Ziua 860 Rușii atacă o bază pentru F-16 și pârjolesc recoltele. Ucrainenii lovesc în Crimeea. Ce i-a cerut Orban lui Zelenski la Kiev

<span style="color:#990000;">Ziua 860</span> Rușii atacă o bază pentru F-16 și pârjolesc recoltele. Ucrainenii lovesc în Crimeea. Ce i-a cerut Orban lui Zelenski la Kiev
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 860 de război aflăm că o bază aeriană ucraineană a fost atacată cu rachete rusești. Moscova crede că acest obiectiv va fi folosit de avioanele F-16 donate ucrainenilor de occidentali. Bombardarea aerodromului ucrainean arată dificultăţile Kievului în materie de apărare antiaeriană şi ameninţarea sub care se vor afla avioanele F-16 pe care le aşteaptă.

În paralel, Olanda anunţă că va furniza Kievului, în curând, primul dintre cele 24 de F-16 promise.

În schimb, Ucraina susține că a distrus luni un depozit de muniție al rușilor din Crimeea. "Încă o dată, avioanele ucrainene 'distruse' de propaganda inamicului continuă să efectueze cu succes misiuni de luptă", a transmis comandantul forțelor aeriene ucrainene, Nikola Oleșciuk.

Trupele ruse au bombardat puternic noaptea trecută orașul Herson, din sudul Ucrainei, iar mai mulți civili au fost răniți.

La nivel diplomatic, îl avem pe premierul ungar Viktor Orban care a sosit la Kiev, pentru prima dată de la declanșarea războiului. Acesta i-a adresat o cerere specială președintelui Volodimir Zelenski. Vizita are loc în timp ce Budapesta, care a menţinut legături strânse cu Moscova şi refuză să furnizeze arme Kievului, a preluat luni preşedinţia rotativă a UE.

De asemenea, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, se întâlnește marți cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la Pentagon.

NATO plănuiește să stabilească un înalt oficial civil la Kiev, ca parte a noilor măsuri menite să consolideze sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.

Iar ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Donald Trump, care a declarat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore, dacă va fi reales.

ADVERTISING

Ce se întâmplă pe front

  • Bază aeriană atacată de ruși - Rusia a afirmat, marţi, că a distrus cinci avioane de luptă Su-27 la o bază aeriană ucraineană, declanşând o dezbatere în Ucraina cu privire la capacitatea acesteia de a-şi securiza aerodromurile înainte de livrarea aşteptată de avioane F-16. Ministerul Apărării de la Moscova a informat că a lovit cu rachete balistice Iskander-M o bază din apropierea oraşului ucrainean Mirogorod. "Cinci avioane de luptă Su-27 au fost distruse şi alte două, care erau în reparaţii, au fost avariate", a indicat ministerul rus pe contul său Telegram, într-un mesaj însoţit de un video ce arată o lovitură filmată cu o dronă. Ucraina nu a comentat informaţiile, dar lovitura fusese raportată iniţial luni de bloggeri militari ucraineni şi ruşi. Iuri Ignat, fost purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, a confirmat atacul, dar a insistat că pierderile au fost mai mici. "Există pierderi, dar mai puţine decât afirmă inamicul. Forţele aeriene fac totul pentru a contracara (planurile) inamicului, a-l pune pe piste greşite, mai ales folosind machete", a scris el, pe Facebook.
  • Poate Ucraina să protejeze avioanele F-16? - Bombardarea aerodromului ucrainean şi faptul că acesta era sub supravegherea unei drone ruseşti la o asemenea distanţă de front arată dificultăţile Kievului în materie de apărare antiaeriană şi ameninţarea sub care se vor afla avioanele F-16 pe care le aşteaptă. Acestea ar trebui să permită atât securizarea spaţiului aerian, cât şi sprijin pentru trupele la sol. Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de 120-130 de avioane. Livrarea primelor avioane din zecile promise de ţări NATO, care le şi instruiesc echipajele, ar urma să aibă loc în curând. Atacul împotriva bazei aeriene Mirogorod a stârnit multe întrebări în societate, mai ales de ce avioanele nu erau la adăpost, ci sub cerul liber. Răspunsul e simplu: nu există adăposturi, a notat centrul de analiză militar ucraineană Defense Express. "În timp ce Ucraina aşteaptă avioanele F-16, se pune problema securităţii lor la sol", adaugă Defense Express, observând că armata nu a putut face nimic împotriva dronei de supraveghere care a filmat atacul.

Рятувальники Херсона потрапили під повторний обстріл: вночі армія рф масовано обстріляла центральну частину міста. Пошкоджень зазнали житлові будинки, навчальний заклад, медична установа та адмінбудівля. Виникло декілька пожеж 🔥 Рятувальники, що приїхали ліквідувати загорання, потрапили під повторний обстріл. На щастя, ніхто не постраждав🙏

Publicată de ДСНС України pe Marţi, 2 iulie 2024
  • Rușii pârjolesc recoltele - Forțele ruse au bombardat luni un câmp cultivat cu grâu de lângă satul Karasivka, în regiunea Harkov, provocând un incendiu, a anunțat marți Serviciul pentru Situații de Urgență din Ucraina. Pompierii au intervenit pentru a împiedica distrugerea întregii culturi, care are o suprafață totală de 110 hectare, a precizat sursa citată de Ukrainska Pravda.
  • Lupte intense la Pokrovsk - Trupele ruse au atacat pe 11 sectoare în ultimele 24 de ore, cele mai intense lupte înregistrându-se pe frontul Pokrovsk. În total, 189 de lupte au avut loc în acest interval, a comunicat marți Statul Major al armatei ucrainene.
  • Mai multă putere pentru Ucraina - Luna iulie ar putea aduce Ucrainei şi mai multă putere, în special în protejarea cerului, spune președintele Volodimir Zelenski, el arătând că armele cu rază lungă de acţiune, avioanele de luptă pentru Ucraina - de calitate şi în cantitate suficientă, şi mai multe sisteme de apărare aeriană - sunt factori cruciali care afectează întregul curs al acestui război şi trebuie să-l influenţeze exclusiv în favoarea lor. Zelenski a mai spus că a discutat cu echipa lui toate planurile pentru luna iulie și „vedem clar ce trebuie să realizăm în negocierile cu partenerii - în primul rând cei americani.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac la un depozit de muniție din Crimeea - Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Nikola Oleșciuk, a declarat că armata a efectuat luni o "lovitură distrugătoare" asupra unui depozit din Crimeea ocupată, potrivit Reuters. "Încă o dată, avioanele ucrainene 'distruse' de propaganda inamicului continuă să efectueze cu succes misiuni de luptă", a transmis Oleșciuk pe Telegram, referindu-se la raportul Ministerului rus al Apărării conform căruia cinci avioane militare ucrainene au fost distruse pe un aerodrom din regiunea Poltava. El nu a oferit alte detalii despre lovitura de luni. Guvernatorul Sevastopolului, instalat de ruși, a declarat că forțele aeriene au distrus cinci ținte ucrainene deasupra Mării Negre și în districtul Balaklava. El a menționat că nu există pagube mari, cu excepția unor mici incendii într-o pădure și a unor mașini avariate.

Alte informații relevante

  • Ce i-a cerut Orban lui Zelenski - Premierul ungar Viktor Orban, aflat în prima sa vizită la Kiev de la începutul războiului, pe care o face în calitate de lider al ţării care a preluat preşedinţia Consiliului UE, a promovat în timpul discuţiilor sale cu Volodimir Zelenski ideea unei încetări imediate a focului, care figurează în toate "planurile de pace" pro-ruse, dar nu a insistat asupra acesteia, relatează Ukrainskaia Pravda. În declaraţiile de presă făcute după discuţii, liderul maghiar a recunoscut că i-a propus lui Zelenski o încetare imediată a focului pe linia de contact cu trupele ruse care există în prezent - ceea ce ar însemna ca Rusia să rămână cu teritoriile cucerite, inclusiv Crimeea, adică aproximativ o cincime din Ucraina. Ucraina exclude o astfel de ipoteză, condiţia ei preliminară pentru negocieri de pace fiind retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ocupate. Orban a subliniat că nu se opune viziunii Ucrainei de a pune capăt războiului, dar o consideră prea laborioasă pentru a putea fi pusă în aplicare. "Prin urmare, i-am cerut domnului preşedinte să se gândească dacă este posibil să facă ceva puţin diferit: să înceteze focul şi apoi să negocieze cu Rusia, deoarece o încetare a focului ar accelera ritmul acestor negocieri", a declarat Orban. Vizita premierului ungar are loc în timp ce Budapesta, care a menţinut legături strânse cu Moscova şi refuză să furnizeze arme Kievului, a preluat luni preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Detalii ---> Frisoane la Bruxelles: Ungaria preia președinția UE
  • Șeful Apărării ucrainene, la Pentagon - Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, se întâlnește marți cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la Pentagon, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Discuțiile vor acoperi cooperarea bilaterală în domeniul apărării și securitatea regională, având ca scop consolidarea parteneriatului de apărare dintre cele două națiuni.
  • NATO ar putea avea un reprezentant permanent în Ucraina - NATO plănuiește să staționeze un înalt oficial civil la Kiev, ca parte a noilor măsuri menite să consolideze sprijinul pe termen lung pentru Ucraina. Potrivit Wall Street Journal, se așteaptă ca decizia să fie anunțată la summit-ul NATO de la Washington. Măsura urmărește să ofere o perspectivă de aderare a Ucrainei la NATO fără a stabili date precise.
  • Olanda va începe livrările de F-16 - Olanda va furniza în curând Ucrainei primul dintre cele 24 de avioane de luptă F-16 promise, a anunţat guvernul olandez. Autorizaţiile necesare pentru livrarea avioanelor către Ucraina au fost acordate, a declarat ministrul Apărării, Kajsa Ollongren, într-o scrisoare adresată Parlamentului. Ministrul a evitat să precizeze câte avioane vor face parte din prima livrare şi când vor ajunge acestea în Ucraina, din motive de securitate. Guvernul olandez a furnizat anterior avioane F-16 centrului de pregătire din România, unde piloţii şi personalul de la sol ucraineni sunt învăţaţi să piloteze şi să întreţină avioanele de luptă.
  • Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump - "Criza ucraineană nu poate fi rezolvată într-o singură zi", a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, atunci când a fost întrebat despre afirmaţiile frecvente ale lui Donald Trump, care spune că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore, dacă va fi reales. Kremlinul a declarat că orice plan de pace pentru Ucraina propus de o eventuală viitoare administraţie Trump ar trebui să reflecte realitatea de pe teren, dar că Vladimir Putin rămâne deschis la discuţii.
  • UniCredit dă în judecată BCE pe motiv de Rusia - UniCredit contestă termenii stabiliţi de BCE pentru ca banca italiană să-şi reducă expunerea faţă de Rusia şi solicită o decizie a Tribunalului General al UE, precum şi o îngheţare a cererii între timp, transmite Reuters. BCE a scris băncilor europene pentru a cere ”o foaie de parcurs clară” pentru ieşirea de pe piaţa rusă. UniCredit a declarat că progresele făcute până acum pentru a-şi restrânge activitatea în Rusia au arătat că este ”pe deplin aliniată cu BCE în ceea ce priveşte importanţa reducerii prezenţei sale în Rusia”. Cu toate acestea, ”are îngrijorări cu privire la condiţiile în care trebuie să aibă loc această reducere a expunerii, aşa cum este prevăzut în decizia emisă de BCE, care depăşeşte cadrul legal actual”. După banca austriacă Raiffeisen, UniCredit are cea mai mare expunere în Rusia, unde conduce o bancă comercială din top 15, printre băncile europene.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇