrivit FSB, serviciile de informaţii ucrainene intenţionau să recruteze un pilot militar rus, în schimbul unei recompense financiare şi acordării cetăţeniei italiene, pentru a-l convinge să transfere şi să facă să aterizeze un avion purtător de rachete în Ucraina. În complot ar fi fost implicate și servicii speciale din țări NATO.

ADVERTISING

Pe plan diplomatic, premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit luni în China, continuând ceea ce el numeşte o "misiune de pace" cu privire la Ucraina, după ce săptămâna trecută a vizitat Kievul şi Moscova. Şeful guvernului ungar a fost primit în cursul dimineţii de către preşedintele Xi Jinping.

În schimb, Volodimir Zelenski se va întâlni miercuri cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Mike Johnson, în cadrul summit-ului NATO de la Washington, la care sprijinul pentru Ucraina va fi un punct central de discuții.

Iar noul ministru al Apărării britanic, John Healey, a făcut o vizită la Kiev, prima sa călătorie în străinătate după ce a fost numit în funcție. El a promis o nouă livrare de echipamente militare, inclusiv piese de artilerie, muniţie, ambarcaţiuni militare de mici dimensiuni, rachete și vehicule de deminare.

Situația pe front

  • Rușii au bombardat un spital de copii - Spitalul Ohmatdît din Kiev, cel mai mare centru medical pentru copii din Ucraina, a fost lovit de o rachetă rusească. "Spitalul a fost avariat de atacul rusesc, oamenii se află sub dărâmături, nu se cunoaște acum numărul exact al răniților și al morților. Toată lumea ajută la îndepărtarea molozului: doctori, oameni obișnuiți", a transmis Volodimir Zelenski. Potrivit primarului Kievului, Vitali Kliciko, pacienții sunt evacuați către spitalul municipal.
https://x.com/EmmanuelleChaze/status/1810280565200802138
  • Maternitate lovită la Kiev - Rusia a lansat şi după-amiază un alt atac împotriva Kievului, distrugând o maternitate. Cel puțin patru persoane au fost ucise și trei au fost rănite după ce maternitatea Isida, o clinică privată, din districtul Dniprovskîi din Kiev, a fost lovită de resturi de rachetă, anunţă Serviciul de Stat de Urgență.
  • Atacuri în toată Ucraina - Orașele Kiev, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk, Pokrovsk și Kramatorsk au fost vizate de rachetele rusești. Atacul a inclus rachete hipersonice Kinjal, care zboară la o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului. Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 30 din 38 de rachete lansate de Rusia în timpul atacului mortal de luni.
  • Bilanţul victimelor - Cel puțin 29 de oameni au murit în atacurile de dimineaţă. Doar la Kiev sunt 10 morţi şi 40 de răniţi, iar bilanţul continuă să crească.
  • Încă un Su-25, doborât de ucraineni - Armata ucraineană a anunțat luni că a distrus încă un avion rusesc de atac. Luptători antiaerieni ai Grupului de Forțe Hortîția au doborât avionul Su-25 pe axa Pokrovsk din regiunea Donețk, anunță serviciul de presă al grupului de forțe Kortiţia într-o postare pe Telegram, relatează Ukrinform. Potrivit publicației Hromadske, Forțele Armate ucrainene au distrus de la începutul războiului 360 de avioane și 326 de elicoptere ale rușilor.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • O răzbunare - Moscova susţine că atacurile sale de azi au fost o răzbunare pentru atacurile asupra Rusiei. „În această dimineață, ca răspuns la încercările regimului de la Kiev de a deteriora instalațiile energetice și economice rusești, forțele armate ale Federației Ruse au efectuat o lovitură cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune împotriva instalațiilor din industria militară ucraineană și a AFU (Forțele Armate ale Ucrainei)”, declară Ministerul rus al Apărării.
  • Atac mortal la Belgorod - O persoană a murit și alte trei au fost rănite după ce obuze ucrainene au lovit satul Nikolskoîe din regiunea de graniță a Rusiei Belgorod, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov.
  • Complot pentru deturnarea unui bombardier - Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) ar fi dejucat o tentativă a Ucrainei de a organiza deturnarea unui bombardier strategic rusesc Tu-22M3, conform unui comunicat emis luni de FSB şi citat de Reuters. "Serviciile de informaţii ucrainene intenţionau să recruteze un pilot militar rus, în schimbul unei recompense financiare şi al acordării cetăţeniei italiene, pentru a-l convinge să transfere şi să facă să aterizeze un avion purtător de rachete în Ucraina", anunță FSB. Sursa citată susţine că "servicii speciale din ţări NATO" ar fi fost implicate în "pregătirea şi realizarea" acestui plan pentru deturnarea "unui bombardier strategic Tu-22M3". Acest aparat este capabil să efectueze lovituri nucleare şi convenţionale pe distanţe lungi. În cursul acestei operaţiuni, Rusia ar fi primit informaţii care au ajutat forţele sale să atace baza aeriană "Oziornoe", în nord-vestul Ucrainei, conform comunicatului citat, care nu indică nici când a fost întreprinsă această operaţiune şi nici când a fost efectuată lovitura asupra aerodromului Oziornoe din regiunea Jitomir.
ADVERTISING

Orban continuă misiunea de pace în China

  • Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping în continuarea a ceea ce el numeşte o "misiune de pace" cu privire la Ucraina, după ce săptămâna trecută a vizitat Kievul şi Moscova. Şeful guvernului ungar a fost primit în cursul dimineţii de către preşedintele Xi Jinping. Detalii AICI
  • Comunitatea internaţională trebuie "să creeze condiţii pentru un dialog direct" între Rusia şi Ucraina şi "să asigure asistenţă" în acest sens, a declarat preşedintele Chinei, Xi Jinping. "Este în interesul tuturor părţilor să se caute o soluţie politică printr-o încetare rapidă a focului", a afirmat Xi. Liderul chinez i-a mulţumit lui Orban pentru "eforturile sale de a găsi o soluţie politică la criza din Ucraina" şi a dat asigurări că Beijingul şi Budapesta "împărtăşesc aceleaşi idei de bază" şi lucrează "în aceeaşi direcţie".

Alte informații relevante

  • Reuniune de urgenţă - Volodimir Zelenski va iniția procedurile pentru convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după atacurile de azi.
  • Mai mult ajutor din UK - Noul ministru al Apărării britanic, John Healey, a promis că va livra Ucrainei mai multă artilerie, muniţie şi rachete, subliniind continuarea sprijinului Londrei pentru Kiev, în timpul unei vizite în oraşul-port ucrainean Odesa. Healey, care a fost numit vineri în funcţie de noul premier britanic Keir Starmer, a mers în acest oraş din sudul Ucrainei, o ţintă frecventă a rachetelor şi dronelor ruseşti, în prima sa vizită în străinătate. El a promis o nouă livrare de echipamente militare, inclusiv piese de artilerie, 250.000 de muniţii, 50 de ambarcaţiuni militare de mici dimensiuni, 90 de rachete Brimstone, 40 de vehicule de deminare, 10 tunuri de artilerie AS-90 şi 61 de buldozere pentru a ajuta la construcţia de poziţii defensive, potrivit ministerului.
  • Zelenski, la Washington - Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Mike Johnson, se va întâlni miercuri cu Volodimir Zelenski, în cadrul summitului NATO de la Washington. Sprijinul pentru Ucraina este prevăzut să fie un punct central de discuții la summitul de săptămâna aceasta de la Washington.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇