Scade încrederea în democrație: Alegătorii din multe țări vor un lider puternic, care să nu-și bată capul cu parlamentul sau cu voturile

Scade încrederea în democrație: Alegătorii din multe țări vor un lider puternic, care să nu-și bată capul cu parlamentul sau cu voturile

Alegătorii din multe țări suferă de o criză de încredere în democrațiile și instituțiile lor, arată un sondaj realizat de un organism de supraveghere a guvernării, creionând o imagine sumbră într-un an în care mai mult de jumătate din populația lumii organizează alegeri.

În contextul în care alegătorii din Statele Unite, India, Marea Britanie și Uniunea Europeană vor merge la urne în 2024, raportul publicat joi de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA) oferă o imagine sumbră a sănătății percepute a multor democrații, potrivit Reuters.

ADVERTISING

Rezultatele arată că în 11 din cele 19 țări analizate, printre care se numără SUA și India, mai puțin de jumătate dintre alegători au considerat că cele mai recente scrutine au fost libere și corecte.

Doar alegătorii din Danemarca credeau că instanțele judecătorești oferă „întotdeauna” sau „adesea” acces la justiție.

În 8 din cele 19 țări mai multe persoane aveau opinii favorabile despre „un lider puternic care nu trebuie să își bată capul cu parlamentul sau cu alegerile”.

„Democrațiile trebuie să răspundă scepticismului publicului lor, atât prin îmbunătățirea guvernanței, cât și prin combaterea culturii tot mai mari a dezinformării care a favorizat acuzații false împotriva unor alegeri credibile”, a declarat secretarul general al IDEA Internațional, Kevin Casas-Zamora.

ADVERTISING

Alegerile prezidențiale din acest an din Statele Unite îl vor pune pe Joe Biden față în față din nou cu fostul președinte Donald Trump, care a susținut în mod fals că a fost vorba de o fraudă electorală generalizată atunci când a pierdut președinția în 2020.

Sondajul a arătat că doar 47% dintre respondenții din Statele Unite și-au exprimat încrederea că țara are procese electorale credibile.

Alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în iunie, ar putea aduce câștiguri importante pentru extrema dreaptă și ar putea avea un impact asupra politicii, de la sprijinul acordat Ucrainei în războiul acesteia împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei până la măsurile de combatere a schimbărilor climatice.

ADVERTISING

În februarie, Parlamentul European a condamnat ceea ce a numit încercările Rusiei de a submina democrația europeană.

Sondajul a fost realizat între iulie 2023 și ianuarie 2024. Au fost intervievate aproximativ 1.500 de persoane în fiecare din 19 țări, printre care Brazilia, Chile, Columbia, Gambia, Irak, Italia, Liban, Lituania, Pakistan, România, Senegal, Sierra Leone, Coreea de Sud și Tanzania.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇