Ziua 861 Doliu în Dnipro. Prizonieri executați. Navă rusească, sabotată de ...ruși. Scholz garantează. Telefonul de pace

<span style="color:#990000;">Ziua 861</span> Doliu în Dnipro. Prizonieri executați. Navă rusească, sabotată de ...ruși. Scholz garantează. Telefonul de pace
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 861 de război a început cu un atac aerian devastator asupra orașului Dnipro, în centrul Ucrainei. Cel puțin cinci oameni au murit și 47 au fost răniți. Joi va fi zi de doliu pentru victimele atacului.

Explozii puternice au răsunat şi în oraşele Zaporojie, Herson şi Harkov.

Ministerul rus al Apărării susţine că trupele sale au preluat controlul asupra unui cartier din Ceasiv Iar, un oraș cu o poziţie strategică, pe care dacă-l ocupă ruşii, le-ar putea deschide drumul spre noi direcții în regiunea Donețk.

Iar agenția de spionaj militar a Ucrainei (GUR) susține că o organizație din Rusia a sabotat o navă a marinei rusești, cu ajutor de la GUR.

Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, a anunţat miercuri un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei.

Tot în Rusia, autoritățile au restricţionat dimineaţă accesul pe plajă în portul Novorossiisk de la Marea Neagră, pentru respingerea unui atac cu drone maritime.

În ciuda embargoului impus de UE, livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au crescut cu aproape 23% în iunie 2024, arată calculele Reuters. În acest context, Ucraina poartă discuţii pentru a trimite gaze naturale din Azerbaidjan spre UE.

O veste bună pentru Ucraina: țările membre ale NATO au căzut de acord să finanţeze un ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de euro anul viitor.

În schimb, cancelarul german Olaf Scholz a dat asigurări ferme în Parlament că Germania nu va deveni parte în războiul din Ucraina prin continuarea susţinerii Kievului în lupta împotriva forţelor ruse.

ADVERTISING

Dependența Rusiei de China este atât de mare, încât Beijingul ar putea capăt războiului cu un singur apel telefonic, crede premierul finlandez Alexander Stubb.

Pe rețeaua de socializare X au apărut imagini cu o factură care ar demonstra că Olena Zelenska ar fi cumpărat o maşină de lux Bugatti, în valoare de 4,5 milioane de euro, cu bani trimişi de UE. Mai multe indicii atestă, însă, că e un fake news.

Iar Recep Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin (la un summit regional) că Turcia ar putea pune baza pentru o pace echitabilă care să convină ambelor părţi.

Situația pe front

  • Atac devastator în Dnipro, marile oraşe luate la ţintă - Cel puțin cinci oameni au murit și 47 au fost răniți într-un atac aerian care a vizat dimineață orașul ucrainean Dnipro. O adolescentă de 14 ani se numără printre cei răniți, a anunțat guvernatorul din Dnipro, Serhii Lisak. "Au fost mai multe incendii. Există distrugeri", a scris Lisak pe Telegram. Alte explozii puternice s-au auzit miercuri în orașul Zaporojie. Un centru comercial a fost lovit, iar mai multe mașini și o benzinărie au fost avariate. Un incendiu a izbucnit la o unitate medicală. Mai multe explozii puternice s-au produs dimineață și în Herson. Forțele aeriene ucrainene au raportat un atac cu rachete și drone pe malul stâng al Niprului și în sudul Ucrainei. Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a fost din nou atacat în această după-amiază, potrivit guvernatorului regional Oleg Sinegubov. El a spus că „cel puțin trei lovituri” au fost raportate de forțele de securitate într-un cartier din nord-estul orașului. Două case au fost distruse și un copil a fost salvat de lucrătorii de urgență.

Дніпро. Знову терористичні удари росіян проти нашого міста. Станом на зараз відомо про п’ятьох загиблих. Мої співчуття рідним та близьким. Тридцять чотири людини постраждали, серед них дитина. Залучені всі необхідні підрозділи ДСНС, рятувальники допомагають усім, хто постраждав.Цей російський терор можуть зупинити тільки дві речі – сучасні системи ППО та далекобійність нашої зброї. Світ може захистити життя, і для цього потрібна рішучість лідерів. Рішучість, яка може і мусить зробити знов нормою убезпечення від терору.____Dnipro. Russian terrorists have struck our city again. As of now, five people have been killed, and thirty-four injured, including a child. All necessary services are on site, and rescuers are helping all the victims.Only two things can stop this Russian terror – modern air defense systems and the long-range capabilities of our weapons. The world can protect lives, and it requires the determination of leaders. Determination that can and must make protection from terror the norm again.

Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 3 iulie 2024
  • Zi de doliu la Dnipro - Primarul orașului Dnipro, Boris Filatov, a anunțat că joi va fi zi de doliu pentru victimele atacului de miercuri, potrivit Sky News. Unitățile economice și instituțiile din oraș au fost invitate să monteze steagul Ucrainei cu panglică neagră, scrie în documentul semnat de primarul Boris Filatov.
  • Rusia anunță ocuparea unui cartier din Ceasiv Iar - Forţele ruse au preluat controlul asupra unui cartier din oraşul-cheie de pe linia frontului Ceasiv Iar, relatează agenţia rusă de presă Interfax, citând Ministerul Apărării. "Unităţile grupării de trupe Sud, ca urmare a acţiunilor active, au eliberat complet cartierul Novîi al localităţii Ceasov Iar din Republica Populară Doneţk şi au îmbunătăţit situaţia de-a lungul liniei frontului", a declarat ministerul rus, într-un comunicat. Potrivit sursei, forţele ruse au lovit brigăzi ucrainene şi au respins patru contraatacuri. "Pierderile inamicului au fost de până la 450 de militari, două tancuri, trei vehicule blindate de luptă, inclusiv un transportor blindat de trupe M113 de fabricaţie americană şi zece camionete", a declarat ministerul. Oraş de importanţă strategică din estul regiunii Doneţk, Ceasiv Iar se află la aproximativ 20 km vest de Bahmut, cucerit de forţele ruse în urmă cu un an, după luni de lupte brutale.
  • Prizonieri executaţi - Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, a anunţat miercuri un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov. "În total, peste 110 dintre soldaţii noştri au fost executaţi în centre de detenţie, după ce au fost capturaţi. Printre ei sunt şi cei din Olenivka", a afirmat Belousov, referindu-se la centrul de detenţie din Doneţkul ocupat, unde cel puţin 53 de soldaţi au fost ucişi în mai multe explozii în iulie 2022.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Accesul la plajă limitat de dronele maritime - Accesul pe plajă în portul rus Novorossiisk de la Marea Neagră este restricţionat miercuri dimineaţă, a anunţat primarul oraşului, după ce forţele de apărare au fost angajate în respingerea unui atac cu drone maritime. "Până la ora 09:00, pe 3 iulie, apele golfului vor fi supravegheate. Vă rugăm să vă abţineţi de la vizitarea zonelor de plajă, a digurilor şi a zonelor de agrement de pe malul apei în timpul activităţilor operaţionale", a anunțat pe Telegram primarul Andrei Kravcenko. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus două drone maritime care se îndreptau în direcția Novorossiisk, iar sistemele de apărare aeriană au distrus 10 drone aeriene lansate de Ucraina asupra teritoriului Rusiei, inclusiv una deasupra regiunii Moscova. Novorossiisk este cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră.
  • Sabotaj la navă - Agenția militară de spionaj a Ucrainei susține că o organizație anti-Putin, formată din ruși, a sabotat o nava a marinei rusești. GUR susține că a participat la o operațiune comună cu un grup rus anti-Putin. Nava, care era staționată în regiunea Kaliningrad, pe 7 aprilie, a fost incendiată în timpul operațiunii. Miercuri, șeful agenției, Andrei Yusov, a oferit detalii spunând că operațiunea a fost desfășurată împreună cu Legiunea Libertatea Rusiei, formată din ruși care se opun războiului lui Vladimir Putin din Ucraina.

Problema gazelor

  • Cresc livrările Gazprom către Europa - Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au crescut cu aproape 23% în iunie 2024, faţă de perioada similară a anului trecut, redresându-se după ce au atins cel mai scăzut nivel de după destrămarea Uniunii Sovietice, arată calculele Reuters. Faţă de luna anterioară, livrările au înregistrat însă un declin de 8,6%, pe fondul planificatelor lucrări de mentenanţă la gazoductul TurkStream, în perioada 6-9 iunie. Până acum, în acest an exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa au totalizat aproximativ 15,5 miliarde metri cubi (bcm). Europa a încercat să renunţe la gazele ruseşti, dar mai multe state estice continuă să le primească printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina expiră la finele acestui an.
  • Gaze din Azerbaidjan spre UE - Ucraina poartă discuţii privind trimiterea de gaze naturale din Azerbaidjan spre Uniunea Europeană, în contextul în care vrea să îşi menţină rolul de ţară de tranzit şi să îşi ajute vecinii din Vest să poată să îşi asigure securitatea energetică, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat pentru Bloomberg News. Un acord vizând înlocuirea gazelor ruseşti cu cele din Azerbaidjan reprezintă "una din propunerile" discutate în prezent, a precizat Volodimir Zelenski. "Sunt mai mulţi oficiali din cadrul Cabinetului care se ocupă de acest lucru acum", a spus Zelenski.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ajutor militar de la NATO - Ţările membre ale NATO au căzut de acord să finanţeze un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de euro anul viitor, au declarat miercuri doi diplomaţi occidentali pentru Reuters, cu o săptămână înainte ca liderii alianţei să se reunească într-un summit la Washington. Angajamentul financiar face parte dintr-un pachet mai amplu privind Ucraina, asupra căruia liderii NATO vor conveni atunci când se vor reuni pentru summit-ul aniversar de la Washington, între 9 şi 11 iulie. Aliaţii au convenit să pregătească şi două rapoarte anul următor pentru a stabili ce anume furnizează fiecare ţară Ucrainei, pentru a răspunde cererilor de mai multă transparenţă cu privire la repartizarea sarcinilor în cadrul alianţei.
  • Scholz garantează - Cancelarul german Olaf Scholz a încercat miercuri să-şi asigure din nou conaţionalii că Germania nu va deveni parte în războiul din Ucraina prin continuarea susţinerii Kievului în lupta împotriva forţelor ruse. "Da, garantez asta", a afirmat răspicat Scholz, ca răspuns la o întrebare ce i-a fost adresată miercuri în Bundestag. "Asta este ceea ce susţin în calitate de cancelar", a punctat el. În aceeaşi zi, Comisia pentru Buget a coaliţiei aflată la guvernare la Berlin a aprobat achiziţionarea de tancuri, muniţie şi sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 6 miliarde de euro, au declarat surse pentru Reuters.
  • Diplomat român, declarat persona non grata de Rusia - Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, a fost convocat miercuri la Ministerul rus de Externe unde i s-a înmânat o notă privind declararea persona non grata a unui membru al Ambasadei României. Detalii AICI.
  • Telefonul care ar pune capăt războiului - Dependența Rusiei de China a ajuns la un nivel atât de mare, încât Beijingul ar putea capăt războiului cu un singur apel telefonic, a spus premierul finlandez Alexander Stubb, într-un interviu publicat miercuri de Bloomberg. "Rusia este foarte de dependentă de China acum. Un telefon al președintelui Xi Jinping ar rezolva criza", a afirmat Stubb. "Dacă el (Xi) vrea să spună 'E timpul să începem negocierile de pace', Rusia ar fi obligată să facă asta. Nu ar avea altă variantă", a continuat premierul Finlandei, adăugând că acum nu se pune problema încetării focului.
  • Ucraina nu vrea niciun compromis cu Rusia - Ucraina nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia şi să cedeze vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului, a subliniat șeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Zelenski, Andrii Iermak, întrebat despre declaraţia lui Donald Trump că ar putea pune capăt rapid conflictului. Oficialul ucrainean a afirmat în timpul unei vizite la Washington că Kievul va asculta orice sfat privind modul de a obţine o "pace justă" în război. Întrebat cum evaluează Ucraina faptul că Trump ar gestiona războiul, Iermak a spus: "Răspuns cinstit: Nu ştiu. Să vedem".
  • Olena Zelenski, țintă pentru propaganda rusă - Soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, este acuzată că ar fi cumpărat o maşină de lux Bugatti Tourbillon, în valoare de 4,5 milioane de euro, cu bani trimişi de UE. Contul ZoeSagan de pe rețeaua X a postat luni un document ca dovadă, văzut de 784.000 de utilizatori şi repostat de numeroşi utilizatori pe Internet. Însă mai multe elemente îndeamnă la prudenţă, scrie 20 Minutes. Pretinsa factură nu precizează de exemplu moneda în care s-a efectuat tranzacţia. În plus, adresa cumpărătoarei, la Neuilly-sur-Seine, în regiunea pariziană, este aceeaşi cu a vânzătorului. "Nu doar că menţiunile legale obligatorii nu apar pe factură, ci preţul vehiculului este greşit, preţul opţiunilor şi descrierea lor sunt inexacte şi incoerente, harta grafică este depăşită, iar Grupul Car Lovers nu ar fi permis niciodată editarea unui astfel de document", subliniază compania deținătoare a concesionarului parizian al Bugatti, care ar fi făcut vânzarea. Grupul precizează că e vorba despre un fake news. Analiza răspândirii documentelor false arată că informația falsă a fost viralizată de conturi ale propagandei pro-ruse.
  • Europenii încă susţin Ucraina - Europenii rămân solidari cu Ucraina în faţa invaziei ruse şi sunt, în general, în favoarea creşterii livrărilor de arme către Kiev, însă sunt divizaţi cu privire la posibilul rezultat al războiului, conform unui sondaj publicat miercuri. "În toată Europa, creşterea livrărilor de arme şi muniţii pentru Ucraina de către aliaţii săi se bucură de un sprijin puternic din partea populaţiei", notează centrul de cercetare ECFR, care a comandat acest sondaj în 15 ţări, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, dar şi Ucraina.
  • Putin e în Kazahstan - Preşedintele rus Vladimir Putin este la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a participa la un summit regional al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS). Membrii permanenţi ai OCS sunt Kazahstanul, India, China, Kîrgîzstanul, Pakistanul, Rusia, Tadjikistanul, Uzbekistanul şi, de un an, Iranul, țări care reprezintă în total jumătate din populaţia mondială. Anul acesta, Belarusul ar urma să devină membră, iar la finalul summit-ului de la Astana, China va prelua preşedinţia prin rotaţie a OCS pentru perioada 2024-2025. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis lui Putin că Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia şi că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părţi.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇