Cod portocaliu și galben în aproape toată țara

Cod portocaliu și galben în aproape toată țara

Trei coduri de alertă meteo au fost emise, marţi dimineaţă, de ANM.

Meteorologii avertizează că vom avea în continuare parte de caniculă, dar și de furtuni.

Însă, în timp ce canicula scade în intensitate și afectează zone tot mai mici din țară, furtunile se extind și ajung să se manifeste în majoritatea județelor. Doar Dobrogea scapă. În rest, vremea ne va aduce ploi torențiale, vânt puternic, grindină.

Furtuni în toată ţara

Să începem cu furtunile pentru că se anunţă mult mai numeroase şi intense ca ieri.

ADVERTISING

Mai întâi, avem un cod galben, valabil de marţi de la ora 10, până miercuri, tot la 10.

"În Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp", precizează ANM.

ADVERTISING

Codul portocaliu de furtuni are aceeaşi perioadă de valabilitate.

"În Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local în Banat și în Maramureș, vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp", este prognoza dată de meteorologi.

ADVERTISING

Aceştia menţionează că şi miercuri manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.

image-7
Foto: ANM

Caniculă și disconfort termic

Pe tot parcursul zilei de marți este în vigoare și un cod galben de caniculă, care aduce temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic.

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, precum și în sud-vestul Dobrogei, temperaturile maxime vor fi în general de 35...37 de grade.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

image-6
Foto: ANM

Prognoza specială pentru Bucureşti

În Capitală, canicula și disconfortul termic ridicat vor persista.

Din orele serii gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin perioade cu intensificări ale vântului (rafale în general de 60…80 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și condiții de grindină.

În intervale scurte de timp, 1…3 ore, sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de 15…25 l/mp, izolat posibil 30 l/mp.

Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități; minima termică va fi de 18…20 de grade, precizează ANM.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇