Ziua 859 Supermarket lovit de rachetă. Bombe lansate de ruși pe teritoriul... Rusiei. Kanye West, la Moscova. Complot dejucat în Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 859</span> Supermarket lovit de rachetă. Bombe lansate de ruși pe teritoriul... Rusiei. Kanye West, la Moscova. Complot dejucat în Ucraina

Ziua 859 de război aduce un complot dejucat de serviciile secrete de la Kiev. Un grup subversiv convocase un eveniment public, cu scopul de a răsturna autorităţile civile şi militare şi de a prelua controlul asupra clădirii Parlamentului.

Pe front, am avut un atac nocturn cu rachete asupra orașului Dnipro, soldat cu victime. O rachetă a lovit inclusiv un supermarket.

Dincolo de graniță, sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 36 de drone lansate de Ucraina în trei regiuni.

Pe de altă parte, mai mulți soldați ruși, mare parte din ei recruți, s-au predat după ce au fost înconjurați. Militarii ucraineni le-au acordat ajutor medical, a precizat Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina, care a difuzat și o înregistrare video cu momentul capturării.

Zeci de bombe lansate de ruși au căzut pe teritoriul Rusiei. Informația apare într-un document intern al rușilor, văzut de Washington Post. Iar comandamentul armatei ucrainene a făcut bilanțul pierderilor ruse în luna iunie: trei avioane și 352 de tancuri, printre altele.

Presa rusă de stat susţine că rapper-ul american Kanye West a sosit, ieri, la Moscova, într-o vizită-surpriză, la invitația designerului-șef al brandului său de modă.

Două regiuni din Rusia au declarat stare de urgenţă, după extinderea incendiilor de pădure.

Statele Unite nu sunt pregătite să invite Ucraina să adere la NATO, susţine Volodimir Zelenski.

Iar Ucraina a negat informațiile conform cărora întărește trupele de-a lungul graniței sale cu Belarus.

Situația pe front

  • Rachete balistice în Dnipro - Rusia a atacat noaptea trecută cu rachete balistice orașul Dnipro, iar șapte persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 15 ani. De asemenea, o femeie a fost spitalizată, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk. Exploziile produse în jurul orei locale 2:00 au avariat mai multe blocuri, un supermarket și câteva mașini. Lisak a adăugat că în urma unui alt atac, desfășurat pe parcursul nopții, au fost deteriorate cinci clădiri rezidențiale, mai multe rețele de electricitate și gaz și alte elemente de infrastructură din districtul Nikopol.
  • Rusia atacă altfel Kievul - Armata rusă caută un nou mod de a lovi capitala Ucrainei, a declarat șeful administrației militare a regiunii Kiev, Serhii Popko. "Agresorul încearcă tactici noi - caută momentul potrivit, metode și mijloace pentru a lovi Kievul. Deoarece capitala Ucrainei a fost și va fi mereu una dintre cele mai importante ţinte pentru invadatori", a scris Popko, pe Telegram. Forțele ruse au lovit duminică, cu rachete, un bloc de 14 etaje din Kiev, iar Popko a explicat că acest atac a fost diferit de celelalte lovituri recente asupra capitalei, relatează Kyiv Independent. Forțele ruse nu au efectuat atacuri nocturne în masă sau combinate cu rachete și drone. De asemenea, nu au folosit rachete balistice sau rachete de croazieră de la bombardiere strategice, potrivit administrației militare a orașului Kiev.
  • Rușii se predau, ucrainenii îi ajută - Mai mulți soldați ruși înconjurați de unitatea de recunoaștere a brigăzii 4 de reacție rapidă Rubizh din Garda Națională a Ucrainei s-au predat. Cei mai mulți dintre prizonieri erau recruți, care riscau să fie uciși pe front, dar au ales să depună armele, iar militarii ucraineni le-au acordat ajutor medical, a transmis Ministerul Afacerilor Interne de la Kiev. "Atrocitățile, uciderea civililor, tortura și abuzul asupra oamenilor neînarmați sunt calea Rusiei. Soldații ucraineni sunt războinici care au onoare și demnitate, așa că tratează cu omenie prizonierii inamici cu omenie", a precizat ministerul, lângă o înregistrare video postată pe Facebook care prezintă momentul capturării prizonierilor ruși.

🛡У результаті успішної військової операції розвідникам бригади «Рубіж» здалися в полон кілька десятків окупантівБільшість з них — мобілізовані, які були приречені загинути, проте обрали життя та склали зброю. Наші бійці надали їм необхідну медичну допомогу.Звірства, вбивства цивільних, катування і знущання з беззбройних — шлях росії. Українські бійці — воїни, у яких є честь та гідність, тому вони гуманно поводяться з полоненими ворога. 🔞Попередження: на відео присутні кадри бойових дій та ненормативна лексика.Бригада швидкого реагування Національної гвардії України "Рубіж"

Publicată de МВС України pe Duminică, 30 iunie 2024
  • Lupte grele în jurul unor sate din Donețk - După ce duminică Ministerul rus al Apărării a anunțat că satele Spirne și Novooleksandrivka au fost capturate, Statul Major al Ucrainei a precizat că în apropierea acestor localități au loc "lupte grele", dar nu a admis nicio pierdere teritorială. Spirne este situat în estul regiunii Donețk, în apropierea graniței cu regiunea Lugansk a Ucrainei, în timp ce Novooleksandrivka se află la aproximativ 130 km vest.
  • Minus 350 de tancuri rusești - Forțele ruse au pierdut trei avioane, 352 de tancuri, 1.758 de vehicule militare și peste 58 de sisteme de apărare aeriană în iunie, a transmis, pe Facebook, Statul Major al armatei ucrainene. Peste 33.700 de militari ruși au fost uciși în ultimele 30 de zile după ce forțele ucrainene au lovit în acest interval peste 330 de concentrări de trupe și echipament militar, cinci baze militare și 20 de depozite de muniție.
  • Complotiști arestați în Ucraina - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat luni destructurarea unui grup subversiv care convocase un eveniment public în Kiev, cu scopul de a răsturna autorităţile civile şi militare şi de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul ţării). "Conform anchetei, în mai şi iunie 2024, un grup de persoane a distribuit pe reţelele de socializare mesaje ce discreditau actuala conducere a statului, cerând schimbări în ordinea constituţională şi preluarea puterii în Ucraina", se arată într-un comunicat al Parchetului ucrainean, care a informat că această grupare a fost desfiinţată. Liderii grupării au convocat mai multe evenimente publice pentru data de 30 iunie, zi în care în Ucraina se sărbătoreşte Ziua Constituţiei. Organizatorii nu şi-au dezvăluit intenţiile de lovitură de stat în aceste apeluri. Pe lângă preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, aceste evenimente publice vizau şi alegerea unui nou "guvern interimar".

Ce se întâmplă în Rusia

  • Zeci de drone în trei regiuni - Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 36 de drone lansate de Ucraina în trei regiuni care se învecinează cu Ucraina, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării. "Sistemele de apărare aeriană în serviciu au distrus şi eliminat 18 drone deasupra regiunii Briansk, nouă drone au fost distruse în regiunea Kursk şi nouă drone deasupra regiunii Belgorod", a raportat ministerul pe Telegram. Guvernatorii regiunilor Breansk şi Kursk au declarat că nu există răniţi sau pagube importante ca urmare a atacurilor. În timpul nopţii precedente, apărarea rusă a anunţat că a doborât acelaşi număr de ținte în şase regiuni din vest.
  • Bombe lansate de ruși au căzut pe teritoriul Rusiei - Zeci de bombe de alunecare lansate de ruși au căzut pe teritoriul... Rusiei. Informația apare într-un document intern al rușilor, văzut de Washington Post. Potrivit documentului citat de Sky News, cel puțin 38 dintre bombe au căzut în regiunea de graniță Belgorod între aprilie 2023 și aprilie 2024. Iar cel puțin patru dintre acestea au căzut în orașul Belgorod. Cele mai multe bombe nu au explodat din cauza vechimii, însă una a explodat, provocând un crater de 65 de metri lățime pe o șosea. Raportul intern mai arată că majoritatea bombelor au fost descoperite de civili și, în majoritatea cazurilor, Ministerul rus al Apărării nu a putut stabili când au fost lansate.
  • Kanye West, vizită-surpriză la Moscova - Presa rusă de stat a anunțat că rapperul american Kanye West a sosit ieri la Moscova. Starul american a venit în capitala Rusiei într-o vizită privată, au declarat pentru TASS surse din echipa designerului rus de modă Goșa Rubcinskii. Rubcinskii este șeful design-ului pentru brandul de modă Yeezy al artistului american. Conform agenției ruse RIA Novosti, Kanye West a postat duminică seară mesajul "Salut, Moscova" pe rețeaua rusă de socializare VK. Contul acestuia pe VK nu este verificat, iar vizita lui nu a putut fi confirmată din surse independente, relatează Sky News.
  • Stare de urgență după incendii de pădure - Două regiuni din Federaţia Rusă au declarat stare de urgenţă luni, în contextul răspândirii incendiilor de pădure din cauza căldurii intense. "Până în acest moment, 23 de focare de incendii au fost înregistrate pe teritoriul republicii noastre. Aproximativ 1.700 de hectare sunt cuprinse de flăcări. Cele mai multe dintre ele se află în zone muntoase inaccesibile", a declarat Vladislav Kovalig, guvernatorul regiunii siberiene Tuva, pe Telegram. În Orientul Îndepărtat al Federaţiei Ruse, starea de urgenţă a fost declarată şi în Republica Saha, cunoscută şi sub numele de Iacuţia. Ministerul rus pentru situaţii de urgenţă a anunţat că 107 incendii de vegetaţie au fost înregistrate pe o suprafaţă de peste 331.000 de hectare.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • America face un pas înainte, doi pași înapoi - SUA nu sunt pregătite să invite Ucraina să adere la NATO, a declarat Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu pentru Philadelphia Inquirer. El a remarcat și comentariile recente ale candidatului la președinție Donald Trump, care a sugerat că propunerea de aderare a Kievului la NATO a provocat invadarea Ucrainei de către Rusia. "Din păcate, aceasta este politica unui pas înainte, doi pași înapoi", a explicat Zelenski. Oficialii americani consideră că aderarea Ucrainei la alianță poate fi luată în considerare doar când războiul se va termina. "Dacă Statele Unite se tem să-l enerveze pe Putin și acesta este motivul pentru care nu suntem invitați, atunci le cerem partenerilor noștri strategici să ne ofere ceea ce ne-ar proteja: sisteme Patriot, un număr substanțial de F-16 și posibilitatea de a folosi aceste arme în interiorul Rusiei", a fost concluzia lui Zelenski.
  • Kievul neagă că adună trupe la granița cu Belarus - Ucraina a negat informațiile conform cărora întărește trupele de-a lungul graniței sale cu Belarus, spunând că afirmațiile fac parte dintr-o operațiune de dezinformare. "Nu este prima dată când Belarus oferă informații despre Ucraina care prezintă o amenințare și se întărește… aceasta este o altă parte a operațiunii de informare desfășurată de Belarus cu sprijinul Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră ucraineană, Andriî Demcenko, pentru televiziunea națională. El a mai spus că granița cu Belarus rămâne "amenințătoare" și că Ucraina dispune de forțele necesare pentru a preveni provocările. Ministerul Apărării de la Minsk a declarat recent că deține informații care arată că Ucraina a mutat mai multe trupe, arme și echipamente militare în regiunea de nord. Ulterior, Kremlinul s-a declarat îngrijorat de informațiile oferite de Belarus.
  • Amenințare rusă pentru campania din UK - Vicepremierul britanic Oliver Dowden a avertizat asupra riscului de ingerinţă a Rusiei în campania pentru alegerile din 4 iulie, după ce o instituţie media australiană a descoperit activităţi coordonate pe Facebook. "Există o ameninţare la toate alegerile şi, într-adevăr, o vedem la aceste alegeri, din partea actorilor ostili care încearcă să influenţeze rezultatul votului. Rusia este un exemplu în acest sens, iar acesta este un exemplu clasic al jocului rusesc", a declarat Oliver Dowden, pentru Sky News. Postul public de televiziune australian ABC a identificat cinci pagini de Facebook coordonate, cu 190.000 de abonaţi în total, care critică mai multe partide politice britanice, inclusiv Partidul Laburist şi Partidul Conservator, dar uneori susţin partidul antiimigraţie Reform UK al lui Nigel Farage. Experţii intervievaţi de ABC au considerat că aceasta este amprenta unei operaţiuni de influenţă rusească.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇