Și PSD cere explicații ministrului Energiei pentru „taxa pe soare”: În 2027 se închide reactorul 1 și nu ai ce să pui în loc!

Și PSD cere explicații ministrului Energiei pentru „taxa pe soare”: În 2027 se închide reactorul 1 și nu ai ce să pui în loc!

După ce USR a semnalat că guvernul a aprobat la finele lunii o ordonanță prin care introduce o taxă pe energia din resurse regenerabile, supranumită „taxa pe soare”, și PSD – încă la guvernare – îi cere ministrului Energiei să explice de ce a introdus această taxă.

Mai exact, Radu Ștefan Oprea, senator și purtătorul de cuvânt al PSD, i-a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să explice de ce a transpus Directiva Europeană privind energia din surse regenrrabile la modul imperativ, prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei sintagma este „statele membre pot să taxeze…”.

ADVERTISING

„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma <Statele membre pot să taxeze...>. De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, întreabă social-democratul Radu Ștefan Oprea.

Reprezentantul PSD spune că ministrul Energiei ar trebui să încurajeze dezvoltarea energiilor regenerabile, nu să le taxeze.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, mai spune Oprea.

USR: Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări

Duminică dimineața, USR a cerut stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței emise în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională, prin care apare o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare, care vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă.

ADVERTISING

Potrivit USR, prin noua OUG, cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori.

De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇