Ziua 863 Ucraina a primit al treilea Patriot. Orban chiar s-a dus la Moscova. Ucrainean rănit pe front, transportat cu SMURD

<span style="color:#990000;">Ziua 863</span> Ucraina a primit al treilea Patriot. Orban chiar s-a dus la Moscova. Ucrainean rănit pe front, transportat cu SMURD

În ziua 863 de război, Rusia a lansat de la primele ore un atac cu drone asupra a șapte regiuni ucrainene. Toate cele 32 de drone au fost doborâte de apărarea aeriană. În regiunea Donețk, patru persoane au fost ucise şi alte 23 au fost rănite.

Ucraina a răspuns cu un atac cu drone în partea regiunii Zaporojie ocupată de ruși. Ministerul Apărării rus a anunțat că a neutralizat 26 de drone deasupra acestei regiuni. De asemenea, un atac cu drone a vizat regiunea rusă Krasnodar, iar o fetiță de șase ani a murit după ce a fost rănită. Alte cinci persoane, printre care și un copil, au fost spitalizate din cauza rănilor.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că desfăşoară exerciţii cu lansatoare mobile de rachete nucleare, la mai puţin de o lună după ce a organizat exerciţii de desfăşurare de arme nucleare tactice împreună cu aliatul său Belarus.

Iar Ucraina a anunțat că a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot furnizat de Germania, după luni întregi de solicitări de echipamente pentru a-și proteja civilii și infrastructura de atacurile aeriene rusești. Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot pentru a se proteja.

Între timp, Vladimir Putin a respins, la summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) din Astana, Kazahstan, orice negocieri pentru o încetare a focului, cerând Ucrainei, ca o precondiție, demilitarizarea "ireversibilă", ceea ce echivalează cu o capitulare. Institutul pentru Studiul Războiului apreciază că poziția liderului rus arată încrederea lui în câștigarea războiului.

Iar premierul Ungariei, Viktor Orban, a mers la Moscova și s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. Au vorbit despre pacea din Ucraina, care „nu se poate face dintr-un fotoliu de la Bruxelles”, Orban a spus că vrea să-i știe opinia liderului rus despre problemele Europei, iar Putin l-a întâmpinat pe Orban în calitatea sa de președinte al Consiliului UE. La final, Viktor Orban i-a mulțumit lui Putin pentru că a fost sincer și onest. Liderii UE au reacționat nervos.

ADVERTISING

Situația pe front

  • 32 de drone doborâte - Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au doborât toate cele 32 de drone lansate de Rusia într-un atac care s-a desfăşurat pe parcursul nopţii şi a vizat mai multe regiuni ucrainene, relatează Ukrainskaia Pravda. Armata ucraineană a doborât dronele deasupra a şapte regiuni, a precizat aceasta. Potrivit guvernatorilor locali, trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Nikolaev, din sudul ţării, alte trei au fost doborâte deasupra regiunii Dnipropetrovsk, în timp ce la Kiev resturi de dronă au avariat şase case şi o maşină în cartierul Buceanski, dar nu au fost raportate victime. Atacul a început joi seară, după ora 22:30, când armata ucraineană a sesizat deplasarea dronelor de atac ruseşti prin regiunea Sumî în direcţia regiunii Cernigău. Forţele aeriene ucrainene au raportat, de asemenea, lansarea de bombe aeriene ghidate din avioane tactice ruse în regiunea Harkov. Ulterior, dronele s-au deplasat și prin regiunea Herson, îndreptându-se spre regiunile Nikolaiev, Dnipropetrovsk, precum și în Cernigău şi Cerkasi, Kiev şi Jîtomir, în timp ce dinspre Marea Neagră un grup de drone se îndrepta către Odesa. Atacul a încetat la ora 5:15 dimineaţa, când forţele aeriene au anunţat respingerea ameninţării reprezentate de dronele inamice.
  • Zeci de morți și răniți la Donețk - Patru persoane au fost ucise şi alte 23 au fost rănite în urma bombardamentelor lansate vineri de forţele ruse în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP. Armata rusă şi-a concentrat atacurile asupra acestei zone industriale, anexată de Moscova în septembrie 2022, dar pe care nici astăzi nu o controlează integral. Mai la nord, în Ceasiv Iar, oraş spre care trupele ruse înaintează, imaginile difuzate de armata ucraineană arată clădiri din epoca sovietică distruse, din care se ridică coloane de fum. Cu o zi înainte, armata ucraineană a confirmat retragerea sa dintr-un cartier al acestei localităţi strategice, după anunţul de miercuri al Moscovei privind cucerirea sa.
  • Drone ucrainene în Zaporojie - Ministerul Apărării rus a anunțat vineri că a neutralizat 26 de drone deasupra regiunii Zaporojie, în sudul Ucrainei. Cu o zi înainte, bombardamente ruse au făcut doi morţi, un bărbat şi o femeie, în regiunea pe care armata rusă nu a ocupat-o în totalitate și care este cu regularitate scena unor atacuri. Opt persoane au fost rănite miercuri într-un raid cu drone ucrainene asupra sitului unei substaţii a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, potrivit grupului rus Rosatom, care denunţă o înmulţire a atacurilor.
  • Ucraina a primit al treilea Patriot - Ucraina a declarat vineri că a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot furnizat de Germania, după luni întregi de solicitări de echipamente pentru a-și proteja civilii și infrastructura de atacurile aeriene rusești, scrie Reuters. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja. El și-a exprimat recunoștința față de Germania pentru această decizie. „Ne-am propus să dublăm puterea scutului nostru de apărare aeriană, iar ziua de astăzi marchează începutul acestui proces”, a spus el în discursul său.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Fetiță ucisă de dronă - Cinci persoane au fost rănite şi un copil a fost ucis într-un atac ucrainean cu drone asupra regiunii ruse Krasnodar, în sud-vestul Rusiei, a anunţat vineri guvernatorul acestei regiuni, Veniamin Kondratiev. "Din nefericire, o fetiţă de şase ani a murit în urma rănilor la spital, după un atac cu dronă la Primorsko-Ahtarsk", oraş din regiunea Krasnodar, a scris guvernatorul pe Telegram, adăugând că alte cinci persoane, printre care un copil, au fost spitalizate. Ministerul Apărării rus a declarat vineri că a neutralizat 14 drone deasupra regiunii Krasnodar şi 10 deasupra regiunii Rostov. Localnicii au relatat pe rețelele de socializare că un incendiu a izbucnit la terminalul petrolier din Rostov, iar o substație electrică din Primorsko-Ahtarsk a luat foc, provocând o pană de curent. Resturile unei drone doborâte au provocat un incendiu pe malul stâng al Donului, în orașul Rostov-pe-Don, relatează The Kyiv Independent. Kievul nu a făcut niciun comentariu despre aceste atacuri.
  • Rusia face exerciţii cu lansatoare mobile de rachete nucleare - Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii care implică lansatoare mobile de rachete nucleare Iars, la mai puţin de o lună după ce a organizat exerciţii de desfăşurare de arme nucleare tactice împreună cu aliatul său Belarus. Ministerul a declarat că echipajele lansatoarelor de rachete Iars din cel puţin două regiuni diferite sunt pregătite să se deplaseze la peste 100 de kilometri şi să exerseze camuflarea şi desfăşurarea. "Exerciţii similare vor fi organizate de alte unităţi de rachete în viitorul apropiat", a precizat Ministerul Apărării. În iunie, Rusia a efectuat exerciţii cu arme nucleare tactice împreună cu Belarusul, după ceea ce Moscova a declarat a fi ameninţări din partea puterilor occidentale. Vladimir Putin a declarat atunci că Moscova nu are nevoie să utilizeze arme nucleare pentru a-şi asigura victoria în Ucraina, dar a adăugat că nu exclude modificarea doctrinei nucleare a ţării.
  • Val de căldură în Rusia - Ruşii au înfruntat joi una dintre cele mai fierbinţi zile de mai bine de un secol, Moscova doborând recordul din 1917, iar mai multe oraşe din Rusia confruntându-se cu temperaturi cu mult peste 35 de grade Celsius. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Putin vrea capitularea Ucrainei - Președintele rus Vladimir Putin a respins joi, la summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) din Astana, Kazahstan, orice negocieri substanțiale pentru o încetare a focului, cerând Ucrainei, ca o precondiție, demilitarizarea "ireversibilă", ceea ce echivalează cu o capitulare, arată Institutul pentru Studiul Războiului. Liderul rus descrie adesea Occidentul ca principalul său partener de negociere pentru a obține concesii asupra suveranității ucrainene, dar a respins toate părțile intermediare și Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul de la Kiev)) ca fiind ilegitime sau nepotrivite pentru discuții. ISW crede că Rusia ar folosi o încetare a focului pentru a-și reface sau extinde puterea militară pentru viitoare agresiuni împotriva Ucrainei. Poziția lui Putin denotă încrederea lui în obținerea victoriei prin progrese continue în Ucraina, supraviețuind sprijinului occidental și câștigând un război de uzură, notează analiștii militari americani.
  • Viktor Orban s-a întâlnit cu Putin - Premierul Ungariei, Viktor Orban, a mers la Moscova și s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. În ciuda reacțiilor virulente ale unor oficiali ai UE, care au spus ferm că, deși Ungaria deține președinția UE, Orban nu vorbește în numele UE, Orban și Putin au ignorat avertismentele. Au vorbit despre pacea din Ucraina, care „nu se poate face dintr-un fotoliu de la Bruxelles”, Orban a spus că vrea să-i știe opinia liderului rus despre problemele Europei, iar Putin l-a întâmpinat pe Orban în calitatea sa de președinte al Consiliului UE. La final, Viktor Orban i-a mulțumit lui Putin pentru că a fost sincer și onest. Detalii AICI.
  • Ucrainean rănit în război, transportat cu SMURD - O aeronavă SMURD a realizat, vineri, o misiune medicală de transfer al unui pacient ucrainean rănit în război, din Polonia în Olanda. Ajutorul umanitar a fost asigurat în baza Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Misiunea a fost realizată cu ajutorul unei aeronave SMURD și a constat în transportul unui pacient de naționalitate ucraineană, aflat în stare critică, pe traiectul de zbor Rzeszów, Polonia - Amsterdam, Țările de Jos. Pacientul a suferit multiple leziuni severe din cauza conflictelor armate din Ucraina și avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale specializate. Pe tot parcursul zborului, pacientul a fost monitorizat de o echipă medicală, asigurată de UPU-SMURD, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇