Ziua 862 Zelenski vrea să-l demită pe premier. 14 brigăzi de pe front nu mai au arme. Orban se duce la Putin. Putin îl preferă pe Biden

<span style="color:#990000;">Ziua 862</span> Zelenski vrea să-l demită pe premier. 14 brigăzi de pe front nu mai au arme. Orban se duce la Putin. Putin îl preferă pe Biden

Ziua 862 de război a început cu un atac rusesc, cu drone și artilerie grea, asupra raionului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. O femeie a fost rănită, iar mai multe elemente de infrastructură au fost avariate.

Au fost probleme și în regiunea Cernigău, unde aproape 5.000 de oameni au rămas fără curent după ce o dronă rusească a avariat infrastructura energetică. Este singura dronă pe care a ratat-o apărarea aeriană: 21 din 22 au fost doborâte.

Armata ucraineană a confirmat că şi-a retras trupele dintr-un cartier al oraşului strategic Ceasov Iar, în estul Ucrainei, cartier a cărui cucerire a fost revendicată cu o zi înainte de Moscova. În total, 238 de bombardamente au fost înregistrate doar în zona Ceasov Iar în ultimele 24 de ore, a anunțat un reprezentant al grupului de forţe desfăşurat în zonă.

La nivel înalt, surse citate de presa ucraineană susțin că Volodimir Zelenski e nemulțumit de premierul Denîs Șmîhal și vrea să-l demită. Aceasta ar fi deja a doua încercare de demitere din ultimele două luni, iar președintele ucrainean ar avea două variante pentru a-l înlocui.

În timpul ăsta, premierul ungar Viktor Orban, a cărui țară tocmai a preluat președinția rotativă a UE, merge la un summit în Azerbaidjan, dar face și o escală la Moscova, unde se întâlnește cu Vladimir Putin. Reacția UE a venit imediat, prin vocea președintele Consiliului European, Charles Michel, care a spus că „președinția rotativă a UE nu are mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE”.

În ciuda sancțiunilor occidentale, Rusia se descurcă și obține mai mulți bani de pe urma vânzărilor de petrol. Încasările din vânzările de petrol şi gaze ale bugetului federal al Rusiei au crescut cu aproximativ 41% în prima jumătate a anului. Iar Moscova e dispusă să livreze gaze în Europa prin Ucraina și după expirarea actualului acord de tranzit, la sfârşitul anului 2024.

ADVERTISING

Iar în Germania armata ar putea deveni obligatorie și pentru femei, pentru a fi asigurată egalitatea, potrivit declarațiilor unui general. În prezent, femeile pot efectua serviciul militar, dar numai pe bază de voluntariat.

Și jurnalistul american Tucker Carlson a anunțat că va realiza în curând un interviu cu Zelenski. Însă preşedinţia de la Kiev a dezminţit cu o ironie: „Să verifice cu mai multă atenție sursele din FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei)”.

Situația pe front

  • Atac cu drone în Nikopol - Rusia a atacat în cursul nopții cu drone și artilerie grea raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. O femeie a fost rănită, iar o conductă de gaze și mai multe linii electrice au fost distruse. Patru clădiri cu cinci etaje și trei mașini, câteva magazine și o sală de fitness au fost, de asemenea, avariate, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale.
  • Pană de curent în Cernigău - O dronă rusească Shahed a lovit noaptea trecută infrastructura energetică din regiunea Cernigău, iar aproape 6.000 de oameni au rămas fără energie electrică. "O alertă de raid aerian a fost activă timp de cinci ore, iar în prezent 5.963 de consumatori nu au curent", a scris Viaceslav Chaus, șeful administrației militare regionale, pe Telegram. Acesta a menționat că echipele de intervenție lucrează pentru remedierea avariilor.
  • Doar o dronă a scăpat - Rușii au lansat noaptea trecută 22 de drone Shahed-131/136, iar 21 au fost distruse de apărarea ucraineană. Dronele au fost lansate din regiunea rusă Kursk și au fost interceptate în regiunile Kiev, Cernigău, Jîtomîr, Sumî, Dnipropetrovsk și Poltava.
  • Ucrainenii se retrag din Ceasov Iar - Armata ucraineană a confirmat joi că şi-a retras trupele dintr-un cartier al oraşului strategic Ceasov Iar, în estul Ucrainei, cartier a cărui cucerire a fost revendicată cu o zi înainte de Moscova. "Comandamentul a decis să se replieze pe poziţii mai sigure şi mai bine pregătite", a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Hortiţea desfăşurat în zonă, Nazar Voloşin. "Nu mai era oportun să menţinem cartierul Kanal, în care inamicul a pătruns, pentru că aceasta ameninţa viaţa şi sănătatea soldaţilor. Poziţiile apărătorilor noştri au fost distruse", a explicat Voloşin. Armata rusă a continuat să atace restul oraşului, situat de celălalt capăt al canalului, în speranţa de a-l captura în totalitate, a adăugat el. Canalul de Telegram DeepState, care se bazează pe surse deschise şi apropiat de armata ucraineană, a afirmat miercuri că acest cartier a fost "complet ras" şi că a te încăpăţâna să-l menţii nu ar duce decât la "pierderi sporite". În total, "238 de bombardamente au fost înregistrate doar în zona Ceasov Iar în ultimele 24 de ore. Majoritatea tirurilor de artilerie vizau partea de sud a oraşului", a dat asigurări Voloşin.
  • Rusia anunță că a distrus un MiG - Rusia susține că a distrus un avion de luptă MiG-29 într-un atac asupra unei baze aeriene ucrainene din regiunea Dnipro, în zona central-estică a Ucrainei. Potrivit Ministerului Apărării rus, avionul, precum şi alte echipamente şi vehicule care se aflau la baza din Dolghinţevo, au fost distruse de o rachetă balistică Iskander. Ministerul rus a difuzat joi pe contul său de Telegram imagini menite să ilustreze această operaţiune. Marţi, Rusia a afirmat că a distrus cinci avioane de luptă Su-27 la o bază aeriană din apropiere de Mirgorod, la circa 150 de km de frontiera rusă.
  • Aproape 400 de atacuri în ultimele 24 de ore în Zaporojie - Bombardamentele rușilor au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat joi dimineaţa guvernatorul regional Ivan Fedorov. "Un bărbat şi o femeie au murit în urma unor bombardamente inamice", în timp ce un alt bărbat a fost rănit, a precizat pe Telegram guvernatorul. Fedorov a precizat că în ultimele 24 de ore 391 de atacuri ruse au vizat zece localități din regiunea Zaporojie.
  • 14 brigăzi fără arme - Ucraina este recunoscătoare partenerilor occidentali pentru sprijinul acordat, dar asistența promisă ajunge prea lent, complicând situația în prima linie, a declarat președintele Zelenski, într-un interviu acordat Bloomberg. „Avem 14 brigăzi care nu au armele necesare care au fost deja aprobate și discutate”, a spus Zelenski.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Moscova face mai mulți bani din petrol - În ciuda sancțiunilor occidentale, încasările din vânzările de petrol şi gaze ale bugetului federal al Rusiei au crescut cu aproximativ 41% de în prima jumătate a anului, față de aceeași perioadă din 2023, la 65,12 miliarde de dolari, au arătat miercuri datele Ministerului de Finanţe, susţinute de creşterea preţului petrolului şi rubla mai slabă. Veniturile din petrol şi gaze sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, reprezentând în ultimul deceniu aproximativ o treime până la jumătate din totalul încasărilor bugetare federale.
  • Rusia vrea să furnizeze gaze prin Ucraina şi după 2024 - Rusia este pregătită să continue aprovizionarea cu gaze a Europei prin Ucraina după expirarea actualului acord de tranzit, la sfârşitul anului 2024, au informat miercuri agenţiile de presă de stat ruse, citându-l pe viceprim-ministrul Alexander Novak. Tranzitul viitor al gazelor depinde dacă Ucraina doreşte sau nu să continue aranjamentul, a spus Novak. Un acord pe cinci ani privind tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina către Europa, singurul acord comercial şi politic rămas între Moscova şi Kiev, în război, expiră după 31 decembrie 2024. Livrările de gaze ruseşti către Europa, cândva o sursă cheie de venituri pentru Moscova, s-au prăbuşit după invadarea Ucrainei. În timp ce UE şi-a redus majoritatea importurilor de gaze ruseşti, unele ţări din Europa Centrală depind în continuare de gazele din Rusia, prin conducta care traversează Ucraina. Kievul a declarat că nu intenţionează să prelungească acordul.
  • Putin îl preferă pe Biden și îl ia în serios pe Trump - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a văzut fragmente din dezbaterea televizată dintre preşedintele în exerciţiu american Joe Biden şi candidatul republican Donald Trump, dar că preferinţa sa pentru Biden ca viitor preşedinte al SUA a rămas neschimbată, relatează Reuters. În același timp, Putin a spus că Rusia ia "foarte" în serios declaraţiile lui Donald Trump, care a afirmat în mai multe rânduri că în cazul în care va fi reales, va opri rapid conflictul armat între Kiev şi Moscova, relatează AFP.
  • 1.000 de oameni, recrutați zilnic - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a a afirmat joi că forţele armate ruse şi-au întărit rândurile cu 190.000 de noi voluntari recrutaţi până acum în acest an, media zilnică fiind de aproape 1.000 de oameni pe zi, relatează dpa. „Rata medie zilnică de recrutare rămâne stabilă şi se ridică la aproximativ 1.000 de oameni", a declarat Medvedev. Potrivit estimărilor armatei ucrainene, aproape 550.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski vrea să-l demită pe premier - Volodimir Zelenski este nemulțumit de premierul Denîs Șmîhal și vrea să-l demită, susțin surse citate de Ukrainska Pravda. "Președintele s-a săturat de Șmîhal; este evident din atitudinea sa la întâlniri. Nici nu-l mai ascultă", a spus sursa. Aceasta a adăugat că "Zelenski dorește să primească soluții și sugestii creative, însă chiar dacă Șmîhal a evoluat în ultimii ani, nu se poate schimba complet". O altă sursă a spus că este a doua tentativă de demitere a lui Șmîhal din ultimele două luni, iar acesta ar putea fi înlocuit de Iuliia Svîrîdenko, prim-viceprim-ministru al Ucrainei și ministru al Energiei. Un alt candidat este Oleksii Cernîșov, fost ministru al dezvoltării regionale și CEO al Naftogaz, cea mai mare companie de petrol și gaze din Ucraina.
  • Uite interviul, nu e interviul - Jurnalistul american Tucker Carlson sugerează că va realiza în curând un interviu cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. "Se pare că avem interviul cu Zelenski", a scris el pe rețeaua X. Încearcă de doi ani să obțină acest interviu, în special după interviul său cu Putin, din februarie. "Ideea este să le oferim americanilor informații atât de necesare despre conflictul care modifică complet poziția țării lor în lume. În curând, sperăm", a scris Carlson. Însă Zelenski nu intenționează să fie intervievat de Carlson, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Serhii Nikiforov. Acesta a răspuns sarcastic la anunțul lui Carlson, spunând că americanul ar trebui „să verifice cu mai multă atenție sursele din FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei)”.
  • Un general german vrea armată obligatorie și pentru femei - Inspectorul general al forţelor armate germane a sugerat ca femeile să fie obligate şi ele să efectueze serviciul militar obligatoriu, dacă acesta va fi reintrodus, pentru a "asigura egalitatea". Detalii AICI
  • Xi şi Putin îşi expun ambiţiile de securitate - Liderul Chinei, Xi Jinping, a declarat joi, la Astana, în faţa participanţilor de la summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), că statele membre trebuie să colaboreze pentru a rezista "interferenţelor externe" şi să se sprijine ferm reciproc. "În faţa riscurilor reale ale curţilor mici cu garduri înalte, trebuie să protejăm dreptul la dezvoltare". La rândul său, Vladimir Putin a spus că OCS joacă un rol important în crearea unei noi ordini mondiale, mai echitabile. Declaraţia de la Astana "subliniază angajamentul tuturor participanţilor la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai faţă de formarea unei ordini mondiale multipolare echitabile", a declarat Putin în sesiunea plenară.
  • Orban se duce la Moscova - Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, pleacă în Azerbaidjan la summitul informal al Organizaţiei Statelor Turcice, urmând să facă o escală vineri la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin. La scurt timp după anunț, președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis că „președinția rotativă a UE nu are mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇