Ziua 864 Atacuri cu drone ucrainene în Belgorod și Kranodar. Rusia își mută aproape toată flota din Crimeea și a cucerit încă un sat

<span style="color:#990000;">Ziua 864</span> Atacuri cu drone ucrainene în Belgorod și Kranodar. Rusia își mută aproape toată flota din Crimeea și a cucerit încă un sat

Ucraina a lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, atacuri cu drone asupra regiunilor Belgorod și Kranodar.

Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să avanseze încet pe câmpul de luptă.

Totodată, Kievul anunță că Rusia a fost forțată să-și mute aproape toate navele din Crimeea.

Iar locuitorii din localitățile tulcene din apropierea graniței au fost avertizați printr-un mesaj RO-ALERT că este posibil să cadă obiecte din spațiul aerian.

Situația pe front

  • Ucraina contraatacă: Atacul nocturn cu drone asupra orașului Shebekino din regiunea rusească Belgorod a avariat mai multe clădiri, vehicule și o instalație industrială, o persoană fiind rănită, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov. De asemenea, atacul cu drone care a vizat regiunea rusească Krasnodar Krai a provocat incendii la două depozite de petrol în cursul acestei nopți, avariind și un turn de comunicații.
  • Flota rusească din Crimeea e mutată: Flota de la Marea Neagră a marinei ruse a fost nevoită să relocheze aproape toate navele sale de război pregătite de luptă din Crimeea ocupată în alte locuri unde era mai mare nevoie de ele, transmis autoritățile de la Kiev.
  • RO-ALERT în Tulcea: Autorităţile române au transmis, sâmbătă dimineață, un mesaj RO-Alert în judeţul Tulcea, fiind vizate localităţile din graniţa cu Ucraina, pentru a avertiza populaţia asupra pericolului căderii de obiecte din spaţiul aerian. Vezi AICI localitățile vizate.
  • Cum s-a apărat Ucraina: Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 24 din cele 27 de drone rusești lansate în atacul nocturn de sâmbătă, au declarat forțele aeriene ale Kievului.
  • Încă un sat cucerit: Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să avanseze încet pe câmpul de luptă. Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au "eliberat satul Sokil", la circa 30 de kilometri nord-vest de oraşul Doneţk, capitala regiunii omonime a cărei anexare este revendicată de Moscova din septembrie 2022. Kievul consideră că cele mai grele lupte au loc în prezent în regiunea Doneţk.
  • Atac în Herson: Un bărbat a fost ucis după ce rușii au bombardat satul Dniprovske din regiunea Herson, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare a regiunii.

Alte informații relevante

  • Deminarea Ucrainei: Japonia va conlucra cu Cambodgia pentru deminare în Ucraina şi în alte ţări sfâşiate de război, a anunţat sâmbătă şefa diplomaţiei nipone Yoko Kamikawa în timpul unei vizite la Phnom Penh. Cambodgia este una dintre ţările cele mai minate din lume, cu milioane de mine antipersonal plasate în timpul celor circa 30 de ani ai războiului civil încheiat în 1998. Această ţară din Asia de Sud-Est este considerată o specialistă în deminare, la care ea lucrează din 1988, împreună cu Japonia în special.
  • 53 de schimburi de prizonieri: Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război în 53 de schimburi de prizonieri, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "53 schimburi. 3.310 dintre oamenii noştri sunt deja acasă, în Ucraina, alături de familiile lor. Continuăm să lucrăm şi să căutăm modalităţi de a-i elibera pe toţi din captivitatea rusă: toţi soldaţii şi civilii noştri, adulţii şi copiii. Mulţumesc tuturor celor care mă ajută", a scris Zelenski pe canalul său Telegram.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇