Invazia Rusiei în Ucraina a demonstrat pericolul dependenței Europei de importurile de combustibili fosili. Unele țări din Uniunea Europeană și-au accelerat procesul de tranziție la energia verde, obținută din surse regenerabile, iar obiectivul de a renunța complet la combustibilii fosili este tot mai aproape de îndeplinire.
UE își propune ca energia verde folosită să ajungă la 82% până în 2030. Însă câteva țări membre își accelerează procesul de renunțare la energia convențională și urmăresc ca până la sfârșitul deceniului să utilizeze doar energie din surse regenerabile, potrivit grupului de analiză în sectorul energetic Ember, citat de Euronews.
Portugalia
În aprilie, acestă țară a anunțat că își va grăbi tranziția energetică, astfel încât energia obținută din surse regenerabile să ajungă la 80% până în 2026 - cu patru ani mai repede decât obiectivul inițial. În prezent, 60% din energie provine din surse curate, Portugalia fiind printre liderii europeni în acest sector.
Statul iberic nu a depins niciodată de importurile de gaze din Rusia, precum celelalte țări europene, bazându-se în schimb pe importuri din Nigeria și Statele Unite. La sfârșitul anului trecut, Portugalia a renunțat și la utilizarea cărbunelui, după ce a închis ultima termocentrală care depindea de extracțiile miniere, iar cel mai mare furnizor de energie al țării, EDP, își propune să furnizeze doar energie din surse regenerabile până la finele acestui deceniu.
Toate aceste măsuri vor face din Portugalia o țară liberă de combustibilii fosili până în 2030, potrivit Ember.
Olanda
Potrivit unei analize publicate în acest an de experții firmei de consultanță în management Oliver Wyman, Olanda este liderul tranziției energetice în Europa. Producția generată de eoliene din largul coastelor se va dubla până la sfârșitul deceniului, iar îndeplinirea obiectivului de 150 GW în Marea Nordului până în 2050 va permite alimentarea a 230 de milioane de locuințe din Europa.
Olanda este, însă, afectată de consecințele războiului din Ucraina. La începutul anului, Guvernul a fost nevoit să revină la utilizarea cărbunilor, pentru a evita sincopele de alimentare provocate de criza energetică.
Acest stat și-a propus să folosească 100% energie curată până în 2030. Nu toată va proveni din surse regenerabile, precum unitățile eoliene și solare - o parte din producție va fi nucleară, contribuind la obiectivul de reducere la zero a emisiilor de carbon.
Olanda și-a propus ca 97% din energie să fie produsă de surse regenerabile până în 2030.
Danemarca
Ca răspuns la invadarea Ucrainei, Guvernul de la Copenhaga plănuiește să renunțe complet la extragerea gazelor și să-și mărească de patru ori producția de energie solară și eoliană. Deși producția sa de gaze naturale s-ar putea mări pe termen scurt pentru a ajuta Europa să se elibereze de importurile din Rusia, autoritățile daneze au anunțat că planurile de a renunța pe termen lung la acest combustibil fosil nu s-au schimbat.
Danemarca și-a propus ca până în 2030 să producă doar energie curată și să devină un exportator de energie.
Austria
În 2021, parlamentul austriac a adoptat legea privind extinderea surselor de energie regenerabilă (EAG). Obiectivul acestui proiect este ca până în 2030 țara să folosească 100% electricitate din surse regenerabile.
Autoritățile vor investi aproximativ 260 de milioane de euro pentru a acoperi un milion de acoperișuri cu panouri solare și pentru a crește energia produsă de sursele eoliene și hidro. Vor fi acordate, de asemenea, fonduri în valoare totală de un miliard de euro anual pentru extinderea surselor regenerabile de energie până în 2030.
T.D.