Lumea ar putea avea un sistem energetic 100% regenerabil până în 2050

Lumea ar putea avea un sistem energetic 100% regenerabil până în 2050

Sute de studii ştiinţifice realizate de-a lungul anilor arată că este posibil să fie obţinute sisteme energetice 100% regenerabile la nivel global, regional şi naţional până în 2050. Numărul acestor studii a crescut anual cu 27 la sută începând cu 2010 şi continuă să crească de la an la an.

O cercetare comună întreprinsă de 20 de cercetători de la 15 mari universităţi internaţionale, din nouă ţări diferite, reflectă progresele şi stadiul actual al cercetărilor, analizează criticile şi oferă o perspectivă privind cercetările necesare mai departe, notează Helsinki Times. Concluzia este că un sistem energetic 100% regenerabil global este posibil din punct de vedere tehnic şi economic.

ADVERTISING

Noul sistem va avea la bază energia solară şi eoliană, stocarea de energie, cuplarea de sector şi electrificarea directă şi indirectă a aproape întregii cereri de energie, spun cercetătorii.

 “Un număr tot mai mare de cercetători concluzionează că întreaga cerere a sistemului energetic poate fi atinsă pe baza surselor regenerabilele şi făcând acest lucru va fi chiar mai ieftin pe termen lung, fiind îndeplinite în acelaşi timp cerinţele de sustenabilitate”, spune profesorul Christian Breyer de la Universitatea LUT din Finlanda.

ADVERTISING

Principalele critici aduse sistemului energetic 100% regenerabil se referă la rentabilitatea investiţiei, la costuri, la stabilitatea sistemului, la cererea de materii prime şi la perturbarea comunităţii

Cercetătorii arată însă că aceste aspecte fie nu mai sunt de actualitate, fie există în prezent soluţii pentru ele.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇