Ungaria nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei, Viktor Orban se pregăteşte să plece la Moscova

Ungaria nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei, Viktor Orban  se pregăteşte să plece la Moscova

Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei, a susţinut ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, care a insistat că ţara sa îţi doreşte o relaţie de ”respect reciproc” cu Moscova.

”Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a explicat şeful diplomaţiei ungare într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet.

Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc ”în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică”, iar ”aceasta este inacceptabil”, a remarcat Szijjarto, citat de EFE.

La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată la începutul lunii, el calificase de asemenea ‘inacceptabil’ faptul că Guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Cât despre relaţiile Ungariei cu Rusia, în actualul context al tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi al ameninţărilor SUA şi Uniunii Europene cu sancţiuni împotriva Moscovei în cazul unui atac asupra Ucrainei, Peter Szijjarto a menţionat în declaraţia pentru Magyarnemzet că ”interesul ungarilor constă în relaţii pragmatice şi bazate pe respect reciproc cu Rusia”, adăugând că ”dialogul nu are alternativă”.

Premierul ungar Viktor Orban are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin.

Opoziţia ungară i-a cerut să-şi anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naţionale ale Ungariei în situaţia actuală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇