Noi alerte de caniculă de la ANM: Un val de aer tropical vine cu călduri sufocante, de până la 40 de grade la umbră

Noi alerte de caniculă de la ANM: Un val de aer tropical vine cu călduri sufocante, de până la 40 de grade la umbră

Vremea devine din nou caniculară, iar temperaturile vor crește, treptat, în această săptămână, până la 40 de grade la umbră. România este sub influența unui val de aer tropical care aduce călduri sufocante, inclusiv noaptea.

ANM a emis luni dimineaţă două noi avertizări de tip cod galben de caniculă, care arată cum se extinde valul de căldură.

Codul galben de luni

Luni, Capitala şi 25 de judeţe se vor afla luni sub o atenţionare de tip cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se va extinde și intensifica ușor în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și jumătatea de sud a Moldovei.

ADVERTISING

Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Zonele vizate sunt Bucureștiul și judeţele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

cod-galben-8-iulie-2024
Foto: ANM

Codul galben de marţi

Marți, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, local în Moldova și Maramureș, precum și în sud-vestul Transilvaniei, unde va fi caniculă și disconfort termic ridicat.

Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade și local 38...39 de grade în regiunile sudice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISING

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Numărul județelor vizate se extinde la 29: Satu Mare, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Alba, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

image-13
Foto: ANM

Cum va fi vremea la Bucureşti

Vremea se anunță caniculară în Capitală, până miercuri. Temperatura maximă va ajunge și la 39 de grade.

Conform prognozei speciale pentru București, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat.

ADVERTISING

Luni, temperatura maximă se va situa în jurul a 37 de grade, iar marți va fi de 38...39 de grade.

Minima termică va fi de 18...22 de grade.

Vârful va fi atins în weekend

Pe tot parcursul săptămânii, valul de căldură se va menţine şi se va extinde în toată țara.

Creșterea temperaturii va fi treptată și va atinge un maxim în weekend, când se așteaptă cele mai ridicate valori de temperatură din vara de până acum.

„Vârful îl vom atinge în weekend, când va fi caniculă în toată țara, În vest și sud sunt mari șanse să depășim 40 de grade, cele mai ridicate valori din vara asta.

Sâmbătă, duminică și luni – acesta ar fi vârful acestui val de căldură, vorbim de temperaturi la umbră. Cu siguranță, în marile orașe mai punem 5-10 grade", a spus meteorologul Mihai Timu.

Iată și prognoza meteo pentru întreaga lună iulie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇