Ziua 865 Lansatoare Patriot distruse. Numărul rușilor victime în război, mult mai mare. Încă un avion rusesc doborât

<span style="color:#990000;">Ziua 865</span> Lansatoare Patriot distruse. Numărul rușilor victime în război, mult mai mare. Încă un avion rusesc doborât

În ziua 865 de război, Rusia a informat că rachete balistice Iskander au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete sol-aer Patriot, în regiunea Odesa din Ucraina. Forțele aeriene ucrainene au confirmat că Rusia a lansat două rachete Iskander, dar nu au spus ce s-a întâmplat în urma atacului.

Forțele aeriene ucrainene au mai informat că au distrus toate cele 13 drone lansate de Rusia. Iar potrivit Statului Major al Ucrainei, lupte grele continuă să se dea în zona de est. 12 lupte sunt încă în desfăşurare, cu apărătorii făcând tot ce le stă în putinţă pentru a stabiliza situaţia. Secţiunea frontului de lângă Pokrovsk este văzută ca fiind relativ vulnerabilă. Trupele ruse au înaintat aici încet, de luni de zile.

De partea cealaltă, în unele zone ale regiunii Voronej din Rusia (la granița cu Ucraina) a fost declarată stare de alertă, după ce un atac al unei drone ucrainene, care a declanșat un incendiu la un depozit. Iar armata ucraineană a anunțat că a distrus duminică încă un avion rusesc de atac Su-25, pe teritoriul regiunii Donețk.

Și numărul soldaților ruși care au fost uciși, răniți sau capturați până la jumătatea lunii iunie ar fi mult mai mare decât cifrele vehiculate până acum. Mai exact, între 462.000 și 728.000 de soldați ruși au fost victime ale războiului din Ucraina, informează The Economist, citând documente de la Departamentul de Apărare al SUA.

ADVERTISING

Iar președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării Negre printr-o nouă strategie maritimă naţională. „Flota rusă nu va mai domina niciodată aceste ape”, a spus președintele Ucrainei.

Ce se întâmplă pe front

  • Lansatoare Patriot distruse de Rusia - Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete sol-aer Patriot în regiunea Odesa din Ucraina, au anunţat duminică agenţiile de presă de stat din Rusia, citând Ministerul rus al Apărării. Atacul a avut loc în zona portului Iujne, iar în regiunea Odesa a fost distrusă și o stație radar de tip Giraffe, informează TASS. Ministerul rus al Apărării nu precizează când a avut loc atacul, dar a publicat imagini din timpul monitorizării distrugerii poziţiilor Patriot din regiunea Odesa. Forțele aeriene ucrainene au confirmat că Rusia a lansat două rachete Iskander, dar nu au spus ce s-a întâmplat în urma atacului.
  • Toate dronele, distruse - Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus toate cele 13 drone pe care Rusia le-a lansat țintind Ucraina în cel mai recent atac de acest fel al Moscovei, au informat, duminică, forțele aeriene ale Ucrainei, citate de Reuters.
  • Lupte grele în estul Ucrainei - Lupte grele continuă să se dea în estul Ucrainei, existând 12 puncte în care se poartă ostilități, a anunțat Statul major ucrainean. „Cea mai intensă situaţie s-a înregistrat sâmbătă în zona Pokrovsk, dar inamicul a fost, de asemenea, activ în direcţia Lîman şi Kurahove'', a informat sursa citată. Toate cele trei oraşe sunt situate în Doneţk, în estul Ucrainei. Pe parcursul zilei de sâmbătă, au avut loc 123 de confruntări. Dintre acestea, 41 se purtau doar în regiunea Pokrovsk, 19 atacuri s-au produs în apropiere de Lîman şi 17 atacuri la Kurahove. 12 lupte sunt încă în desfăşurare, cu apărătorii făcând tot ce le stă în putinţă pentru a stabiliza situaţia şi a împiedica inamicul să înainteze adânc în teritoriul ucrainean, potrivit Statului major ucrainean. Secţiunea frontului de lângă Pokrovsk este văzută ca fiind relativ vulnerabilă. Trupele ruse au înaintat încet de luni de zile, după ce au cucerit la începutul anului fortăreaţa Avdiivka.
  • Victimele atacurilor rusești - În ultimele 24 de ore, atacurile Rusiei în Ucraina au omorât 8 civili și au rănit alți 16. Atacurile au avut loc în regiuni ucrainene – Poltava, Kirovohrad, Zaporizhzhia, Cernihiv, Lugansk, Sumi, Dnipropetrovsk, Herson, Harkov și Donețk, iar victime au fost raportate în ultimele patru regiuni, informează The Kyiv Independent.
  • Bilanțul distrugerilor în armata Rusiei - În jur de 1.150 de soldați ruși ar fi murit în războiul din Ucraina, în ultimele 24 de ore, potrivit informării armatei ucrainene, informează The Kyiv Independent. În bilanțul zilnic, mai apar ca fiind distruse 53 de drone rusești distruse, două tancuri și o rachetă de croazieră.
  • Încă un Su-25 doborât - Luptători antiaerieni ai Grupului de Forțe Khortytsia au doborât un avion de atac rusesc Su-25 pe axa Pokrovsk din regiunea Donețk, informează Serviciul de presă al Grupului de Forțe Khortytsia într-o postare pe Telegram, relatează Ukrinform. „Luptători antiaerieni ai Brigăzii Mecanizate Separate, care poartă numele generalului-colonel Marok Bezruchko, au doborât o altă aeronavă de atac Su-25, care arde acum în stepele Donbasului ucrainean”, se arată în postare. Potrivit Hromadske, din 24 februarie 2022, Forțele Armate ucrainene au distrus 360 de avioane și 326 de elicoptere ale rușilor.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Stare de urgență - Starea de urgență a fost declarată în unele zone ale regiunii Voronej din Rusia, după ce un atac al unei drone ucrainene, care a declanșat un incendiu la un depozit, a informat, duminică, Alexander Gusev, guvernatorul regiunii. Nu au existat victime, dar unii locuitori au fost evacuați, în timp ce detonarea obiectelor explozive continuă, a declarat Gusev pe Telegram.

Alte informații relevante

  • Strategie pentru a reduce influența Rusiei în Marea Neagră - Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării Negre printr-o nouă strategie maritimă naţională, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în intervenţia sa de sâmbătă seara, informează dpa. "Înţelegem pe deplin că războiul a schimbat raportul de forţe în regiunea noastră a Mării Negre şi că flota rusă nu va mai domina niciodată aceste ape", a apreciat Zelenski. Ucraina îşi va urmări propriile interese naţionale pe mare şi pe cele ale partenerilor săi şi va proteja rutele de transport, a mai anunţat şeful statului ucrainean. Rusia a capturat o mare parte din flota ucraineană atunci când a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. La scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei, în 2022, Kievul a pierdut şi alte nave, când forţele Moscovei au capturat oraşul-port Berdiansk din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei. Nava amiral a marinei ucrainene, Hatmanul Sahaidacini, a fost scufundată la Nikolaev. Totuși, chiar dacă marina ucraineană nu are în prezent nave mari de război, Kievul a reuşit să alunge flota rusă din partea de vest a Mării Negre.

День Військово-Морських сил України. День героїчних воїнів, які довели, що українське море не терпітиме російського флоту й що ворогу не по зубах наша, українська морська піхота.🇺🇦🇺🇦🇺🇦____Ukrainian Navy Day. A day to honor the heroic warriors who have proven that the Ukrainian sea will not tolerate the Russian fleet and that the enemy is no match for our Ukrainian marines.🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 7 iulie 2024
  • Pierderile Rusiei, mai mari decât în cel de-Al Doilea Război Mondial - Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși au fost uciși, răniți sau capturați până la jumătatea lunii iunie, informează The Economist, citând documente de la Departamentul de Apărare al SUA, potrivit kyivindependent.com. Pierderile Rusiei în Ucraina din 2022 depășesc numărul de victime cumulate cu care țara s-a confruntat în conflictele militare de la cel de-al Doilea Război Mondial. Instituțiile media ruse Meduza și Mediazona au publicat un raport care indică faptul că aproximativ 120.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Statul Major al Ucrainei estimează că pierderile de personal ale armatei ruse au depășit 500.000 la sfârșitul lunii mai. Acest număr include atât morții, cât și răniții. Pentru fiecare rus ucis în acțiune, există aproximativ trei până la patru răniți, potrivit The Economist. „Cele mai recente estimări sugerează că aproximativ 2% din toți bărbații ruși cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani ar fi fost fie uciși, fie grav răniți în Ucraina de la începutul războiului pe scară largă”, se menționează în articol.
  • F-16 de la Olanda, livrate „fără întârziere” - Ţările de Jos vor începe "fără întârziere" să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16, a promis ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, în timpul unei vizite la Kiev în acest weekend. Detaliile călătoriei sale au fost ţinute secrete până duminică din motive de securitate, transmite France Presse. În prima sa deplasare internaţională de când a fost numit şef al diplomaţiei în urmă cu câteva zile, Veldkamp a dat asigurări că, odată cu acordarea licenţelor de export necesare, săptămâna trecută, Ţările de Jos sunt pregătite să trimită aceste avioane ucrainenilor. El nu a dat alte detalii, precum data la care va ajunge în Ucraina primul din cele 24 de F-16 promise de Ţările de Jos.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇